• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Hoitajapula ei ratkea ilman koulutuksen resurssilisäyksiä

Riittävän ja turvallisen hoidon varmistaminen ikääntyvälle väestölle edellyttää, että kaikilla hoitajilla on ammatillista osaamista sekä työn edellyttämät ajanmukaiset tiedot ja taidot. OAJ muistuttaa lausunnossaan, että alan koulutukselle on turvattava riittävä rahoitus.

12.03.2020 Lausunto
Varhaiskasvatuksessa tehdään hyvää – siitä kuuluu maksaa kunnon korvaus

Hyvää valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää! Sopimusneuvotteluja käydään nyt kiivaasti, ja on korkea aika näyttää arvostusta varhaiskasvatuksen opettajille, erityisopettajille ja päiväkotien johtajille. Pelkät juhlapuheiden kiitokset eivät riitä. On aika saada heidät opettajien sopimukseen ja palkkakehitys oikealle uralle.

12.03.2020 Blogi
OAJ:n valtuusto ylimääräiseen kokoukseen – tavoitteena vauhdittaa neuvotteluja

OAJ on kutsunut järjestön valtuuston ylimääräiseen kokoukseen. Tavoitteena on päättää toimista, joilla vauhditetaan työmarkkinaneuvotteluja.

11.03.2020 Uutinen
Korona leviää, kuinka toimin? – OAJ:n 10 kysymystä ja vastausta

Koronavirustartuntojen rajaamiseksi opettajia ja heidän oppilaitaan on paikoin määrätty kotikaranteeniin. Miten karanteeni vaikuttaa opettajan palkkaan ja työvelvoitteisiin? OAJ kokoaa tähän päivittyvään uutiseen vastauksia jäseniä askarruttaviin kysymyksiin.

10.03.2020 Uutinen
Yli 70 miljoonaa perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen – OAJ kannustaa hakemaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa hakemusten perusteella yli 70 miljoonaa euroa koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseen. Perusopetuksen ja esiopetuksen lisäksi rahaa on ensimmäistä kertaa jaossa myös varhaiskasvatukseen. OAJ kannustaa opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjiä hakemaan.

09.03.2020 Uutinen
Kiky-tunnit jäämässä nykymuodossa historiaan

Kilpailukykysopimuksessa sovitut 24 palkatonta lisätuntia ovat poistuneet jo tehdyistä sopimuksista. Opetusalan kiky-ratkaisut selviävät lähiaikoina.

09.03.2020 Blogi
Tasa-arvotyötä muulloinkin kuin naistenpäivänä

Meidän pitää tehdä parhaamme, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi Suomessa nykyistä paremmin. Naisvaltaisten alojen palkkakehityksestä on pidettävä aktiivisella työllä huolta yhdessä koko työmarkkinoiden voimin.

08.03.2020 Blogi
Opetusministeri: Lomauttajakunnalta voidaan periä takaisin valtionosuuksia

Opetusministeri muistuttaa, että jos lomauttajakunnat eivät hoida tehtäviään, niiltä voidaan periä takaisin perusteetta maksettuja valtionosuuksia. OAJ:n mielestä säästöjä hakevien kuntapäättäjien kannattaakin jättää keinovalikoimasta opetustoimen ja opiskeluhuollon lomautukset. Ne eivät tuo säästöjä eikä niitä käytännössä voi toteuttaa rikkomatta lakia.

06.03.2020 Uutinen
Varhaiskasvatuksen opettaja: ”Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että koulutukseni ei näy palkassani”

Susanna Jauhiaisen mielestä Helsingin ylimääräiset korotukset varhaiskasvatuksen opettajien palkkoihin näyttivät opettajille, että kaupunki arvostaa heidän työtään. Ne ovat myös askel oikeaan suuntaan: koko alan palkkatasoa tulee nostaa, koska varhaiskasvatuksen opettajien palkka ei vastaa työn vaativuutta.

06.03.2020 Uutinen
Tuen puutteella rajuja seurauksia – ”Kohtaamiselle on liian vähän aikaa”

Opokin tuntee onnistuneensa, kun opiskelija oivaltaa uutta ja löytää päämäärän opinnoilleen ja elämälle. Kaikelle opiskelijoiden henkilökohtaiselle tukemiselle ja auttamiselle on lukiossa kuitenkin liian vähän aikaa, kertoo opinto-ohjaaja Nina Östdahl. Rajuimmillaan tuen tarve selviää vasta, kun kuulee opiskelijan itsemurhasta.

04.03.2020 Uutinen
Solidaarisuuden esiinmarssi

Koulutustilaisuuden jälkeen jäsen tuli kiittämään minua siitä, että käytin puheessani sanaa solidaarisuus. Sitä käytetään hänen mukaansa liian vähän nykyisin. Sanalla oli pitkään poliittinen painolasti, jota ei ole onneksi sälytetty minulle, 70-luvun lopun lapselle.

03.03.2020 Blogi
Jäsen, päivitä yhteystietosi!

Tarkista omat jäsenyhteystietosi ja varmista, että tavoitamme sinut mahdollisessa työtaistelutilanteessa sähköpostilla ja tekstiviestillä. Arvomme Marimekko-lahjakortteja niiden jäsenten kesken, jotka päivittävät yhteystietonsa maaliskuussa.

28.02.2020 Uutinen
Kuntien surkastuminen ei saa johtaa koulutuksen näivettämiseen

Hätä koulutuksen eriytymisestä ei saa johtaa koulutusjärjestelmämme näivettämiseen tai harkitsemattomiin pikaratkaisuihin. Perusopetuksen on pysyttävä lähipalveluna ja toisen asteen koulutus tulee voida suorittaa maan kaikilla alueilla.

27.02.2020 Blogi
Opettaja, selätä työn sälä – tutkija kannustaa priorisoimaan ja sanomaan ei

OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden helmikuun teemana on työyhteisön hyvinvointi. Työterveyslaitoksen asiantuntija Minna Toivanen painottaa sitä, että toimivassa työyhteisössä myös tehtävien priorisointi tehdään porukalla. Työn sälän keskellä on tärkeää uskaltaa myös sanoa ei.

27.02.2020 Uutinen
Yksityisen sosiaalipalvelualan tes-neuvottelut käyntiin

Neuvottelut yksityisissä hyvinvointialan päiväkodeissa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien työaikaa koskevista erityismääräyksistä alkoivat tänään Etelärannassa.

26.02.2020 Uutinen