Opetusvelvollisuudet ja huojennukset

Lukion opettajien työaikamuoto on pääasiassa opetusvelvollisuustyöaika. Lukion oppilaanohjauksen lehtorit ja erityisopettajat voivat sovittaessa työskennellä vuosityöajassa.

Opetusvelvollisuus

Opetusvelvollisuus on se keskimääräinen opetustuntimäärä viikossa, joka kuuluu opettajan peruspalkkaan. Päätoimisen tuntiopettajan pitämä tuntimäärä voi jäädä alle opetusvelvollisuuden, jolloin hänen kuukausipalkkansa määräytyy oppituntien määrän suhteessa.

Opetusvelvollisuudet:

  • Äidinkieli ja kirjallisuus (myös suomi toisena kielenä): 16,5 viikkotuntia
  • Toinen kotimainen kieli, vieraat kielet ja tietotekniikka: 19,5 viikkotuntia
  • Matematiikka, fysiikka, kemia, kuvataide, musiikki: 20,5 viikkotuntia
  • Uskonto, filosofia, psykologia, elämänkatsomustieto, biologia, maantieto, historia, yhteiskuntaoppi ja terveystieto: 21,5 viikkotuntia
  • Opinto-ohjaus, kotitalous, tekstiilityö, tekninen työ: 22,5 viikkotuntia
  • Liikunta ja muu yllä mainittuihin aineisiin välittömästi liittymätön valinnaisaine (soveltava kurssi): 23,5 viikkotuntia.

A1-, A2- ja B1-kielen opetusvelvollisuus on yhtä viikkotuntia alempi kuin edellä on kielten osalta mainittu.

Päätoiminen tuntiopettaja

Tuntiopettaja on päätoiminen, jos hän opettaa vähintään 16 tuntia/vko. Päätoimisen opettajan työsuhteen ehdot ovat samat kuin toimenhaltijan.

Päätoimisuus voi täyttyä useamman sellaisen oppilaitoksen tunneista, joissa opettajan työaika on opetusvelvollisuustyöaika. Oppilaitos voi olla yksityinen, kunnallinen tai valtion peruskoulu tai lukio, aikuislukio (päätoimisuuden raja 14 tuntia), ammatillinen oppilaitos, musiikkioppilaitos tai ammattikorkeakoulu, joka saa valtionosuutta tai -avustusta toimintaansa.

Jos tuntiopettaja opettaa kahdessa tai useammassa koulussa tai oppilaitoksessa ja hänellä on yhdessä näistä oppilaitoksista opetusvelvollisuutta vastaava tuntimäärä, niin hän on siinä oppilaitoksessa päätoiminen ja muissa oppilaitoksissa sivutoiminen tuntiopettaja.

Edellytyksenä tuntien yhteen laskemiselle useammasta oppilaitoksesta on, että siitä on sovittu ennen työsuhteen alkamista. Toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevan osalta laskenta aloitetaan irtisanomisajan kuluttua.

Opetusvelvollisuuteen luettavia tehtäviä

Jos opettajan opetusvelvollisuus ei täyty luokkatunneista, voidaan hänen opetusvelvollisuuteensa laskea erityistehtäviä. Lukiossa tällaisia tehtäviä ovat:

  • Oppilaanohjaus- ja ammatinvalintatehtävät
  • Demonstraatioiden valmistelutunnit.

Tehtäviin annettavat viikkotuntimäärät löytyvät työehtosopimuksen liitteistä.

Lukioresurssi

Opettajakohtaisen kertoimen lisäksi osoitetaan työsuunnitelmassa opettajien palkanmaksun perusteeksi 17 viikkotuntia lukiota kohden ja 0,18 viikkotuntia opiskelijaa kohden. Työsuunnitelmassa osoitettavien tuntien määräämisessä otetaan huomioon työn vaativuus ja vastuullisuus sekä opettajan osallistuminen lukion päättötutkintoon liittyviin suullisiin kuulusteluihin ja ylioppilaskirjoituksiin kuuluvien kokeiden valmistavaan tarkistamiseen sekä opettajille määrättäviin erityistehtäviin. Edellä mainituista tehtävistä maksettavan palkkion perusteena on kuukausipalkkio, joka on yhdeltä täydeltä viikkotunnilta 145,52 € kuukaudessa.

Ryhmänohjaajan palkkion perusteena käytetään euromääräistä kuukausipalkkiota, jonka suuruus yhdeltä täydeltä viikkotunnilta on 151,35 euroa kuukaudessa.

Painotetut opetusvelvollisuudet useammassa tehtävässä

Jos opettaja opettaa useampaa ainetta, joissa on eri opetusvelvollisuus, lasketaan hänelle painotettu keskimääräinen opetusvelvollisuus. Jos tällöin ei tule kokonaislukua, pyöristetään opetusvelvollisuus puolen tunnin tarkkuudella.

Lukion opettajan luokkaopetustuntimäärä kerrotaan luvulla 1,10 palkanmaksun perusteena olevan kokonaistuntimäärän saamiseksi. Luokkaopetustunnilla tarkoitetaan oppiaineen luokkatunteja, tukiopetustunteja sekä demonstraatioiden valmistelutunteja.

Yhteissuunnitteluvelvollisuus

Opettajalle määräytyvien opetus- ja muiden tehtävien lisäksi opettajan tulee osallistua koulussa koulukohtaisesta toteutuksesta riippuen 45-100 tuntia lukuvuodessa opetuksen yhteissuunnitteluun, aineryhmittäisiin ja asiaryhmittäisiin neuvonpitoihin, kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön sekä opetuksen suunnitteluun ja koulun toiminnan kehittämiseen liittyvien tehtävien tekemiseen.

Työajan käyttö suunnitellaan ja sitä seurataan.

Huojennukset

Opetusvelvollisuutta voidaan huojentaa eli vähentää vain työehtosopimuksen mukaisissa tilanteissa. Paikallisesti työajasta ei voi sopia.

Apulaisrehtorina toimivan opettajan opetusvelvollisuutta huojennetaan kertoimella 0,3–0,8. Koulunjohtajan tai apulaisjohtajan opetusvelvollisuudesta on mahdollisesti koulukohtaisesti sovittu toisin.