Palvelussamme on käyttökatko torstaina 26.9. klo 15 alkaen. Sen aikana jäsenhakemusta ei voi lähettää. Pahoittelemme häiriötä.

OAJ haluaa vähentää opettajien kuormitusta

Opettajien jaksamista haastavat resurssien ja rahoituksen pieneneminen sekä jatkuvat muutokset työssä

Myös yhteiskunnallisilla muutoksilla, kuten opettajien osaamisen kyseenalaistamisella ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymisellä on vaikutusta koettuun kuormitukseen.

Toimenpide-ehdotuksemme: Työturvallisuuslakia on uudistettava

Työturvallisuuslaki, joka on säädetty fyysisen työn lähtökohdista ja fyysisten vaarojen ennaltaehkäisystä, on vanhentunut. Nykyinen työturvallisuuslaki ei huomioi riittävästi työelämässä esiintyvää psykososiaalista kuormitusta, henkistä hyvinvointia eikä työkyvyn tukemista eri tilanteissa.

Psykososiaalisen kuormituksen hallinnalla ja henkisen hyvinvoinnin edistämisellä voidaan ennaltaehkäistä sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä sekä tukea työurien pidentymistä ja työelämässä pysymistä. 

OAJ:n tavoitteena on uudistaa työturvallisuuslakia. Uudistuksessa on tarve vahvistaa työkyvyn tukemista ja työelämässä pysymistä siten, että työtä tarvittaessa muokataan työkykyä vastaavaksi ja riskit arvioidaan työhön palatessa pitkän sairauspoissaolon jälkeen.

Häirintään ja maalittamiseen täytyy puuttua tehokkaammin 

Epäasiallista kohtelua, häirintää ja väkivaltaa esiintyy työelämässä lainsäädännön velvoitteista huolimatta. Jokaisella on oikeus terveellisen ja turvalliseen työympäristön.

OAJ tavoittelee lainsäädäntöön selkeämpiä ja tehokkaampia prosesseja häirinnän ja väkivallan ennaltaehkäisemiseen ja niihin puuttumiseen.  

Maalittaminen eli työhön liittyvä järjestelmällinen häirintä on otettava huomioon työturvallisuuslain uudistuksessa. OAJ tavoittelee maalittamisen kriminalisointia osana uudistusta omana rikosnimikkeenään rikoslaissa. 

Hallitusohjelman esityksiin vaikuttaminen 

Hallitusohjelmassa on useita esityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät OAJ:n jäsenten työhyvinvointia, kuten 

  • Ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus 
  • Henkilökohtaisen irtisanomiskynnyksen madaltaminen 
  • Määräaikaisuuksien mahdollistaminen vuodeksi ilman perusteita 
  • Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen 
  • Vuorotteluvapaan lakkauttaminen 

OAJ pyrkii vaikuttamaan niin, että maan hallituksen esitykset eivät toteutuisi.