• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Koulutuksen oma päivä

Tänään 24.1.2019 vietetään kautta aikojen ensimmäistä kansainvälistä koulutuksen päivää. Erinomainen juttu. YK:n yleisistunto hyväksyi viime joulukuussa 59 jäsenmaan esityksen siitä, että koulutus ansaitsee oman merkkipäivän.

24.01.2019 Blogi
OAJ ja varhaiskasvatus

OAJ:n varhaiskasvatustiimi on koonnut varhaiskasvatuksen opettajia varten tiiviin tietopaketin varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista, muun muassa työajasta, mentoroinnista ja lasten varhaiskasvatussuunnitelmista.

23.01.2019 Julkaisu
Tutkimus: Opettajat eivät pääse töistä irti vapaallakaan

Opettajien on vaikeampi irrottautua työstä vapaa-ajalla kuin kaupan ja teollisuuden työntekijöiden tai toimistossa työskentelevien. Opettajilla on myös eniten työn imua ja voimakkain merkityksellisyyden kokemus.

22.01.2019 Uutinen
Mitä taitoja meiltä tulevaisuudessa vaaditaan? Poimi Educan tulevaisuustärpit!

Tulevaisuudessa tarvitaan erityisesti sellaisia taitoja, joissa ihminen on parempi kuin kone, kuten sosiaalisia taitoja. Entä mitä muuta pitäisi tietää ja osata, ja miten uutta voi oppia? Tässä tulevaisuuden taitoihin keskittyvät poimintamme Educan ohjelmasta.

22.01.2019 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen tuoma kustannustehokkuus säilyy vain riittävän rahoituksen avulla

Ammatillisen koulutuksen kokonaisopiskelijamäärä on reilut 150 000. Opiskelemaan hakeudutaan perusopetuksen jälkeen yhteishaun kautta, ja muille hakijoille jatkuva haku on käytössä ympäri vuoden. Vuosittain noin 50 000 opiskelijaa aloittaa joko ammatilliset perusopinnot tai eri tavoin koostetut ammatilliset opinnot.

22.01.2019 Blogi
KEA yhdistää ammatilliset esimiehet ja asiantuntijat – yhdistys kutsuu verkostoitumaan!

Katri Tuomainen aloitti KEA:n puheenjohtajana vuoden alussa. Hän kutsuu ammatillisen koulutuksen esimiehiä ja asiantuntijoita verkostoitumistilaisuuteen Educa-messuilla.

22.01.2019 Uutinen
Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA esittäytyy

Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA ry:n esitteestä selviää, miksi toisen asteen ammatillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulun, taiteen perusopetuksen tai vapaan sivistystyön esimiehen, johtajan tai itsenäisessä asemassa olevan asiantuntijan kannattaa liittyä OAJ:n valtakunnalliseen yhdistykseen.

22.01.2019 Julkaisu
Yle uutisoi opettajien ops-kritiikistä – OAJ: Resurssit ja opettajamitoitus saatava kuntoon

Ylen tänään julkistaman kyselyn mukaan valtaosa opettajista on tyytymättömiä opetussuunnitelman perusteisiin. OAJ:n Jaakko Salon mukaan osa kritiikistä kohdistuu uudistuksen toimeenpanoon ja resurssien riittävyyteen.

21.01.2019 Uutinen
Johtaminen kunniaan

Likipitäen kaikissa tuloksellisuutta ja työhyvinvointia koskevissa tutkimuksissa ja selvityksissä korostetaan hyvän johtamisen merkitystä ja ensisijaista tärkeyttä. Johtamiseen pitäisi panostaa lisää, mutta todellisuudessa siitä leikataan eikä johtamistyötä ole enää mahdollista hoitaa työajan puitteissa.

21.01.2019 Blogi
OAJ: Korkeakoulujen rahoitusmalliin jäi valuvikoja

Enemmän harkinnanvaraista rahoitusta, vähemmän perusrahoitusta. OAJ:n mielestä korkeakoulujen uuden rahoitusmallin perusta ontuu. Tulevalla hallituksella on näytön paikka rahoituksen tason turvaamisessa.

18.01.2019 Uutinen
Suomi tarvitsee Perustaitotakuu-ohjelman

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Suomessa. Samalla kansa ikääntyy. Vain reilu 40 prosenttia maassa asuvista on töissä. Työtehtävät ja ammatit ovat murroksessa. Teknologian vaikutuksesta ammateista muuttuu tai katoaa 10–20 vuoden sisällä yli kolmannes. Miten käy Suomen kilpailukyvyn?

17.01.2019 Blogi
Kuinka koulutuksella edistettäisiin kotoutumista? Työryhmältä 40 uutta ehdotusta

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esittää kymmeniä uusia toimenpiteitä maahanmuuttajien koulutuksen ja työllistymisen parantamiseksi. Työryhmä haluaa parannuksia maahanmuuttajalasten varhaiskasvatuksen laatuun ja määrään sekä esimerkiksi perusopetuksen valmistavan opetuksen kirjaamista kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi.

16.01.2019 Uutinen
Päättäjiltä vaaditaan sisäilmalupausta – OAJ kannustaa allekirjoittamaan adressin

Verkossa vaaditaan nyt oikeutta sisäilmasta sairastuneille. OAJ kannustaa kansanedustajaehdokkaita ja asiasta huolestuneita allekirjoittamaan Sisäilmalupaus-adressin.

16.01.2019 Uutinen
Urasampo sparraa opettajia työnhaussa - Aktiivisuus palkitaan

Urasampo kutsuu opettajia uravalmennuksiin ja webinaareihin.

16.01.2019 Uutinen
Ota digiajan viestintä haltuun! – 8 vinkkiä Educan ohjelmasta

Digiaikana kaikki viestivät ja tietoa puskee joka tuutista. Onneksi Educassa on helppo päivittää digitietonsa ja oppia uutta. Poimi viestinnälliset messuvinkkimme tästä talteen!

16.01.2019 Uutinen