Framtider i Europa: OAJ:s mål för Europapolitiken 2024–2029

OAJ vill uppmärksamma de beslutsfattare som representerar Finland i Europaparlamentet, kommissionen och vid toppmötena på den betydelse och potential som utbildning och forskning har för hela kontinenten.

Finlands medlemskap i Europeiska unionen fyller 30 år i början av 2025. Medlemskapet i unionen har samtidigt blivit en del av vår vardag och revolutionerat våra liv. Gränserna har slopats och rörlighet gäller för varor, människor och idéer. Finland har infört euron och passomslagen har blivit vinröda. Men det gemensamma Europa-projektet är långt ifrån färdigt.

OAJ vill uppmärksamma de beslutsfattare som representerar Finland i Europaparlamentet, kommissionen och vid toppmötena på den betydelse och potential som utbildning och forskning har för hela kontinenten. Inom dessa delområden i samhället kan alla parter uppnå mer genom samarbete. Bildning, kompetens och forskning är hörnstenarna på vilka stabilitet, internationell konkurrenskraft och hela Europas framtida framgång kan byggas.

Hur skulle då ett bildningspositivt EU se ut? I praktiken handlar det till exempel om att öka utbildningens och forskningens andel av EU:s budget och att minska ansökningsbyråkratin för forskningsfinansiering. Att frihet inom forskning, konst och undervisning blir en tydlig del av EU:s rättsstatsprincip. Det handlar om att stärka den europeiska civilisationen, rörligheten och utbildningssamarbetet och att åtgärda bristen på lärare i hela Europa genom att göra läraryrket mer attraktivt. En rättvis arbetsmarknad måste också byggas upp i EU i samarbete med arbetstagare och löntagarorganisationer. Samtidigt måste bristen på kompetent arbetskraft på den åldrande kontinenten bemötas också med hjälp av invandring och lyckad integration.

Rent konkret måste finländska europaparlamentariker ha platser i EU:s utskott för utbildning, forskning och arbetsliv, det vill säga vid de bord där beslut fattas om dessa frågor.

Vad exakt kan du göra i saken? Dela dessa innehåll med hashtaggarna #EU-valet2024 #eurovaalit2024 och #europasframtider #tulevaisuuksiaeuroopalle. Kontakta din kandidat eller ditt parti och fråga hur de främjar bildning och utbildning. Skriv om ämnet i sociala medier eller i tidningarnas insändarspalter.

Europa är inte bara en kontinent eller en politisk gemenskap. EU är summan av sina medborgare, och var och en av oss kan bidra till en ljusare framtid för kontinenten.



Katarina Murto, OAJ:s ordförande

Ett framtidshållbart Europa bygger på kompetens och forskning

EU måste främja bildning och utbildnings- samarbete

Europeiska unionen är en värdegemenskap som bygger på demokrati, rättsstatsprincipen, jämlikhet, tolerans, hållbar utveckling och fred i Europa. EU kan främja dessa genom att satsa på bildning, kompetens och forskning.

Utbildningsbesluten fattas på nationell nivå av medlemsstaterna och så bör det vara också i framtiden. Det förminskar ändå inte EU:s roll. 

Den akademiska friheten och det akademiska arbetets attraktionskraft måste stärkas

Den akademiska friheten kan inte tas för given. Den akademiska friheten och högskolornas självständighet har utsatts för direkta kränkningar i vissa europeiska länder. I Europa finns det ett behov av att stärka den akademiska friheten och högskolornas autonomi, vetenskapens frihet och yttrandefriheten. EU:s nuvarande instrument för att skydda de grundläggande rättigheterna eller den akademiska friheten är otillräckliga.

Genomförandet av det europeiska utbildningsområdet måste fortsätta

Europeiska kommissionen har som mål att skapa ett europeiskt utbildningsområde före 2025. Kommissionen har främjat den gröna och digitala omställningen inom utbildning, men mycket återstår att göra på andra områden.

Bristen på lärare måste lösas i Europa

Att ta itu med bristen på lärare i hela Europa måste bli en strategisk prioritering för EU. EU måste stödja sina medlemsländer när det gäller att främja lärarutbildningens och läraryrkets attraktionskraft.

EU måste investera i forskning och utveckling

EU klarar sig i den allt hårdare globala konkurrensen endast om forsknings- och utvecklingsverksamheten inom EU stärks och nya lösningar och tillväxtmöjligheter utnyttjas djärvt. Tyngdpunkten i finansieringen måste flyttas till forsknings- och utvecklingsprojekt av hög kvalitet för att Europa ska bli världens mest attraktiva och starka kunskapskluster. Inom universitetssektorn måste EU sikta på världstoppen.

Framgångsrik invandring som en nyckellösning på kompetensbristen

En krympande och åldrande befolkning hotar att förstöra försörjningskvoten i hela Europa. Europa behöver kvalificerad arbetskraft för att våra samhällen ska fungera och för att det ska finnas arbetstagare inom alla yrken.

       

Rättvis arbetsmarknad och goda arbetsförhållanden

Arbetstagarnas och löntagarorganisationernas verksamhetsförutsättningar måste tryggas i de europeiska länderna och EU-kommissionen måste föra en omfattande dialog med dem (s.k. social dialog på EU-nivå).

Läs programmet

 

Mer information

Jaakko Salo

Utbildningspolitisk chef

020 748 9651 jaakko.salo@oaj.fi @JJJSalo