• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

”Laatua ei ole ilman henkilöstöä”, sanoo kuntaministeri ja epäilee lomautusten tuomia säästöjä

Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan kunnissa pitäisi pystyä nykyistä pitkäjänteisempään taloudenpitoon. Paateron lääkkeet kuntien ahdinkoon ovat vapaaehtoiset kuntaliitokset tai palvelujen tuottaminen kuntien yhteistyönä.

26.02.2020 Uutinen
Amiksen opolla yli 500 ohjattavaa – ohjauksen laadusta joutuu tinkimään

Virpi Salmisella on amiksessa ohjattavana yli 500 opiskelijaa. Jos ohjattavia olisi vähemmän, voisi opiskelijoiden tarpeisiin vastata nykyistä nopeammin.

26.02.2020 Uutinen
Korkeakoulukenttä muuttumassa mössöksi – annetaan amkien keskittyä vahvuuksiinsa!

Tuoreessa OECD:n raportissa tarjottiin Suomelle jatkuvan oppimisen ratkaisuja, jotka kuulostavat kovin tutuilta. Ne kuulostavat ammattikorkeakoululta. Päättäjät, antakaa ammattikorkeakouluille mahdollisuus onnistua siinä, missä ne ovat parhaita, OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen kirjoittaa.

26.02.2020 Blogi
Nivelet notkeiksi - Joustavat polut perusopetuksesta toiselle asteelle

Oppivelvollisuuden laajentaminen on Sanna Marinin (sd.) hallituksen suurimpia rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on saada suomalaisten koulutustaso ja sen myötä työllisyys nousuun. OAJ kannattaa uudistusta, mutta korostaa sitä, että nyt tiedossa olevat ongelmat perusopetuksessa ja nivelvaiheessa on tässä yhteydessä korjattava.

24.02.2020 Näkemys
Joustavat aikuisten kouluttajat

Aikuiskoulutuskeskusten opettajat ja opinto-ohjaajat ovat avainasemassa, kun työelämä ja yhteiskunta muuttuvat. Työikäisiltä vaaditaan uuden oppimista ja osaamisen kehittämistä. Opettajilla on tietotaitoa aikuisten ohjaamiseen ja toimivat työelämäverkostot, joita jatkuva oppiminen edellyttää.

24.02.2020 Blogi
Mistä työsi merkitys syntyy? Kerro se meille

OAJ:n viestintä kerää kevään 2020 sopimusneuvotteluviestintää varten jäsenten näkemyksiä opettajan työn merkityksellisyydestä.

24.02.2020 Uutinen
OAJ vie epäoikeudenmukaisen eläkeikien noston Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

OAJ valmistelee yhdessä muiden järjestöjen kanssa kannetta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tavoitteena on peruuttaa epäoikeudenmukainen ammatillisten eläkeikien nosto.

21.02.2020 Uutinen
Blogi: Jokainen työyhteisö voisi oppia Huuhkajista ja Leijonista

Mikä yhdistää Leijonien maailmanmestaruutta keväältä 2019 ja Huuhkajien saavuttamaa em-kisapaikkaa? Joukkuepeli. Menestys rakentui yhdessä tekemisen varaan. Joukkueiden menestyksestä voitaisiin ottaa oppia myös työelämässä, kirjoittavat OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsenet.

20.02.2020 Blogi
Kokonaiset koulupäivät amikseen: näin se käy

Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeät ammatillisen koulutuksen kehittämistavoitteet. Ohjelman mukaan oppilaitoksiin laaditaan kokonaisen koulupäivän malli ja opettajamäärää lisätään. OAJ:llä on tähän selkeä resepti: rahoitusta on oltava riittävästi, opiskelijoiden tulee oikeasti voida edetä suunnitelmansa (HOKS) mukaan, opiskelijoiden opetustuntimäärät on määriteltävä ja opettajamitoituksesta on säädettävä. Laadukas kokonainen koulupäivä turvataan näillä eväillä.

19.02.2020 Näkemys
Opinto-ohjausta pitäisi voida antaa aiemmin ja enemmän – ”Säästäisi valtavasti yhteiskunnan resursseja”

Yleisin syy koulutuksen keskeyttämiseen on väärä alavalinta. Yläkoulun ja lukion opona työskentelevä Tiina Uuttu ihmetteleekin, miksi henkilökohtaista ohjausta saa vasta yhdeksännellä luokalla. Opomitoitus mahdollistaisi ongelmiin puuttumisen ennen kuin on liian myöhäistä.

19.02.2020 Uutinen
Nämä 3 ongelmaa toistuvat yksityisissä päiväkodeissa – Ongelmiin on onneksi ratkaisu

Varhaiskasvatuksen opettajat ja johtajat haluavat tehdä työnsä hyvin, onpa työnantajana kunta tai yksityinen päiväkoti. Harri Myllynen tapasi puolen vuoden aikana suuren joukon varhaiskasvatuksen opettajia ja johtajia yksityisissä päiväkodeissa ja keskusteluilloissa. Niissä näyttää toistuvan kolme ongelmaa, joiden ratkaiseminen vaatii sitä, että työntekijät yhdistävät voimansa.

18.02.2020 Blogi
Julkisen ja yksityisen sektorin palkoissa parin prosentin erot – sukupuolella suuri vaikutus

Erot nais- ja miesvaltaisten alojen palkoissa selittävät suomalaisten palkkaeroja enemmän kuin erot yksityisen ja kunnallisen sektorin palkkojen välillä. Tänään julkistetun Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan samanlaista työtä tekevien palkat ovat yksityisellä sektorilla 2–3 prosenttia kuntasektorin palkkoja paremmat.

17.02.2020 Uutinen
OAJ kouluttaa 2020

OAJ järjestää vuosittain sopimuskoulutusta ja järjestökoulutusta. Valtaosa on suunnattu luottamusmiehille, alueasiamiehille, yhdistysten puheenjohtajille ja työsuojelutoimijoille. Sopimustilanteen vaatiessa OAJ järjestää sopimusneuvottelujen tueksi järjestövalmiustilaisuuksia. OAJ kouluttaa 2020 esittelee koulutukset ja kertoo periaatteet, joilla koulutuksiin pääsee. Esitettä päivitetään tarvittaessa.

17.02.2020 Julkaisu
Miksi OAJ haluaa palkkaohjelman?

OAJ tavoittelee yleistä tasoa olevien palkankorotusten lisäksi useampivuotista palkkaohjelmaa, jolla korotetaan naisvaltaisten koulutettujen alojen palkkatasoa. Miksi OAJ tällaista vaatii?

17.02.2020 Blogi
OAJ jätti yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten tavoitteet Sivistalle

OAJ jätti 12.2. neuvottelutavoitteensa Sivistystyönantajille. Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työnehtosopimukset on irtisanottu päättymään 31.3. eli nykyisiin sopimuksiin sisältynyttä optiovuotta ei käytetä.

13.02.2020 Uutinen