• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Painava sana: Kun koulupäivä päättyy, alkaa opettajan toinen työpäivä

Ymmärtävätkö ihmiset, miten paljon opettajat käyttävät aikaa esimerkiksi opetuksen suunnitteluun, kokeiden tarkastamiseen ja yhteydenpitoon kotien kanssa? Opettajanuransa alussa oleva Sanna Murtomäki avaa omasta näkökulmastaan työn kuormittavuutta. Hän antaa myös uuden opettajan vinkit niin kollegoilleen kuin koteihin.

19.08.2021 Blogi
Aikuisten osaamisen kehittäminen tarvitsee tekoja ja rahaa – jatkuva oppiminen ei saa jäädä tyhjiksi puheiksi

Aikuiskoulutuksen keinovalikoimaa pitää kehittää ja koulutuksen rahoitusmallit saada tukemaan jatkuvaa oppimista. Paljon puhuttu aikuisten osaamisen kehittäminen jää muuten pelkiksi puheiksi, kirjoittaa erityisasiantuntija Tuovi Manninen.

19.08.2021 Blogi
Afganistanin tytöt vaarassa jäädä ilman koulutusta ja turvaa

Erityinen huoli Talibanin noustua valtaan koskee tyttöjä ja naisia, joiden koulutuksen, työnteon ja ihmisoikeuksien pelätään nyt kärsivän 1990-luvun loppupuoliskon valloitusajanjakson tapaan, kirjoittavat blogissaan Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio.

17.08.2021 Blogi
Sisäilmaongelmien ratkaisu on yhteistyötä

Koronavirus on tuonut sisäilmastoasiat entistä ajankohtaisimmiksi. Ongelmien selvittämiseksi ja terveiden työtilojen takaamiseksi avainasemassa on yhteistyö ja työterveyden laaja-alainen tuki.

11.08.2021 Blogi
Kohti terveellistä ja turvallista lukuvuotta

Lukuvuosi aloitetaan taas epävarmassa koronatilanteessa. OAJ ei saanut tukea maan hallitukselta vaatimukselleen rokottaa opetusalan henkilöstö ennen koulujen alkua. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan opetushenkilöstön rokottamisella varmistettaisiin varhaiskasvatuksen sekä koulutuksen jatkuminen lähitoimintana kaikilla koulutusasteilla.

06.08.2021 Blogi
Kesä – menneisyyttä ja tulevaisuutta

Kesän myötä meistä monet iloitsevat tulevasta ja muistelevat mennyttä. Kesä tuo mukanaan lupauksen tauosta talvikauden punnerruksiin. Samalla se vapauttaa meidät menneistä rasituksista ja voimistaa tulevaa varten.

23.06.2021 Blogi
Mitä vastauksesi kertoo?

Olet ehkä saanut viestin Fiilismittarista ja jossain kohtaa vastannutkin kysymyksiin? Kahden vuoden aikana reagointeja on kertynyt reippaasti yli 200 000 kertaa. Iso kiitos niistä! Mitä hyötyä Fiilismittariin vastaamisesta sitten on?

09.06.2021 Blogi
On kiitosten aika

Kiitos jokaiselle, joka omilla sanoillaan, teoillaan ja asenteellaan on osaltaan rakentanut omaan yhteisöönsä hyvää henkeä ja jaksamisen ilmapiiriä. Yhdessä on aina helpompaa kuin yksin.

03.06.2021 Blogi
Kansalais- ja työväenopistot ovat kuntalaisten sivistyksen sydän

Kansalais- ja työväenopistojen kursseja on koronan vuoksi jouduttu perumaan paljon, mikä on tehnyt monen ihmisen sosiaaliseen elämään ison aukon. Normaalioloissa kursseille on osallistunut vuosittain noin 500 000 ihmistä.

02.06.2021 Blogi
Laadukkaan koulutuksen ja ihmisarvoisen työn yhdistelmä kehitysyhteistyössä rakentaa parempaa tulevaisuutta

Suomen kehitysyhteistyön painopisteet ovat kohdillaan, mutta rahoituksen kehitys huolestuttaa, kirjoittavat Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio blogissaan.

31.05.2021 Blogi
Yliopistosektorin ammattijärjestökenttä selkeytyy

Akavalaiset ammattiliitot OAJ ja Tieteentekijät ovat tänään perustaneet uuden yhteisen järjestön, Tiede ja Opetus ry:n. Uusi yhdistys edistää ja vahvistaa yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden edunvalvontaa.

27.05.2021 Blogi
Korkeakouluvisio tuo hyvinvointitavoitteet tulossopimuksiin

Yliopistot ovat sitoutuneet työhyvinvoinnin kehittämiseen ja tavoitteiden saavuttaminen vaatii resursseja. Viime viikolla julkistettu julkisen talouden suunnitelma on tuonut epävarmuuden kentälle, eikä se edistä koulutuspoliittisen selonteon tavoitteita. Tutkimuksesta leikkaaminen tarkoittaa myös koulutuksesta leikkaamista, kirjoittaa blogissaan OAJ:n erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

26.05.2021 Blogi
Painava sana: Eniten väsyttää tunne, että mikään ei riitä

Kaikki saavat nykykoulussa paljon kaikkea, mutta eivät ilmaiseksi. Hintana on liian usein opettajan väsyminen, jopa burn out. Erityisesti väsyttävät ristiriitaiselta tuntuvat odotukset, kirjoittaa luokanopettaja Heini Minkkinen.

25.05.2021 Blogi
Tekijänoikeudet eivät siirry ilman sopimista

Opettajalla oppimateriaalin tekijänä on valta päättää, kuka hänen materiaaliaan voi käyttää. Opettaja voi halutessaan antaa materiaaliaan kollegoidensa käyttöön, tämä ei kuitenkaan ole velvollisuus. Normaali käyttöoikeus opetusalalla edellyttää sopimista.

21.05.2021 Blogi
Huomio, tuleva kuntapäättäjä! Nämä viisi oivallusta lisäävät alueen houkuttelevuutta

Kuntavaalit lähestyvät, ja luottamushenkilöiksi valittujen pitää tehdä valintoja, joilla vahvistetaan alueen vetovoimaisuutta ja elinvoimaa. OAJ:n erityisasiantuntijat Inkeri Toikka ja Hannele Louhelainen listaavat viisi ajatusta, joista on apua priorisoinnissa ja vaikeiden päätösten tekemisessä.

19.05.2021 Blogi