Yliopistot, avoimet yliopistot, kunnat ja valtio voivat järjestää opintovapaaseen oikeuttavaa koulutusta.
Opintovapaaksi hyväksymisestä tietää tarkemmin koulutuksen järjestävä taho – varmista siis suoraan oppilaitoksesta, onko kyseessä opintovapaalain mukainen opetus tai koulutus.
Ammattiyhdistyskoulutukseen voi saada opintovapaata työmarkkina- ja työnantajajärjestöjen välisten sopimusten mukaisesti.
Opiskelumuodot
Opiskelumuotoja ovat:
- opetuksen seuraaminen
- opetussuunnitelman mukainen ohjattua käytännön harjoittelututkinnon tai opinnäytteen suorittamiseen valmistautuminen, kuitenkin enintään kymmenen työpäivää välittömästi ennen kunkin tutkinnon tai opinnäytteen suorittamista
- päätoimista ohjattua itseopiskelua tutkinnon tai opinnäytteen suorittamiseksi
- koetilaisuuteen osallistuminen.
Kenellä on oikeus opintovapaaseen?
Opintovapaa edellyttää, että päätoiminen palvelussuhteesi on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään vuoden samaan työnantajaan.
Enintään viiden päivän opintovapaa edellyttää, että päätoiminen palvelussuhteesi on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään kolme kuukautta samaan työnantajaan.
Opintovapaata saa viiden vuoden kuluessa yhteensä enintään kaksi vuotta.
Näin haet opintovapaata
Hae yli viisi työpäivää kestävää opintovapaata kirjallisesti työnantajaltasi vähintään 45 päivää ennen opintojesi alkamista.
Voit hakea enintään viiden työpäivän opintovapaata suullisesti tai kirjallisesti vähintään 15 päivää ennen opintojesi alkamista, jollette ole sopineet toisin työnantajasi kanssa.
Jos haet opintovapaata yli viideksi työpäiväksi, tulee työnantajasi ilmoittaa ratkaisustaan kirjallisesti vähintään 15 päivää ennen opintojesi alkamista. Muulloin työnantajasi ilmoittaa ratkaisustaan viimeistään seitsemän päivää ennen opintojesi alkua.
Opintovapaahakemuksen sisältö
- Opintojen ja opintovapaan alkamis- ja päättymisajankohta
- Koulutuksen ja opiskelun muoto ja tavoite
- Tieto siitä, onko kyseessä aiemmalla opintovapaalla aloitetun koulutuksen tai opiskelun loppuunsaattaminen
- Oppilaitos tai muu koulutuksen tai opetuksen järjestäjä
- Päätoimisessa itseopiskelussa opintoja ohjaavan opettajan ja opiskelijan hyväksymä
- Opintosuunnitelma, josta ilmenee aiottu tutkinto tai opinnäyte
- Opiskeluaika.
Työnantajasi voi siirtää opintovapaatasi, jos se haittaa tuntuvasti sen toimintaa. Vapaata saa kerralla siirtää enintään kuusi kuukautta.
Jos kyseessä on harvemmin kuin kuuden kuukauden välein alkava koulutus, työnantajasi voi siirtää opintovapaasi alkua enintään seuraavan koulutustilaisuuden alkamiseen.
Työnantajallasi on oikeus siirtää opintovapaatasi myös silloin, kun edellisestä opintovapaastasi on kulunut alle kuusi kuukautta, eikä tarkoituksenasi ole päättää aiemmalla opintovapaalla aloitettuja opintojasi.
Työntekijänä tai viranhaltijana voit siirtää yli viiden päivän opintovapaan käyttöä, ellei siitä aiheudu työnantajallesi tuntuvaa haittaa.
Voit hakea opintovapaan siirtämistä enintään vuodeksi kerrallaan. Tee hakemus kirjallisesti.
Jos haluat jättää käyttämättä sinulle myönnetyn opintovapaan, ilmoita asiasta kirjallisesti työnantajallesi vähintään kaksi viikkoa ennen opintovapaasi alkamista.
Jos olet viranhaltija tai työntekijä, jolle on myönnetty opintovapaata yli 50 työpäiväksi, voit keskeyttää opintovapaasi ja palata työhösi. Et voi keskeyttää tätä lyhyempää opintovapaata.
Sinun on ilmoitettava opintovapaan keskeyttämisestä kirjallisesti työnantajallesi. Tee kirjallinen ilmoitus vähintään neljä viikkoa ennen työhönpaluutasi.
Työnantajallasi ei ole velvollisuutta ottaa sinua töihin opintovapaalta ennen kuin sinulle mahdollisesti palkatun sijaisen virkasuhde tai työsopimus voidaan laillisesti päättää.
Työnantajasi on ilmoitettava sinulle viivytyksettä ja kirjallisesti opintovapaan keskeyttämistä koskevasta ratkaisustaan ja siitä, milloin voit palata työhösi.
Aikuisopiskelun toimeentulo
Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta 22.5.2024. Hallituksen esitykseen ei tullut eduskuntakäsittelyssä muutoksia eli laki hyväksyttiin sellaisenaan. Laki on tullut voimaan 1.6.2024.
Opetus ja tiede -työttömyyskassa (opetusjatiede.fi)
Työllisyysrahasto (aikuiskoulutustuki.fi)
Työ- ja elinkeinotoimisto (tyomarkkinatuki.fi)
Poissaolon vaikutukset loma-ajan palkkaan
Palkattomalla poissaololla voi olla vaikutusta myös loma-ajan palkkaan. Tutustu tarkemmin kirjautumalla sisään.
Kirjaudu ja lue poissaolon vaikutuksista loma-ajan palkkaan