• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Lukion uusi ops julki – OAJ: toimeenpanoon tarvitaan tukea ja työrauhaa

Opetushallitus on julkaissut lukion uudet opetussuunnitelman perusteet. OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso korostaa, että nyt on tärkeää antaa opettajille aikaa, tukea ja työrauhaa uudistuksen toteuttamiseen.

07.11.2019 Uutinen
OAJ:läiset eivät tee lakonalaista työtä

Turussa myös OAJ:läisten työpaikoilla näkyy JHL:n lakko, joka vaikuttaa esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ruokapalveluihin. OAJ:n johtava lakimies muistuttaa, että OAJ:n jäsenet eivät tee lakon piiriin kuuluvaa työtä.

06.11.2019 Uutinen
Sadan vuoden velvollisuus

Suomen menestystarina sivistyksen mallimaaksi ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on vaatinut rohkeita ratkaisuja. Isojen ja rohkeiden ratkaisujen äärellä ollaan myös nyt, kun oppivelvollisuutta uudistetaan, kirjoittaa erityisasiantuntija Pauliina Viitamies blogissaan.

06.11.2019 Blogi
Olli Luukkaisella lukuisia lisätehtäviä

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa avoimuuden nimissä vuosittain julkistaa, mitä muita tehtäviä hän hoitaa OAJ:n puheenjohtajan työn ohella.

05.11.2019 Uutinen
OAJ:ltä kritiikkiä ammatillisten perustutkintojen arviointikriteerien uudistukselle

Puutteita valmistelussa, epärealistinen aikataulu, kustannusarviot puuttuvat. OAJ löysi paljon kritisoitavaa lausunnossaan, jonka se antoi Opetushallitukselle ammatillisten tutkintojen osaamisen arviointikriteereistä. OAJ korostaa, että arviointikriteerien uudistaminen on iso muutos, joka pitää valmistella huolella.

05.11.2019 Lausunto
Vipu-arvonnan voittaja: työajan seuraaminen pitää kärryillä työajan riittävyydestä

Työajan seuraaminen Vipu-sovelluksella on auttanut luokanopettaja Hanna Sirkiää hahmottamaan työaikaansa siten, että työ ei luisu vapaa-ajalle. Hän on melko kokenut Vivun käyttäjä, mutta kiireisinä hetkinä työajan seuraaminen jää helposti paitsioon.

01.11.2019 Uutinen
Hei opettaja ja esimies: Sinä riität!

Kuinka opettaja oppisi tyytymään siihen, että tekee työnsä riittävän hyvin? Entä miten rehtori tai muu alan esimies selviytyy erilaisten työtehtävien ja odotusten ristitulessa, kun samalla pitäisi sammuttaa tulipaloja? OAJ:n työhyvinvointityöryhmän Marja Hänninen-Helin ja Markku Tikkanen tuovat blogitekstissään näkökulmaa opettajien ja esimiesten jaksamiseen.

31.10.2019 Blogi
Professori: Työn imu auttaa esiopetuksen opettajia kestämään stressiä

Liikaa töitä, liian vähän aikaa, liian kova kiire. Ne ovat suurimmat syyt sille, miksi joka kolmas suomalainen esiopetuksen opettaja stressaantuu työssään, selviää opettajien stressitutkimuksen alustavista tuloksista. Stressiä ehkäisee työkavereiden ja esimiehen tuki sekä mahdollisuus kehittää osaamistaan, tutkimusta johtava Marja-Kristiina Lerkkanen kertoo.

31.10.2019 Uutinen
”Hei päättäjämme, katsokaa tänne!” – Helsingin opettajat panivat itsensä likoon videolla

Helsingissä opettajat ja vanhemmat satsasivat videoon muistuttaakseen päättäjiä siitä, että stadin tulevaisuuteen kannattaa satsata. OAJ:n erityisasiantuntija pitää paljon kiitosta saanutta videota hyvänä esimerkkinä paikallisesta vaikuttamisesta.

30.10.2019 Uutinen
Mediakasvatuslinjausten lisäksi tarvitaan kunnon resurssit

OAJ katsoo, että mediakasvatuksen ja medialukutaidon edistäminen on erittäin tärkeää kaikissa ikäryhmissä ympäri Suomen. Siksi on kannatettavaa, että laaditaan kansalliset mediakasvatuslinjaukset, jotka korostavat medialukutaidon olevan kaikille kuuluva kansalaistaito.

30.10.2019 Lausunto
Hyvän tekeminen sopii opettajille kuin nenä päähän

Hyvän tekeminen sopii meille opettajille kuin nenä päähän. Arjessa tämä tarkoittaa usein pieniä tekoja. Pidämme ovea auki, nostamme roskan maasta tai puhuttelemme ventovierasta ystävällisesti. Samaan tapaan maailman lasten auttaminen lähtee liikkeelle pienistä teoista, joilla yhdessä saamme aikaan suurta. Tämä konkretisoituu Nenäpäivä-keräyksessä, jossa opettajat ovat tänäkin syksynä keränneet jo kymmeniä tuhansia euroja maailman lapsille, Kaj Raiskio kirjoittaa.

28.10.2019 Blogi
Pedagogiset järjestöt: Opettajan työllä on merkitystä koko Suomelle

Pedagogiset opettajajärjestöt muistuttavat, että opettajan työ on vaativa ja monia taitoja edellyttävä ammatti, joka vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Koko Suomelle on tärkeää, että tätä työtä tekevät työssään hyvinvoivat, koulutetut, innostuneet ja työssään arvostetut ammattilaiset. Järjestöt julkaisivat julkilausumansa lauantaina Helsingissä.

26.10.2019 Uutinen
Varhaiskasvatuksen opettajavaltuutetut koolla – LTOL:stä tuli VOL!

LTOL:n valtuutetut kokoontuivat tänään syysvaltuustoon. Liiton nimi on nyt historiaa, sillä LTOL:stä tuli VOL.

25.10.2019 Uutinen
Työsuojeluvaltuutettu: Työmäärän kasvusta puhutaan, nyt tarvitaan tekoja työn rajaamiseen

Pedagogisten järjestöjen syysseminaarissa tartutaan koulutuspoliittisten kysymysten lisäksi laajasti työhyvinvointiin. Seminaariin osallistuva työsuojeluvaltuutettu Hanna Näremaa-Perälä kokosi vinkit, miten tarttua työkuormitukseen kouluissa.

25.10.2019 Uutinen
OAJ:n vinkit esimiehille: Muista ainakin nämä, kun kohtaat sisäilmaongelman

Marraskuussa OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden teemana on työympäristö kunnossa. Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä. OAJ:n työelämäasiamies kokosi muistilistan siitä, kuinka sisäilmaongelmissa pitää toimia.

24.10.2019 Uutinen