En anställd har rätt till ledighet under den föräldrapenningsperiod som FPA betalar enligt sjukförsäkringslagen.
Föräldraledighet kan tas ut av båda föräldrarna. Även en adoptivförälder som adopterar ett annat barn än makes/makas, vårdar barnet i syfte att adoptera det, samt fått adoptionslov i de situationer när det enligt adoptionslagen krävs, har rätt till föräldraledighet under den tid hen får föräldrapenning.
Föräldraledighet ska i regel ansökas senast två månader före den börjar. Om ledigheten är högst 12 vardagar ska den ansökas senast en månad i förväg. Vid ledighet för vård av adoptivbarn ska ledigheten anmälas inom samma tidsramar om möjligt.
Kontakta din förtroendeman när du ska ansöka om familjeledighet
Föräldraledighetens längd och periodisering
Föräldrapenning betalas ut för ett barn under sammanlagt 320 vardagar och då har man rätt till föräldraledighet. Om barnet har två föräldrar fördelas ledigheten så att båda kan hålla 160 lediga vardagar. Du kan överlåta högst 63 vardagar av din egen kvot till den andra föräldern eller till en annan person som vårdar barnet. Det här gäller även adoptivföräldrar.
Arbetstagaren har rätt att hålla föräldraledighet i högst fyra perioder på minst 12 vardagar. Föräldrar kan samtidigt hålla 18 vardagar föräldraledighet. Den andra föräldern kan då vara graviditetsledig, föräldraledig eller partiell vårdledig.
FPA:s räknare för graviditets- och föräldrapenningsdagar
Lön under föräldraledigheten – läs vad som gäller i de olika avtalen
Enligt det allmänt kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet har en tjänsteinnehavare rätt att få lön för de 32 första vardagarna av föräldraledigheten och det här gäller båda föräldrarna, förutsatt att:
- föräldraledigheten har sökts senast två månader före den planerade ledigheten. För vård av adoptivbarn ska om möjligt samma anmälningstid iakttas.
- varit anställd hos kommunen i minst två månader omedelbart före föräldraledighetens början
- visat upp ett intyg över barnets födelse eller adoptionens giltighet
- arbetsgivaren får föräldrapenningen
Födande föräldern har rätt till avlönad föräldraledighet bara om ledigheten tas i en följd genast efter graviditetsledigheten i en sammanhängande period.
Om de första 34 vardagarna av den födande förälderns graviditets- och/eller föräldraledighet med lön infaller helt eller delvis under den kalkylerade semestern eller sommarledighetsperioden som börjar 16.6, betalar arbetsgivaren för graviditets- och/eller föräldraledigheten både ordinarie lön och en lönedel som motsvarar FPA:s dagpenning.
Läraren kan ansöka om att den första föräldraledighetsperioden slutar vid sommaravbrottet/ sommarledighetsperioden. Läraren återgår då till arbetet under sommaravbrottet/sommarledighetsperioden och får ordinarie lön för den här tiden. Läraren är då inte föräldraledig, föräldrapenningsdagar används inte och FPA betalar inte föräldrapenning
Föräldern som inte föder barnet eller adoptivföräldern kan ta ut betald föräldraledighet antingen i en sammanhängande period på de första 32 vardagarna eller i två delar. Den första perioden måste tas ut genast vid barnets födelse eller adoption (inom en månad från födseln) och resten senare i en följd. Tidpunkten för föräldraledigheten i samband med födseln kan ändras på grund av barnets födelse eller barnets eller förälderns hälsotillstånd. Ändring ska begäras av arbetsgivaren så snart som möjligt.
Det är bra att notera att minimitiden på föräldraledigheten kan vara 12 vardagar och att båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt i högst 18 vardagar, om de båda vårdar barnet och är föräldralediga eller om den ena är på graviditetsledighet och den andra på föräldraledighet.
Om en grundskol-, gymnasie- eller vuxengymnasielärares oavlönade familjeledighet slutar precis före ett kortare skollov (höst-, jul-, sport- eller påsklov), har läraren rätt till lön under lovet endast om läraren har arbetsdagar (undervisningsdagar eller andra arbetsdagar) före och/eller efter det kortare lovet i sammanlagt minst 15 dagar.
