Det är serviceavbrott i tjänsterna torsdag 26.9 från kl. 15. Medlemsansökan kan inte skickas under avbrottet. Vi beklagar eventuella besvär som störningen kan medföra.

Konfliktåtgärder

Med strejk, arbetsnedläggelse, utmarsch eller manifestationer kan man sätta press på arbetsgivarna om förhandlingarna trots ihärdiga försök inte går i önskad riktning.

Man är i ett avtalslöst läge om ett nytt avtal inte uppnås innan det gamla löper ut. I ett avtalslöst läge följer man anställningsvillkoren i det utgågna avtalet och löneutbetalningen fortsätter som vanligt.

I ett avtalslöst läge är det möjligt att påbörja organisatoriska åtgärder, det vill säga konfliktåtgärder. Vid annan tidpunkt är stridsåtgärder inte möjliga för då råder arbetsfred.

Parterna strävar alltid efter att nå nya avtal förhandlingsvägen, men ibland är konfliktåtgärder oundvikliga. 

Organisatoriska åtgärder är: 

  • Aktivera organisationsberedskapen 
  • Manifestationer
  • Förbud mot övertidsarbete och skiftesbyte
  • Strejk 
  • Ansökningsblockad 
  • Lockout 
  • Stödstrejk 

Man kan tillgripa en eller flera åtgärder.

Hur får jag info om konfliktåtgärderna?

Eventuella stridsåtgärder meddelas i våra kommunikationskanaler. Medlemmarna får också information direkt till e-posten och via sms till mobilen. Vi skickar vanligtvis medlemsbrev ungefär en gång i månaden.

Om du inte får medlemsbrev till din e-post ska du kontrollera att dina medlemsuppgifter är korrekta eller kontakta oss. Vi rekommenderar att du uppger din privata e-postadress eftersom arbetsgivaren kan förhindra tillgången till arbetsplatsens e-post under konfliktåtgärder.

Kontrollera medlemsuppgifterna i Mina uppgifter

Arbetsfred när avtalet är i kraft

Arbets- och tjänstekollektivavtal förhandlas alltid för en bestämd tidsperiod, vanligtvis för några år i taget. Samtidigt kommer man överens om att arbetsfred råder. Under avtalsperioden är det inte lagligt med någon form av strejk eller annan konfliktåtgärd riktad mot arbetsgivaren. Avtalssystemet garanterar på så sätt en stabil utveckling av arbetslivet och samhällsfred under avtalsperioden.

Efter att avtalsperioden har löpt ut är konfliktåtgärder tillåtna. Då är strejkrätten en grundläggande rättighet för varje organiserad medlem.

Strejk och andra organisatoriska åtgärder övervägs noggrant. Det är alltid OAJ:s fullmäktige eller styrelse som tar beslut om en konfliktåtgärd.

Organisationsberedskap

Det finns alltid organisationsberedskap. Vanligtvis höjs organisationens beredskap redan innan avtalsperioden har löpt ut. Organisationsberedskap betyder att det finns organisatorisk och mental beredskap inom organisationen och medlemmarna att till exempel strejka, lägga ner arbetet eller delta i manifestation för att få till stånd ett kollektivavtal. Här behövs också aktiva föreningar och aktiva medlemmar. Med en fungerande beredskap kan konfliktåtgärder genomföras bra.

Förbud mot övertidsarbete och skiftbyten 

Övertids- och skiftbytesförbudet är en facklig åtgärd med vilken man strävar efter att få rättvisa avtal. Vår primära målsättning är ändå alltid att sluta avtal med arbetsgivaren genom att förhandla.

Övertidsförbud betyder att arbetstagaren inte samtycker till övertidsarbete. Skiftbytesförbud betyder att arbetstagaren inte samtycker till att byta arbetsturer utan följer de redan fastställa arbetstiderna.

Läs frågor och svar om om övertids- och skiftbytesförbud 

Strejk som en sista åtgärd

Strejken är en kollektiv åtgärd med vilken OAJ strävar efter att få rättvisa avtal till lärarna. Vår primära målsättning är ändå att nå avtal med arbetsgivaren genom att förhandla.

Organisationen beslutar om strejkbelagt arbete 

Det är OAJ:s styrelse som tar beslut om att strejka, men om strejken är storskalig är det fullmäktige som avgör saken.

I strejkvarslet framgår strejkens omfattning och längd. De medlemmar som omfattas får närmare anvisningar och likaså lokalföreningarna på strejkorten.

I strejkvarslet definieras också det strejkbelagda arbetet. Det är arbetsuppgifter som sätts i strejk, inte personer. Det är alltså organisationerna som bestämmer strejkgränserna, inte arbetsgivaren.

Arbetsgivaren får inte några ge påföljder för en strejkande anställd. Även icke-medlemmar får strejka, men strejkunderstöd betalas bara till OAJ-medlemmar.

Strejkbidrag i stället för lön

OAJ:s styrelse fastställer hur stort strejkunderstödet är.

Strejkunderstöd betalas också till strejkande medlemmar i SOOL och OSJ.

Du ansöker om strejkbidrag först när strejken som omfattar dina arbetsuppgifter är över. 

Läs frågor och svar om strejk