Tjänste- eller arbetsavtalsförhållande?
Det är bra att redan från början vara på det klara med vilken typ av anställningsförhållande du har, för man tillämpar delvis olika avtal och lagstiftning på tjänste- och arbetsavtalsförhållanden.
Anställningsförhållanden, där den anställda utövar offentlig makt, är tjänsteförhållanden. Alla andra anställningsförhållanden är arbetsavtalsförhållanden.
Visstidsanställning
Lagstiftningen utgår från att anställningsförhållanden på viss tid hör till undantagen. Fasta anställningsförhållanden som gäller tillsvidare är huvudregeln också i sektorn för utbildning och småbarnspedagogik.
Ett tjänste- eller arbetsavtalsförhållande är en visstidsanställning då dess slutdatum har angetts på förhand.
Om det finns lagliga grunder för visstidsanställningen kan arbetsgivaren vanligen rätt fritt bestämma dess längd. Arbetsgivaren är inte heller skyldig att erbjuda arbetstagaren nytt arbete efter att en laglig visstidsanställning avslutats.
Prövotid
I början av ett nytt anställningsförhållande kan man ha en prövotid.
Med prövotid avses en period som börjar när anställningsförhållandet inleds, under vilken tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren samt arbetsgivaren kan lära känna varandra och se om anställningsförhållandet fungerar och vid behov häva förhållandet utan uppsägningstid.
Diskriminering vid anställning
Diskriminering är förbjuden vid anställning. När det gäller tjänsteförhållande måste arbetsgivaren alltid välja den mest meriterade sökanden. Till ett arbetsavtalsförhållande kan arbetsgivaren däremot också välja den i sitt tycke lämpligaste sökanden, bara hen uppfyller behörighetskraven.
Att klaga över beslutet
Om du är missnöjd med ett beslut som gäller rekryteringen till en tjänst kan du begära omprövning. Det här är däremot inte möjligt om det gäller ett arbetsavtalsförhållande. Du har dock möjlighet att anföra klagan om utnämningen hos regionförvaltningsverket om den valda personen inte fyller behörighetsvillkoren för uppgiften.
Du kan ännu överklaga ett beslut som fattats utgående från din begäran om omprövning hos förvaltningsdomstolen genom att anföra kommunalbesvär.
Om det gäller en statlig tjänst är det möjligt att söka ändring i ett beslut i förvaltningsdomstolen.