Enligt det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet har en tjänsteinnehavare rätt att få lön för de 32 första vardagarna av föräldraledigheten och det här gäller båda föräldrarna, förutsatt att:
- föräldraledigheten har sökts senast två månader före den planerade ledigheten
- man varit anställd hos kommunen i minst två månader omedelbart före föräldraledighetens början
- ett intyg över barnets födelse har uppvisats
- arbetsgivaren får föräldrapenningen
Födande föräldern har rätt till avlönad föräldraledighet bara om ledigheten tas i en följd genast efter graviditetsledigheten.
Annan än födande föräldern kan ta ut betald föräldraledighet antingen i en sammanhängande period på de första 32 vardagarna eller i två delar. Den första perioden måste tas ut i samband med barnets födelse (inom en månad från födseln) och resten senare i en följd. Tidpunkten för föräldraledigheten i samband med födseln kan ändras på grund av barnets födelse eller barnets eller förälderns hälsotillstånd. Ändring ska begäras av arbetsgivaren så snart som möjligt.
Det är bra att notera att minimitiden på föräldraledigheten kan vara 12 vardagar och att båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt i högst 18 vardagar, om de båda vårdar barnet och är föräldralediga eller om den ena är på graviditetsledighet och den andra på föräldraledighet.
Enligt kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn har arbetstagaren rätt till föräldraledighet med lön under de 32 första vardagarna av föräldrapenningsperioden. Vardagarna kan hållas i en enda period eller i två delar.
Förutsättningarna är att
- föräldraledigheten har meddelats senast två månader före den planerade ledigheten
- personen varit anställd i huvudsyssla hos arbetsgivaren i minst tre månader omedelbart före föräldraledighetens början. (Om arbetsförhållandet är på viss tid och pausat under sommaravbrottet, räknas tiden ändå som sammanhängande och ett nytt arbetsvillkor förutsätts inte.)
- arbetstagaren är berättigad till föräldrapenning av FPA
Om den avlönade graviditetsledigheten infaller under den kalkylerade semestern som börjar 16.6 eller under de 30 första vardagarna under sommaravbrottet, har läraren rätt att utöver full lön få en ersättning som per kalenderdag är dagslönen multiplicerad med 0,57. Ersättningen betalas av arbetsgivaren.
Enligt det allmänna kollektivavtalet för universitet har arbetstagaren rätt till föräldraledighet med lön under de 32 första vardagarna av föräldrapenningsperioden. Det här gäller även lärare i övningsskolor.
Förutsättningarna är att arbetstagaren
- har meddelat om föräldraledigheten senast två månader före den planerade ledigheten
- varit anställd i huvudsyssla hos arbetsgivaren i minst tre månader omedelbart före föräldraledighetens början
- är berättigad till föräldrapenning av FPA
Läraren behöver inte inplacera föräldraledighet under skolans sommaravbrott.
Enligt kollektivavtalet för yrkeshögskolor betalas till en arbetstagare som har rätt till föräldrapenning full lön under de 32 första föräldrapenningdagarna. Arbetstagaren kan hålla de 32 vardagarna i följd eller dela upp den avlönade föräldraledigheten i två perioder.
Förutsättningen för lön är att arbetstagaren
- har meddelat om föräldraledigheten senast två månader före den planerade ledigheten
- varit anställd i huvudsyssla hos arbetsgivaren i minst tre månader omedelbart före föräldraledighetens början (Om arbetsförhållandet är på viss tid och pausat under sommaravbrottet, räknas arbetsförhållandet ändå som sammanhängande och ett nytt arbetsvillkor förutsätts inte.)
- är berättigad till föräldrapenning av FPA
Om den avlönade graviditets- eller föräldraledigheten infaller under de 30 första vardagarna under sommaravbrottet, har läraren rätt att utöver full lön få en ersättning som per kalenderdag är dagslönen multiplicerad med 0,53. Förutsättningen för att få ersättningen är att graviditets- och föräldraledigheten tas ut utan avbrott.
Läraren behöver inte inplacera föräldraledighet under sommarledighetsperioden.
Klicka till finska sidan för info om bestämmelserna i statens, Avainta Arbetgsgivarnas och socialservicebranschens avtal.