Opetusvelvollisuus- ja vuosityöajassa oleviin opettajiin ei sovelleta vuosilomalain määräyksiä. Opetushenkilöstö, joka noudattaa kokonaistyöaikaa (esim. rehtori) on kuitenkin vuosilomamääräysten piirissä. Tällöin vuosilomaa kertyy jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta lomanmääräytymisvuoden (1.4.–31.3.) aikana. Vuosilomapäivien lukumäärä on sidoksissa palvelusvuosien määrään.
Mitkä ovat lomapäiviä?
Lomapäiviä ovat arkipäivät ma–pe. Lauantaita, sunnuntaita, kirkollista juhlapäivää, jouluaattoa, juhannusaattoa, itsenäisyyspäivää ja vapunpäivää ei lueta mukaan vuosilomapäiviin.
Pitämättömiä vuosilomapäiviä voidaan maksaa vuosilomakorvauksena. Vuosilomakorvaus on lomapäivää kohti 1/21 kuukausipalkasta. Vuosilomakorvausta maksetaan työsuhteen päättyessä pitämättömistä lomista.
Kesälomakausi on 2.5.–30.9., ja työnantajasi määrää lomasi ajankohdan. Kesälomakaudella on yleensä neljä viikkoa lakisääteistä vuosilomaa.
Talvilomakausi on 1.10.–30.4., ja työnantajasi määrää lomasi ajankohdan. Talvilomakaudella on lakisääteistä vuosilomaa yleensä vähintään yksi viikko.
Työnantajan on kuultava henkilöstöä ennen lomien ajankohtien määräämistä.
Vuosilomasi pituus määräytyy täysien lomanmääräytymiskuukausiesi lukumäärän, palvelusvuosiesi ja työsuhteesi pituuden mukaan.
Täysi lomanmääräytymiskuukausi on lomakautta edeltävän lomanmääräytymisvuoden kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijä on ollut työssä vähintään 14 työpäivää tai työssäolon veroista päivää.
Sinulla on oikeus siirtää vuosilomaasi tai säästövapaatasi sairauden, synnytyksen tai tapaturman aiheuttaman työkyvyttömyyden vuoksi ensimmäisestä työkyvyttömyyspäivästäsi lukien. Siirto-oikeus on samanlainen riippumatta siitä, alkaako työkyvyttömyytesi ennen lomaa vai sen aikana.
Vuosiloman tai säästövapaan siirto edellyttää, että olet pyytänyt viipymättä sen siirtoa. Lääkärintodistuksen tai muun luotettavan selvityksen esittäminen katsotaan siirtämistä koskevaksi pyynnöksi.
Lomarahan laskeminen
Jos työskentelet kuukausipalkkaisena, ansaitset jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta lomarahaa, jonka suuruus on
- 6 prosenttia, jos olet ollut välittömästi ja yhtäjaksoisesti 31.3. mennessä työsuhteessa vähintään vuoden ja kokemuslisään oikeuttavaa palvelusaikaa on vähintään 15 vuotta
- 5 prosenttia, jos olet ollut välittömästi ja yhtäjaksoisesti 31.3. mennessä työsuhteessa vähintään vuoden
- 4 prosenttia, jos olet ollut välittömästi ja yhtäjaksoisesti 31.3. mennessä työsuhteessa alle vuoden.
Lomaraha saadaan, kun maksukautta edeltävän kuukauden kuukausipalkka kerrotaan täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärällä.
Muissa palkkausmuodoissa työtekijän lomaraha on 50 prosenttia hänen vuosilomapalkastaan. Asiasta on tarkennuksia työehtosopimuksissa, joten olethan yhteydessä omaan luottamusmieheesi.
Milloin lomarahani maksetaan?
Lomaraha maksetaan heinäkuun palkanmaksun yhteydessä ellei paikallisesti ole muusta sovittu. Lomaraha maksetaan myös työsuhteen päättyessä. Työntekijällä, jonka palvelussuhde on kestänyt yhdenjaksoisesti alle neljä kuukautta, ei ole oikeutta lomarahaan.
