• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Sote-alan soveltuvuuskokeet palaavat – käyttöön jo tämän kevään yhteishaussa

Karsivat soveltuvuuskokeet tekevät paluun ammatillisen koulutuksen Sora-aloille. Samalla alkaa sosiaali- ja terveysalojen yhtenäisen ja valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelu.

08.02.2019 Uutinen
OAJ voitti taas ketjutuskiistan - Helsinki joutuu maksamaan opettajalle puolen vuoden palkan

Määräaikaisuuksien ketjuttamainen kävi Helsingille kalliiksi. Oppilasmäärän vähäinen vaihtelu ja rahanpuute eivät kelvanneet perusteiksi.

08.02.2019 Uutinen
OAJ haluaa malliohjeet oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Opetushallituksen tulisi laatia valtakunnalliset malliohjeet opetussuunnitelman mukaiseen suunnitelmaan oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä, vaatii OAJ.

07.02.2019 Lausunto
Alkaako elinikäisessä oppimisessa uusi aikakausi?

Tasa-arvoiset elinikäisen oppimisen rakenteet tulee luoda niin, etteivät ne estä tai lannista ketään kehittämästä itseään. Sitran johdolla valmistunut elinikäisen oppimisen pitkän aikavälin tahtotila on nimeään kovempi juttu.

07.02.2019 Blogi
Eduskuntapuolueet: Koulutuksen rahoitustasoa ja oppilaitosten sisäilmaongelmia ratkottava kansallisilla ohjelmilla

Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat sitä mieltä, että koulutukselle tarvitaan pitkän aikavälin kasvuohjelma rahoitustason nostamiseksi. Tätä mieltä ovat OAJ:n ja Opettaja-lehden kyselyssä kaikki puolueet yhtä lukuun ottamatta. Siniset eivät ole esityksestä samaa eivätkä eri mieltä.

07.02.2019 Uutinen
OAJ tyytyväinen selonteon liikuntapainotuksiin ja ehdottaa opettajien osaamisen kehittämistä

OAJ pitää Valtioneuvoston liikuntapoliittisen selonteon vahvaa kasvatuksen ja koulutuksen korostusta onnistuneena ja kannattaa selonteossa esitettyjä Liikkuva varhaiskasvatus- ja Liikkuva opiskelu -ohjelmia, mutta vaatii niihin aiempaa vahvempaa painotusta opettajien osaamisen kehittämiseen.

06.02.2019 Lausunto
Viikon ilouutinen: Pikkunorssit tulevat varhaiskasvatukseen, kokeilurahaa jaossa

Peruskouluista tutut harjoittelukoulut eli norssit laajenevat nyt myös varhaiskasvatukseen. OAJ toivoo, että yliopistot tarttuvat tilaisuuteen.

05.02.2019 Uutinen
Työolobarometrikin osoittaa: Opettajat tekevät valtavasti töitä

OAJ:n johtavan työmarkkina-asiantuntijan haastattelussa antamaa kommenttia on tulkittu siten, että hän vähättelisi osan opettajista työmäärää. Hän pyytää anteeksi kommenttiaan ja avaa asian taustoja.

05.02.2019 Uutinen
Tarjolla työtä, jolla on merkitystä – 10 kysymystä luottamusmiesvaaleista

Oletko tarvittaessa tiukka tyyppi, mutta aina asiallinen? Haluatko kehittää työpaikkaasi ja itseäsi? Uskallatko tarttua epäasialliseen käytökseen? Oletko valmis sitoutumaan OAJ:n arvoihin? Jos vastasit yhteenkin kyllä, olet luottamusmiesainesta.

05.02.2019 Uutinen
OAJ.fi:ssä rutkasti tietoa vuosityöajasta ja vastauksia huoliin – keskustelu jatkuu

Tiedot perusopetuksen vuosityöaikakokeilusta löytyvät vastaisuudessa oaj.fi-sivujen Arjessa-osiosta. Ammatilliseen vuosityöaikaan liittyviä asioita käsitellään Työelämäoppaamme Työaika-osiossa.

05.02.2019 Uutinen
Lukiodiplomi kaipaa kehittämistä – tässä 4 syytä

Lukiodiplomeita pitää kehittää, ja niiden suorittamisesta pitää olla hyötyä opiskelijalle. OAJ on ehdottanut, että lukiodiplomilla voisi korvata yhden ylioppilaskokeissa kirjoitettavista aineista. Nyt myös eduskunnan sivistysvaliokunta on todennut, että on korkea aika kirkastaa 20 vuotta täyttävien lukiodiplomeiden kilpeä.

04.02.2019 Blogi
Jäsenmaksutiedot näkyvät viiveellä OmaVero-palvelussa – ”Ei syytä huoleen”

Kävitkö OmaVerossa tarkistamassa verotiedoistasi, minkä verran olet maksanut jäsenmaksuja 2018? Eivätkö tiedot vastaa palkkakuitissasi mainittua jäsenmaksujen määrää? Tähän on hyvä syy.

04.02.2019 Uutinen
Kuka haluaa olla hyvä työnantaja?

Nyt on oikea aika puhua opettajien pestaamisesta ja määräaikaisista palvelussuhteista. Nyt katsotaan kuka haluaa olla hyvä, työntekijäänsä arvostava työnantaja.

04.02.2019 Blogi
Tutkimus: Mielikuva amiksesta on myönteinen – opettajille halutaan aikaa kohdata ja tukea

Rentous, käytännönläheisyys ja suora polku työelämäänkorostuvat mielikuvissa, jotka ovat ammatillisesta koulutuksesta pääsääntöisesti myönteisiä, kertoo tutkimus. OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen mukaan tutkimus sisältää käyttökelpoisia tietoja seuraavalle hallituskaudelle amiksen vetovoimasta huolehtimiseksi.

01.02.2019 Uutinen
Mietityttääkö ammatillisen koulutuksen vuosityöaika – katso koulutus!

Miksi ammatillisen koulutuksen vuosityöaika tuli? Mitä siitä pitäisi ammatillisen opettajan tietää? Katso koulutus aiheesta, ja tiedä enemmän.

01.02.2019 Uutinen