Det är serviceavbrott i tjänsterna torsdag 26.9 från kl. 15. Medlemsansökan kan inte skickas under avbrottet. Vi beklagar eventuella besvär som störningen kan medföra.

Frågor och svar om förbud mot övertidsarbete och skiftbyte

Vi har sammanställt frågor och svar om övertids- och skiftbytesförbud. Infon uppdateras vid behov under avtalsförhandlingarna.

Ifall du har frågor om övertids- och skiftbytesförbudet eller andra fackliga åtgärder, kan du kontakta OAJ per e-post: lakkovahti@oaj.fi  

Vilka av OAJ:s medlemmar berörs av övertids- och skiftbytesförbud?  

Det gäller alltid att kontrollera vilket avtalsområde förbudet har utlysts för och veta vilket avtal som gäller för en själv.

Ifall du omfattas av övertids- och skiftbytesförbudet har du fått närmare instruktioner om fackliga åtgärder per e-post. Följ med OAJ:s meddelanden, webbnyheter och info av din förening.

Kontrollera här ditt avtalsområde

Kontaktuppgifterna i skick

Kontrollera att ditt telefonnummer och din e-postadress är uppdaterade i OAJ:s medlemsuppgifter. Det här tryggar att du får info om fackliga åtgärder när det gäller. Du uppdaterar kontaktuppgifterna i Mina uppgifter. Ange ditt personliga telefonnummer och e-postadress, inte din arbets-e-post, för din arbetsgivare kan förhindra åtkomsten till arbetsadressen medan de fackliga åtgärderna pågår.

Till Mina uppgifter

Vanliga frågor om förbud mot övertidsarbete och skiftbyte

Gäller övertids- och skiftbytesförbudet både personer i arbetsavtals- och tjänsteförhållande?

Övertids- och skiftbytesförbudet kan enbart gälla för arbetstagare i arbetsavtalsförhållande. Lagstiftningen möjliggör inte att en person i tjänsteförhållande deltar i övertids- och skiftbytesarbete.

Ifall du är i ett arbetsavtalsförhållande har du gjort antingen ett skriftligt eller muntligt avtal med arbetsgivaren. Tjänsteförordnanden utfärdas i början av personens tjänsteförhållande.

Gäller förbudet även medlemmar i SOOL och OSJ som arbetar?

Ja.

Varför är övertids- och skiftbytesförbudet i kraft?

Övertids- och skiftbytesförbudet är en facklig åtgärd med vilken man strävar efter att få rättvisa avtal.

OAJ:s primära målsättning är ändå alltid att sluta avtal med arbetsgivaren genom att förhandla.

Det finns alltid goda grunder till fackliga åtgärder. I kulisserna har långa förhandlingar förts, olika alternativ vägts mot varandra, och på arbetstagarsidan finns inga andra alternativ i detta läge än att påbörja fackliga åtgärder. Medlemskap i fackförbundet förpliktar enskilda medlemmar att agera enligt det egna fackets beslut.

Nyttan av fackliga åtgärder syns oftast på lång sikt. Olika arbetstagare har under olika tider varit tvungna att säkerställa rättvisa avtal genom strejker och andra fackliga åtgärder. Var och en deltar i fackliga åtgärder i sin tur. Det handlar om solidaritet med andra arbetstagare.

Vad betyder övertidsförbud?

Övertidsförbud innebär att arbetstagaren inte samtycker till övertidsarbete. Arbetstagaren arbetar under den arbetstid som antecknats i arbetsskiftsförteckningen, men gör inte längre arbetsdagar än så. Arbetsgivaren kan inte förplikta arbetstagaren till övertidsarbete utan samtycke av arbetstagaren.

Vad betyder skiftbytesförbud?

Skiftbytesförbud innebär att arbetstagaren inte samtycker till att byta arbetsturer. Arbetstagaren följer start- och sluttiderna som antecknats i arbetsskiftsförteckningen efter att de bekräftats. En lärare inom småbarnspedagogik bör till exempel inte samtycka till att ändra mellanturen den följande dagen till en morgontur.

Är förbudet bindande?

Övertids- och skiftbytesförbudet förpliktigar alla OAJ:s medlemmar som omfattas av förbudet. Alla medlemmar bör delta i fackliga åtgärder så att en så stor effekt som möjligt kan nås genom dem.

Hur länge är förbudet i kraft?

Förbudet kan antingen vara i kraft för en viss tid som har bestämts i förväg eller vara i kraft tillsvidare ända tills man separat meddelar om när förbudet upphör. Följ med vår kommunikation.

Görs övertidsarbete och skiftbyten som redan har överenskommits med arbetsgivaren?

Ifall arbetstagaren kommit överens med arbetsgivaren om övertidsarbete före övertids- och skiftbytesförbudet, görs övertidsarbetet och skiftbytet enligt överenskommelsen.

Kan man under förbudet komma överens om övertidsarbete och skiftbyten som görs efter att förbudet har upphört?

Ja.

Kan arbetsgivaren ensidigt ändra arbetsskiftsförteckningen under övertids- och skiftbytesförbudet?

Arbetsskiftsförteckningen ska göras tillgänglig för arbetstagarna skriftligen minst en vecka innan perioden som avses i förteckningen inleds. Efter detta får arbetsskiftsförteckningen endast ändras enligt avtal eller av motiverade skäl. Om till exempel en arbetsskiftsförteckning upprättas för en tre veckors utjämningsperiod, ska arbetstiderna för hela perioden meddelas en vecka före periodens början.

