Palvelussuhteen päättäminen

Palvelussuhteen päättämistilanteissa kannattaa aina ensin olla yhteydessä omaan luottamusmieheen. Voit riitauttaa irtisanomisen, mikäli katsot sen olevan lainvastainen.

Tulitko irtisanotuksi?

Irtisanomiselle pitää olla aina painavat ja asialliset syyt (purkamisessa erittäin painavat syyt), kuten palvelussuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakava rikkominen tai laiminlyönti. Lisäksi irtisanominen voi tulla poikkeuksellisesti kyseeseen tilanteissa, joissa työntekijä tai viranhaltija ei enää suoriudu työtehtävistään esimerkiksi terveydentilansa vuoksi.

Kiellettyjä irtisanomisperusteita ovat esimerkiksi

  • sairaus, vamma tai tapaturma, ellei työkyky ole heikentynyt näiden vuoksi olennaisesti ja pysyvästi
  • osallistuminen virka- tai työehtosopimuslain mukaiseen työtaisteluun
  • poliittiset, uskonnolliset tai muut mielipiteet
  • osallistuminen yhteiskunnalliseen tai ay-toimintaan
  • turvautuminen käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.

Varoitus ennen irtisanomista

Työnantajan on annettava varoitus ennen irtisanomista, mikäli rike ei ole erittäin vakava. Varoitus antaa työntekijälle tai viranhaltijalle mahdollisuuden korjata menettelynsä.

Työnantaja saattaa antaa myös suullisen tai kirjallisen huomautuksen ennen varoitusta. Työpaikoilla voi olla erilaisia käytäntöjä, joten sinun kannattaa tutustua oman työpaikkasi käytäntöihin.

Jos varoitus on mielestäsi aiheeton, sinun kannattaa ilmoittaa siitä työnantajallesi kirjallisesti. Perustele ilmoituksessasi selkeästi, miksi varoitus on aiheeton.

Työnantaja irtisanoo

Kun työnantaja irtisanoo vakinaisen virka- tai työsuhteen tai määräaikaisen virkasuhteen ennen määräajan umpeutumista, on siihen aina oltava lainsäädännössä edellytetyt perusteet.


Koeaikapurku

Palvelussuhteen alussa voidaan noudattaa koeaikaa, jonka aikana molemmat osapuolet voivat purkaa virka- tai työsuhteen päättymään välittömästi. Viranhaltijan tai työntekijän ei tarvitse esittää perusteita koeajan aikana tekemälleen purulle.

Virantoimituksesta pidättäminen

Virantoimituksesta pidättäminen tarkoittaa virantoimituksen väliaikaista keskeyttämistä. Viranhaltijalla ei ole oikeutta eikä velvollisuutta hoitaa virkaansa, jos hänet pidätetään virantoimituksesta. Myöskään palkkaa ei makseta tältä ajalta.

Mitä virantoimituksesta pidättämisen taustalla on?

Virantoimituksesta pidättäminen liittyy tilanteisiin, joissa viranhaltijan voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virkarikokseen tai velvollisuuksiensa vastaisesti toimimiseen. Viranhaltija pidätetään virantoimituksesta tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi.

Kuka päättää virantoimituksesta pidättämisestä?

Virantoimituksesta pidättämisestä päättää kunnanhallitus tai muu johtosäännössä määrätty viranomainen. Viranhaltijalla on oikeus tulla kuulluksi ennen virantoimituksesta pidättämistä.

Jos sinut pidätetään virasta, sinun kannattaa ilmoittautua välittömästi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja selvittää mahdollisuutta saada työttömyyspäivärahaa.

Mikäli tarvitset lisätietoa virantoimituksesta pidättämisestä, voit olla yhteydessä OAJ:n lakitiimiin.

Ota meihin yhteyttä

Tilaisuus tulla kuulluksi

Jos työnantajasi irtisanoo sinut henkilökohtaisella perusteella, sinulla on oikeus tulla kuulluksi. Sinulla on oikeus saada tiedot irtisanomisperusteista ja esittää oma näkemyksesi asiasta.

Kuulemistilaisuuteen kannattaa pyytää mukaan luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu. Hän huolehtii, että irtisanomispäätös perusteluineen kirjataan pöytäkirjaan. Ole myös tarkkana, ettet epähuomiossa allekirjoita asiakirjaa, jossa irtisanoudut itse.

Päättämisen riitauttaminen

Muutoksenhaku virkasuhteessa

Voit tehdä oikaisuvaatimuksen, jos sinut irtisanotaan henkilökohtaisella tai tuotannollis-taloudellisella perusteella.

Henkilöön liittyvillä perusteilla tehdyn irtisanomisen osalta oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tuotannollistaloudellisen irtisanomisen osalta oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa irtisanomisajan päättymisestä.

Muutoksenhaku työsuhteessa

Työsuhteen päättämisen voi riitauttaa ainoastaan käräjäoikeudessa. Kanne on nostettava kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Et voi saada työpaikkaasi takaisin oikeusprosessilla, mutta voit hakea korvausta työsuhteesi perusteettomasta päättämisestä.

Huomioi, että käräjäoikeusriitautuksessa on kuluriski, mikäli irtisanominen on tuomioistuimen mukaan laillinen. Kuluja varten on mahdollista hakea OAJ:n oikeusturvavakuutusta.

Oikaisuvaatimusmallit

Olemme laatineet mallipohjat henkilökohtaisesta tai tuotannollis-taloudellisesta syystä johtuvan irtisanomisen oikaisuvaatimusta varten. Voit ladata tiedostot alta kirjautumalla sisään.