Palvelussamme on käyttökatko torstaina 26.9. klo 15 alkaen. Sen aikana jäsenhakemusta ei voi lähettää. Pahoittelemme häiriötä.

Maahanmuuttajat ja koulutus

Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, onnistunut maahanmuutto tarvitsee koulutusta

Suomen väestö vanhenee ja jo nyt monet alat kärsivät huutavasta työvoimapulasta. Suomen väestönkehitys ja maan huoltosuhde riippuvat jatkossa pitkälti maahan muuttavien määrästä. Mitä onnistunut kotoutuminen edellyttää? OAJ:lla on ratkaisuja, joilla voidaan edistää maahan muuttaneiden ja heidän perheidensä kouluttautumista ja työllistymistä Suomessa.

Suomen osaajapula ei ratkea ilman maahanmuuttoa. Tietyille aloille on Suomessa muodostunut pysyvä pula työntekijöistä, jota nykyinen eläköitymistahti vain pahentaa. Suunnitellut tutkintomäärät eivät riitä yksin ratkaisemaan työvoimapulaa, ja siksi tarvitsemme myös maahanmuuttoa.

Keskustelu maahanmuutosta on herkästi kärjistynyttä eikä auta tilanteen korjaamista. OAJ esittää ratkaisuja, joilla varmistetaan, että Suomeen saapuvat kotoutuvat ja työllistyvät. Siinä on avainasemassa koulutus.

Tavoitteena on oltava se, että kaikki Suomessa asuvat voivat saada mahdollisimman laadukkaan koulutuspolun, joka auttaa työllistymään, kiinnittymään yhteiskuntaan ja tavoittelemaan omia unelmiaan.

Ratkaisuja laadukkaaseen kotoutumiseen 

Maahan muuttaneet ja heidän lapsensa eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Kyse on moninaisesta joukosta, jolla on erilaista osaamista ja erilaisia tarpeita. Kun tämä tunnistetaan, voidaan edistää heidän kotoutumistaan, kouluttautumistaan ja työllistymistään erilaisin keinoin. 

Tällä hetkellä maahan muuttaneiden ja heidän lastensa kotoutuminen ei toimi riittävän hyvin. Esimerkiksi puutteellisella kielitaidolla on vaikea asettua Suomeen asumaan ja työllistyä. 

Opettajien osaamiseen on panostettava, lainsäädäntöä on uudistettava ja koulutuksen rahoitusta on uudistettava paremmin kotoutumista tukevaksi. Se on yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan etu.

Päiväkodit ja peruskoulut ovat avainasemassa kotimaisten kielten oppimisessa. Lainsäädäntöä on uudistettava nykyisestä, jotta kielten oppiminen on paremmin sisäänrakennettu koko koulutusjärjestelmään.

Kotoutumiskoulutus on siirrettävä osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön alaista koulutuskokonaisuutta. Kokonaisvastuu kotoutumiskoulutuksesta tulisi olla ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen virallisilla järjestäjillä, ei voittoa tavoittelevilla yrityksillä.

Kotoutumiskoulutusten kilpailuttamisesta pitää luopua, sillä Suomessa on toimiva järjestämislupakäytäntö. Jatkuvat kilpailutukset estävät toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen ja pahimmillaan johtavat tilanteeseen, jossa kukaan ei tuota paljon tarvittua kotoutumiskoulutusta.

Miten toimivasta kotoutumisesta hyötyy 

Yhteiskunta 

Jos kotoutuminen ei ole laadukasta, joudutaan maahanmuuttotaustaisten suomen tai ruotsin kielen osaamisvajetta myöhemmin paikkaamaan, mikä tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että kotoutuminen toimii ensi askeleista lähtien.

Jäsen 

Kun kotoutumiskoulutuksesta vastaavat ammatilliset ja vapaan sivistystyön oppilaitokset, ei työsuhteen jatko riipu kunkin vuoden kilpailutuksesta. Se mahdollistaa sekä oman elämän suunnittelun että opetuksen pitkäjänteisen kehittämisen.

Oppija 

Jokainen maahan saapuva haluaa oppia kielen, kouluttautua, saada töitä ja asettua aloilleen. Kun kotoutuminen on järjestetty ensiluokkaisesti, voivat Suomeen muuttaneet keskittyä tulevaisuuden rakentamiseen.

Päivi Lyhykäinen
Erityisasiantuntija
opettajankoulutus, maahanmuuttajien koulutus, perusopetus
020 748 9692
paivi.lyhykainen@oaj.fi
Päivi Lyhykäinen