Om chefen ber en arbetstagare acceptera en ändring i arbetsskift under övertids- och skiftbytesförbudet ska arbetstagaren inte gå med på detta. Enligt AKTA kan arbetsgivaren ändå ensidigt ändra skift av motiverade skäl på grundval av AKTA. Då är det frågan om arbetsgivarens beslut och inte arbetstagarens samtycke.

Motiverade skäl måste presenteras skriftligen, därutöver måste arbetstagaren underteckna ändringen i arbetsskiftsförteckningen. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren inte har rätt att ensidigt förlänga skift efter att skiftet redan har börjat. Dessutom kan arbetsgivaren inte ålägga arbetstagaren att jobba övertid. Övertidsarbete ska alltid ha arbetstagarens samtycke.

Kan arbetsgivaren åberopa nöd- eller skyddsarbete?

Arbetsgivaren definierar gränserna för nöd- och skyddsarbete, men arbete inom undervisning, fostran och forskning kan inte definieras som nödarbete. Nödarbete är endast möjligt i fall som räknas som undantagsfall enligt arbetstidslagen (872/2019).

 Arbetsgivaren ska underrätta arbetsskyddsmyndigheten och regionförvaltningsverket om nödarbete. Om arbetsgivaren åberopar nödarbete, ska en skriftlig underrättelse om arbetet begäras.

Eftersom organisationerna har förklarat övertids- och skiftbytesförbud följer arbetarna arbetsskiftsförteckningens arbetstider. Det kan uppstå situationer på grund av överraskande frånvaron, där arbetstagaren är frånvarande i den tidigaste morgonturen eller senaste eftermiddagsturen, och daghemmet bör öppnas senare eller stängas tidigare. Arbetsgivaren kan i dessa situationer inte åberopa skyldigheten att utföra nödarbete. Bristen på personal hotar inte barnens liv, eftersom föräldrarna kan bli ombedda att hämta dem tidigare.

Med skyddsarbete avses arbete som är nödvändigt för att förhindra fara för människors liv och hälsa eller för att skydda egendom som är i fara, särskilt till följd av en arbetskonflikt.

Bestämmelserna om skyddsarbete gäller endast för tjänsteinnehavare. En person i ett anställningsavtal kan inte tilldelas skyddsarbete.

Enligt OAJ är arbetet inom sektorn för utbildning, fostran och forskning inte av en sådan natur att det skulle kunna räknas som skyddsarbete.

Jag har avtalat om beredskap i mitt arbetsavtal. Kan jag nu vägra övertidsarbete eller extra arbete?

Ifall du har kommit överens om beredskap i arbetsavtalet har du också gett samtycke till eventuellt övertidsarbete eller extra arbete. Då kan du inte inte vägra övertidsarbete eller extra arbete.

Måste jag ge samtycke till beredskap under övertids- och skiftbytesförbud?

Endast arbetstagare som skriftligen har kommit överens om att vara i beredskap, antingen genom skriftligt arbetsavtal eller på annat sätt, är förpliktade till beredskap.

Kan en deltidsanställd utföra extra arbete under förbudet?

Extra arbete omfattas inte av övertids- och skiftbytesförbudet. Deltidsanställda kan utföra extra arbete upp till full arbetstid. Deltidsanställda följer sitt omdöme gällande huruvida de utför extra arbete eller inte.

Gäller övertidsförbudet för flextid?

Vid flexibel arbetstid fattar arbetstagaren själv beslut om att fördela ordinarie arbetstid inom överenskomna flexgränser. Under övertidsförbudet förlängs inte de befintliga arbetstiderna.

Arbetsgivaren är skyldig att arbeta endast under överenskommen, regelbunden arbetstid. Under övertidsförbudet ska flexsaldot inte gå på plus. Arbetsgivaren kan inte pressa anställda med flexibel arbetstid till att göra längre arbetsdagar.

Övertid kan uppstå även vid flexibel arbetstid. Övertidsförbudet gäller även övertidsarbete för arbetstagare som följer flexibel arbetstid.

Gäller övertids- och skiftbytesförbudet för huvudförtroendemän och förtroendemän?

Förtroendemannen deltar också i övertids- och skiftbytesförbudet, ifall förtroendemannauppgifterna inte separat har uteslutits. Förtroendemannen kan sköta ärenden gällande en enskild medlems anställningsförhållande även under övertids- och skiftbytesförbudet, även om arbetstagaren skulle omfattas av förbudet.

Gäller förbudet vikarier?

Ja. Förbudet gäller alla OAJ-medlemmar som är i arbetsavtalsförhållande inom de avtalsområden för vilka har utlysts övertids- och skiftbytesförbud.

Måste icke-medlemmar delta i övertids- och skiftbytesförbudet?

En icke-organiserad arbetstagare kan delta i övertids- och skiftbyteförbudet och arbetsgivaren får inte utdöma några påföljder för arbetstagaren för detta. Det finns ingen skyldighet att delta.

Vem får strejkbidrag?

För övertids- och skiftbytesförbudet utbetalas inget strejkunderstöd eftersom det inte är fråga om en strejk.

Strejkbidrag betalas till medlemmar under strejker för alla veckodagar då de strejkande arbetstagarna förlorar sin lön. OAJ:s styrelse beslutar om storleken på understödet.