I kommunen och samkommunen representerar förtroendemannen både förhandlingsorganisationen FOSU och OAJ. På arbetsplatser inom privata sektorn representerar förtroendemannen OAJ och dess medlemmar. Förtroendemannens viktigaste uppgift är att se till att tjänste- och arbetskollektivavtalen följs.
En förtroendeman följer aktivt OAJ:s kommunikation, såsom förtroendemannabreven med riktlinjer för tolkning av avtal. Förtroendemannen följer organisationens värderingar och riktlinjer.
Förtroendemannen representerar, ger råd och stöd
Förtroendemannens uppgift är att vara de anställdas representant i frågor som gäller tillämpningen av kollektivavtalen och arbetslagstiftningen.
Förtroendemannen förbättrar personalens ställning, ser till att de anställda behandlas jämlikt och rättvist och hjälper OAJ-medlemmar i problem som uppstår i arbetslivet.
Förtroendemannen känner till lokala regler, bestämmelser, avtal och förhållandena på arbetsplatsen. Förtroendemannen är på din sida exempelvis då när arbetsgivaren inte följer avtalsbestämmelserna eller när det finns behov av att ingå lokalt avtal.
I vilka frågor vänder du dig till förtroendemannen?
Förtroendemannen hjälper OAJ-medlemmar när det gäller arbets- och avtalsfrågor. Förtroendemannen är vanligtvis den första kontakten mellan medlemmen och organisationen. De flesta problemen kan lösas lokalt med hjälp av förtroendemannen.
Förtroendemannen hjälper bland annat i följande frågor:
- arbetstids- och lönefrågor
- anställningsvillkor
- tjänstledighet
- visstidsanställning
- varning, uppsägning och permittering
Har du frågor om anställningsvillkor? Bekanta dig också med Arbetslivsguiden.
Gott samarbete med lokalföreningen
Huvudförtroendemän och förtroendemän har ett nära samarbete med OAJ:s lokalföreningar. Ett fungerande samarbete är viktigt eftersom lokalföreningen har förhandlingsrätten vid lokala avtal. Undantaget är endast de arbetsgivarspecifika lokalföreningarna vid universiteten.
OAJ och FOSU förhandlar och avtalar centralt om anställningvillkoren för OAJ:s medlemmar tillsammans med arbetsgivarens representanter. Vissa frågor, såsom fördelningen av lokala justeringspotter, förhandlas dock lokalt. Vid lokala avtal är ett fungerande samarbete mellan förtroendemannen och lokalföreningen avgörande.
Förtroendeombudets uppgifter
Förtroendeombudets uppgifter stadgas i arbetsavtalslagen. Dessutom kan arbetstagarna bemyndiga förtroendeombudet att representera dem i andra än de lagstadgade frågorna som gäller deras anställningsförhållande och arbetsförhållanden.
Arbetstagarna kan till exempel bemyndiga förtroendeombudet att för deras del förhandla om lönen och arbetstidsarrangemang.
Förtroendemannens tidsanvändning och ersättning
Klicka dig till finska webbsidan för att läsa om förtroendemännens tidsanvändning och ersättning i de olika avtalen.
OAJ utbildar och stöder sina förtroendemän
OAJ ordnar grund- och fortbildning för förtroendemännen. Årligen ordnas också rådplägningsdagar; på våren för förtroendemän och på hösten för huvudförtroendemän.
Vi skickar regelbundet förtroendemannabrev och tryggar att det finns kännedom om avtalsfrågor och andra intressebevakningsfrågor.