• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Perhevapaiden hakeminen

Perhevapaat ovat yleensä lakisääteisiä, joten ne on myönnettävä hakemuksen mukaisesti. Ole tarkkana, kun haet perhevapaita, sillä esimerkiksi raskaus- ja vanhempainvapaan palkallisuuden ehtona on, että niitä on haettu määräaikaa noudattaen.

Perhevapaiden alkamis- ja päättymisajankohdat ovat pääsääntöisesti vanhemman itse päätettävissä. Perhevapaiden hakemiseen, pituuteen ja jaksottamiseen on kuitenkin säädöksiä ja määräyksiä.

Tällä sivulla on ohjeet siitä, miten perhevapaita haetaan. Tarkennuksia pituuteen, jaksottamiseen ja palkallisuuteen löydät raskaus-, vanhempain- ja hoitovapaaseen liittyviltä sivuilta.

Raskaus- ja vanhempainvapaata on oikeus saada sille ajalle, kun niistä maksetaan raskaus- ja vanhempainrahaa. Raskaus- ja vanhempainrahapäivät saat laskettua helposti KELA:n laskurilla.

Näin haet perhevapaata

Raskaus-, vanhempain- ja hoitovapaata on haettava:

  • viimeistään kahta kuukautta ennen vapaan aiottua alkamista.
  • viimeistään kuukautta ennen, jos vapaan pituus on enintään 12 arkipäivää

Adoptiolapsen hoidon vuoksi pidettävästä vapaasta tulisi ilmoittaa edellä mainitusti, mikäli se on mahdollista.

Jos olet virkasuhteessa, hae virkavapaata kirjallisesti. Jos olet taas työsuhteessa, sinun on todisteellisesti ilmoitettava työvapaasta työnantajallesi.

Yleensä työnantajalle on hyvä esittää kokonaissuunnitelma perhevapaiden aiotusta käyttämisestä.

Poikkeukset kahden kuukauden ilmoitusaikaan

Yhden kuukauden haku- tai ilmoitusaikaa voi käyttää myös tilanteissa, joissa puolison työn aloittamisen ja siitä johtuvan lapsen hoidon järjestämisen takia ei ole mahdollista noudattaa kahden kuukauden hakuaikaa.

Jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa vanhempainvapaasi aikana, puolisosi voi jäädä hoitamaan lasta kotiin yhden kuukauden hakuajalla. Samoin on tilanteissa, joissa vailla työsuhdetta oleva puolisosi saa vanhempainvapaansa aikana uuden työpaikan. Tällöin voit jäädä itse vanhempainvapaalle yhden kuukauden hakuajalla.

Lyhyemmän hakuajan käyttäminen edellyttää, että siitä ei aiheudu työnantajallesi vakavaa haittaa.

Ilmoitetun vapaan ajankohdan muuttaminen

Raskausvapaata voi varhentaa sekä synnytyksen yhteydessä pidettävän toisen vanhemman vanhempainvapaan ajankohtaa muuttaa, jos se on lapsen syntymän tai lapsen tai vanhempien terveydentilan vuoksi tarpeellista. Muutoksista on ilmoitettava työnantajalle niin pian kuin mahdollista.

Muuten työntekijä saa perustellusta syystä muuttaa aiemmin ilmoittamansa vapaan ajankohdan kuukauden ilmoitusaikaa noudattaen. Perusteltu syy tulee kyseeseen siinä tapauksessa, että lapsen hoitamisedellytyksissä on tapahtunut ennalta arvaamaton ja oleellinen muutos, jota työntekijä ei ole voinut ottaa huomioon tehdessään ilmoitusta vapaan ajankohdasta. Perusteltuna syynä voidaan pitää esimerkiksi lapsen tai lapsen toisen vanhemman vakavaa pitkäaikaista sairastumista tai kuolemaa tai lapsen vanhempien erilleen muuttamista, avioeroa tai muuta muutosta, joka vaikuttaa olennaisesti lapsen hoitoedellytyksiin.

Vapaan ajankohdan muuttaminen on aina mahdollista työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella. Jos vapaan ajankohdan muuttamisesta sovitaan, säännöksiä muutosperusteesta ja ilmoitusajasta ei siinä tapauksessa tarvitse noudattaa.

Perhevapaat kesäkeskeytyksen tai -vapaajakson aikana

Jos sinulla ei ole oikeutta vuosilomaan, sinun ei tarvitse hakea perhevapaan vuoksi työ- tai virkavapaata kesäkeskeytyksen tai -vapaajakson ajaksi. Tällaisia opettajia ovat esimerkiksi peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opettajat, jotka työskentelevät opetusvelvollisuuteen tai vuosityötunteihin perustuvassa työaikajärjestelmässä.

Voit jaksottaa perhevapaasi niin, että ne päättyvät ennen kesäkeskeytystä tai -vapaajaksoa ja seuraavan jakson voit hakea / ilmoittaa kesäkeskeytyksen tai -vapaajakson jälkeen. Sinulla on oikeus kesäkeskeytyksen tai -vapaajakson palkkaan, jos olet aloittanut virantoimituksen tai työssäolon ennen kesäkeskeytystä tai -vapaajaksoa.

Tarkistathan omalta luottamusmieheltäsi, mikäli palkallinen raskaus- tai vanhempainvapaa (synnyttävällä vanhemmalla) sijoittuu kesäkeskeytyksen tai -vapaajakson ajalle. Joissakin virka- ja työehtosopimuksissa on sovittu rahallisesta kompensaatiosta kesän osalta.

Jos olet aloittanut uudessa virassa 1.8. ja jäänyt välittömästi perhevapaalle etkä ole ollut lainkaan töissä ennen kesäkeskeytystä, et voi saada palkkaa kesäkeskeytyksen ajalta.

Vuosiloman vaikutus perhevapaaseen

Jos sinulla on oikeus vuosilomaan, vuosilomaa ei saa ilman suostumusta määrätä synnyttävälle 105 ensimmäisen raskaus- tai vanhempainvapaapäivän ajaksi eikä ei synnyttävällä 105:n ensimmäisen vanhempainvapaapäivän ajaksi.

Ota yhteyttä omaan luottamusmieheesi, kun haet perhevapaata.

Jaa