Opettajien laskennallinen vuosiloma
Opetusvelvollisuustyöajassa olevalla opettajalla ja päätoimisella tuntiopettajalla on laskennallinen vuosiloma sairausvakuutuslain päivärahaetuuksien kohdentamiseksi. Opetushenkilöstöllä, jolla ei ole oikeutta vuosilomaan, on oikeus sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan 16.6. alkavan laskennallisen vuosiloman ajalta.
Vuosityöajassa olevien kansanopistojen, urheiluopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä vuosityöaikaan siirtyneiden ammatillisten oppilaitosten opetushenkilöstön kohdalla on sairausvakuutuslain päivärahan kohdentamisesta erillinen määräys. Opettajalla on oikeus edellä kuvattuihin päivärahoihin kesävapaajakson alusta 30 ensimmäiseltä arkipäivältä.
Miten laskennallisen vuosiloman pituus määräytyy?
Laskennallisen vuosiloman pituus määräytyy siten, että lomanmääräytymisvuoden täydet lomanmääräytymiskuukaudet kerrotaan lomarahan prosenttilukua vastaavalla kokonaisluvulla ja jaetaan kahdella. Jos tulokseksi ei tule kokonaislukua, pyöristys tapahtuu ylempään kokonaislukuun.
Laskennallinen vuosiloma alkaa 16.6., ja laskennallisen vuosiloman päiviä ovat kaikki arkipäivät (ma–la) juhannusaattoa lukuun ottamatta.
Määräaikaisen opettajan lomapäiväkorvaus
Koko lukuvuoden työajan palveluksessa olleelle määräaikaiselle päätoimiselle opettajalle, jolla ei ole oikeutta vuosilomaan, maksetaan työsuhteen päättyessä lomapäiväkorvauksena kahden päivän varsinainen palkka jokaista työsuhteeseen sisältyvää lomanmääräytymiskuukautta kohden.
Vuosityöajassa olevissa oppilaitoksissa on vastaavasti määräaikaisen opettajan vapaajaksokorvaus.
Täysi lomanmääräytymiskuukausi edellyttää 14:ää työpäivää.
Lomapäiväkorvausta vähentävät työsuhteeseen sisältyvät kesäkeskeytyspäivät.
Päiväpalkka lasketaan jakamalla varsinainen palkka sen kalenterikuukauden päivien lukumäärällä, jonka aikana työsuhde päättyy.
Määräaikaisen lomapäiväkorvaus koskee myös päätoimista tuntiopettajaa – ei sivutoimista.
Lomapäiväkorvaus ei koske toistaiseksi otettuja eli vakinaisia toimenhaltijoita eikä opettajia, joilla on oikeus vuosilomaan ja jotka ovat oikeutettuja vuosilomamääräysten mukaiseen lomakorvaukseen.
Määräaikaiselle opettajalle kuuluvat samat palkalliset vapaajaksot kuin toistaiseksi tehtävissä olevillakin on. Jos vapaajaksoja ei työsuhteen aikana toteudu riittävästi, opettajalla on oikeus vapaajaksokorvaukseen. Korvauksen suuruus on 26 % työsuhteen työssäoloajalta maksetuista palkoista pois lukien toteutuneiden vapaajaksojen palkan osuus.
Määräaikaiselle opettajalle kuuluvat samat palkalliset vapaajaksot kuin toistaiseksi tehtävissä olevillakin on. Lukuvuotta lyhyemmäksi ajaksi otetulle opettajalle maksetaan kesävapaajaksokorvauksena jokaista palvelussuhteen työpäivää kohden korvaus, joka on 0,18 kertaa päiväpalkka. Jos työsuhteeseen sisältyy kesävapaajaksoja, ne vähennetään korvaukseen oikeuttavista päivistä.