• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutusjärjestelmä"

Opettajarekisteri nyt -virtuaaliseminaari

Mistä opettajarekisterissä on kyse ja miksi sitä esitetään perustettavaksi? Tilaisuudessa selvityshenkilöt esittelevät opettajarekisteristä tekemänsä selvityksen. Mukana on myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja eri puolueiden edustajia ottamassa kantaa selvitykseen.

12.01.2022 Tapahtuma
OAJ: Opettajarekisterin valmistelu aloitettava heti

OAJ kiittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö on lopultakin selvityttänyt opettajarekisterin tarvetta. OAJ vaatii maan hallitusta ryhtymään heti toimiin opettajarekisterin perustamiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityshenkilöt julkistivat tänään esityksensä opettajarekisteristä. He esittävät rekisterin perustamista eivätkä näe muita vaihtoehtoja järkevinä.

17.12.2021 Uutinen
Lapin yliopistolta tervetullut ehdotus uudesta erityispedagogiikan koulutusvastuusta

Lapin yliopisto hakee uutta koulutusvastuuta kasvatustieteen alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta erityispedagogiikkaan. Yliopisto haluaa aloittaa erityisopettajakoulutuksen ja alan täydennyskoulutuksen. OAJ pitää ehdotusta tervetulleena, koska Suomessa on pula sekä erityisopettajista että erityisluokanopettajista ja varhaiskasvatuksen erityisopettajia tarvitaan kattavasti koko maahan.

01.12.2021 Lausunto
Oppijanumerorekisterillä liian kireä aikataulu

OAJ arvioi, että valmisteilla olevaan opinto- ja tutkintorekisterilain muutokseen sisältyvän oppijanumerorekisterin aikataulu on liian kireä. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alusta.

29.11.2021 Lausunto
Vasu-perusteiden vietävä kohti lain tavoitteita

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pitää viedä varhaiskasvatusta kohti varhaiskasvatuslain tavoitteita. Luonnos kaipaa OAJ:n mielestä tämän suunnan kirkastamista.

29.11.2021 Lausunto
Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksiin tulossa korotuksia työnantajille

OAJ:n mielestä on perusteltua painottaa oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksissa nuoria opiskelijoita, joilla ei ole aiempaa toisen asteen tutkintoa. Valmisteilla on väliaikainen asetusmuutos, jonka turvin työnantajalle voidaan maksaa korotettua koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksessa oleva on alle 20-vuotias ja vailla toisen asteen tutkintoa.

05.11.2021 Lausunto
OAJ haluaa korjata yhteishaun epäkohdan – yksilöllistetyn oppimäärän arvosana rinnastettava 5:een 

Jos perusopetuksen oppilas ei tukitoimillakaan saavuta arvosanan 5 mukaista osaamista, hänen oppimääränsä voidaan yksilöllistää. Yhteishaussa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisten arvosanojen käsittely tapahtuu nykyisin epäoikeudenmukaisesti. Tähtimerkillä merkityt yksilöllistetyn oppimäärän arvosanat rinnastetaan yhteishaussa tavallisen oppimäärän mukaisiin arvosanoihin, vaikka osaamisen taso ei ole verrattavissa. OAJ vaatii lausunnossaan, että perusopetuksen yksilöllistetyn oppimäärän tähtimerkillä merkitty arvosana rinnastetaan yhteishaussa arvosanaan 5.

03.09.2021 Uutinen
OAJ ajanut opettajarekisteriä yli vuosikymmenen – näin prosessi eteni

OAJ on vaikuttanut pitkäjänteisesti opettajarekisterin saamiseksi. Tässä muutamia keskeisiä vaiheita, joiden kautta työ on edennyt. Vaiheet listattu tuoreimmasta vanhimpaan.

31.08.2021 Sisältösivu
Mitä tietoa opettajarekisteriin tallennetaan?

OAJ kannattaa rekisteriä, johon kerätään seuraavat tiedot: nimi, ikä, opettajan kelpoisuus tai kelpoisuudet sekä korkeakouluissa suoritetut täydennyskoulutukset. Rekisteriin tallennettaisiin myös tieto virasta, tehtävästä tai toimesta, jossa opettaja tai johtaja työskentelee.

31.08.2021 Sisältösivu
Näistä syistä opettajarekisteri tarvitaan

Opettajarekisteri muun muassa auttaa opettajankoulutuksen paikkamäärien arvioinnissa ja vahvistaa opettajan ammatin vetovoimaa.

31.08.2021 Sisältösivu