• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Sopimukset syntyivät – katso videolta, mitä muutoksia ne tuovat jäsenille

OAJ:n neuvottelijat kertovat videoilla, mitä keväällä 2018 neuvotellut sopimukset tuovat mukanaan.

09.05.2018 Uutinen
Opiskelijapalaute vaikuttaa pian ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin

Asetusta ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista ehdotetaan muutettavan siten, että siihen lisättäisiin opiskelijapalautetta ja sen keräämistä koskevat pykälät.

09.05.2018 Lausunto
Luukkainen: korkea opettajankoulutus on menestyksen avain

Koulutuksen menestystarina perustuu aina korkeasti koulutettuihin opettajiin, joilla on laaja pedagoginen vapaus. Tästä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti myös pohjoismaisia opettajankouluttajia tiistaina 8. toukokuuta Vaasassa.

09.05.2018 Uutinen
Hallitus julkisti 10 vuoden sisäilmaohjelman – OAJ odottaa ripeitä toimia

Valtioneuvosto julkisti Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman torstaina 3.5. OAJ odottaa, että toimissa edetään nopeasti.

03.05.2018 Uutinen
Vuosityöaikaa on viritelty kauan

Esimerkiksi Vantaan kahdessa peruskoulussa aletaan ensi syksynä kokeilla vuosityöaikaa. OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen kertoo, että kokeiluja on tehty jo yli 40 vuoden ajan.

30.04.2018 Uutinen
Lukioluotsi – OAJ:n lukiokyselyn tulokset

OAJ selvitti, miten lukiorahoituksen leikkaaminen on viime vuosina heijastunut opetukseen, opettajien työhön ja opiskelijoiden tuen tarpeeseen. Selvityksen pohjalta järjestö laati omat ehdotuksensa oikean kulkuväylän löytämiseen.

27.04.2018 Julkaisu
Hallituksen aktiivimalli tarvitsee korjausta

Maan hallitus linjasi kehysriihessään 10.–11.4. eräitä muutoksia aktiivimalliin ja työlainsäädäntöön. Tavoite lisätä työllisyyttä on hyvä, mutta keinoissa riittää viilattavaa.

25.04.2018 Blogi
Eettinen neuvottelukunta: Arvioinnin käytännöt vaihtelevat liikaa

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan mielestä sanallinen arvio ei tee aina autuaaksi. Kun pyritään arvioinnin yhdenmukaisuuteen, numeroiden antamisessa alakoululaisillekin on oma mielekkyytensä.

25.04.2018 Uutinen
OAJ puoltaa suomalaisen ylioppilastutkinnon järjestämistä myös englanniksi

Englanniksi järjestettävä tutkinto ei saa muodostua kotoutumisen hidasteeksi ja kansallisesta koulutusjärjestelmästä ja kansalliskielillä annettavasta opetuksesta on pidettävä hyvää huolta, OAJ muistuttaa lausunnossaan.

24.04.2018 Lausunto
Hallinto-oikeus: Lehtorit osa-aikaistettiin laittomasti

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös on täysin OAJ:n näkemyksen mukainen: virassa olevaa opettajaa ei voida osa-aikaistaa muuttamalla virkasuhde päätoimisen tuntiopettajan virkasuhteeksi

20.04.2018 Uutinen
Olli Luukkainen: Koululaisten kesäloman siirtoa voisi kokeilla

Mitäs, jos koululaisten kesäloma alkaisi kesäkuun puolivälissä ja jatkuisi pidempään elokuussa? OAJ ei tyrmää ajatusta kokeilusta.

20.04.2018 Uutinen
OAJ:n oppivelvollisuusmallin näkemykset saivat Kuntaliitolta tukea

OAJ:n koulutusasianpäällikkö Nina Lahtinen otti ilolla vastaan Kuntaliiton ehdotuksen selvittää maksuttoman esiopetuksen alkamista 5-vuotiaana.

20.04.2018 Uutinen
Varhaiskasvatuslakiesitys tuo lisää osaamista ja vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua

OAJ pitää hallituksen esitystä varhaiskasvatuslaiksi keskeisiltä osiltaan hyvänä. Esitys vahvistaa pedagogista osaamista ja parantaa varhaiskasvatuksen laatua päiväkodeissa. Tämä tukee varhaiskasvatuksen tavoitteiden ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumista.

18.04.2018 Lausunto
Lukion kehittäminen on tärkeää ja uusi laki tarpeellinen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ pitää lukion kehittämistä tärkeänä ja tukee uuden lukiolain säätämistä. Uuden lain valmistelu on tehty huolellisesti, laajasti eri tahoja kuunnellen ja valmisteluun osallistaen. Niinpä lopputuloskin on pääosin erittäin hyvä.

18.04.2018 Lausunto
OAJ:n hallitus hyväksyi kaksi peruskoulun vuosityöaikakokeilua – opettaja iloitsee työajan selkeytymisestä

OAJ:n hallitus antoi kahdelle Vantaan peruskoululle luvan aloittaa kolmivuotisen kokeilun vuosityöajasta. Leppäkorven koulun laaja-alainen erityisopettaja Päivi Viljamaa iloitsee pääsystään mukaan.

18.04.2018 Uutinen