• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Tärkeä AVI:n ratkaisu: Pelkkä henkilöstömitoituksen toteutuminen päiväkotitasolla ei riitä lapsen edun toteutumiseen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki Lappeenrannassa ja Helsingissä toimivia päiväkoteja koskien ratkaisut, joilla on merkitystä koko maan varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta. AVI katsoi, että päiväkotien henkilömitoituksen toteutuminen koko päiväkodin tasolla ei vielä riitä varhaiskasvatuslain tavoitteiden toteutumiseen lapsen edun mukaisesti.

07.06.2024 Uutinen
OAJ hakee juristia

Haemme työoikeuteen erikoistunutta juristia vakituiseen työsuhteeseen. Haku alkaa 7.6.2024 ja päättyy 23.6.2024.

07.06.2024 Uutinen
Koulutuspolitiikassa unohdetaan muuttuvat osaamistarpeet

Me ammatillista koulutusta sekä työ- ja elinkeinoelämää edustavat järjestöt olemme huolissamme siitä, että työikäisen väestön mahdollisuudet kehittää osaamistaan kapenevat yhteiskunnassa, etenkin ammatillisessa aikuiskoulutuksessa.

06.06.2024 Tiedote
Opiskelijoiden tukea on vahvistettava lukioissa

Lukiolaki on uudistumassa ja sen osana oppimisen tukea uudistetaan ja lukiolaiset ovat saamassa oikeuden tukiopetukseen. Tämä on ollut OAJ:n pitkäaikainen tavoite. Lakiluonnoksessa on kuitenkin puutteita oppimisen tuen yhtenäistämisen ja lukiokoulutuksen rahoituksen osalta.

05.06.2024 Uutinen
OAJ:n lausunto luonnoksesta lukiolain muuttamiseksi – oppimisen tukea on vahvistettava konkreettisesti

Lukiolakia ja siihen liittyviä lakeja uudistetaan Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti. OAJ pitää uudistusten tavoitteita kannatettavina, mutta lakiluonnokset edellyttävät vielä tarkentamista. OAJ kannattaa oppimisen tuen vahventamista, mutta lisärahoitus on kohdennettava konkreettisesti erityisopettajien määrän lisäämiseen.

05.06.2024 Lausunto
Lausunto opiskeluhuollon selvityksestä

Opetushallitus on pyytänyt OAJ:n lausuntoa opiskeluhuollon selvitystä varten. Selvitys tehdään yhteistyössä OKM:n, STM:n ja VM:n kanssa.

04.06.2024 Lausunto
Lausunto jatkuvan oppimisen sanaston täydennysosasta

Jatkuvan oppimisen toimien edistäminen ja yhteistyön lisääminen eri organisaatioiden välillä tarvitsee työkaluja. Tehdystä työstä on viestittävä laajasti, jotta sanasto tulee aidosti kaikkien osapuolten yhteiseen käyttöön.

04.06.2024 Lausunto
Voithan sinä myydä jäätelöä

Jyväskyläläinen luokanopettaja Jenny Riivali jää työttömäksi, kun kollegat lähtevät kesälomalle. Hänen määräaikainen työsuhteensa Jyväskylän kaupungilla on voimassa vain toukokuun loppuun ja hän on kesän työttömänä. Hallituksen tekemät sosiaaliturvan heikennykset laittavat Riivalin arjen ahtaalle.

31.05.2024 Uutinen
Hallinto-oikeus laittoi stopin ketjutuksille

Hallinto-oikeus velvoitti Helsingin kaupungin maksamaan espanjan- ja ranskan kielen opettajalle 13 kuukauden palkan, koska kaupunki oli ketjuttanut laittomasti opettajan määräaikaista virkasuhdetta yli 10 vuotta. Päätös on erittäin tärkeä, koska Helsingin kaupungilla on ollut jo vuosia periaate, ettei kielten opettaja voi saada pysyvää virkasuhdetta, jollei toinen opetettava kieli ole englanti tai ruotsi. Tällaista määräaikaisuuden perustetta ei lainsäädäntömme kuitenkaan tunne, toteaa opettajaa oikeudessa avustanut OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

30.05.2024 Uutinen
Valtakunnallisissa piireissä ja yhdistyksissä puheenjohtajavalintoja

Osassa OAJ:n valtakunnallisissa yhdistyksissä ja piireissä olivat puheenjohtajakaudet katkolla tänä keväänä. SOOLin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mira Laurinantti. OAJ-YSI:n, OAO:n ja YLL:n puheenjohtajat jatkoivat uudelle kaudelle.

29.05.2024 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen ilmapuntari

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteutti vuonna 2024 jäsenkyselyn sen ammatillisissa oppilaitoksissa työskenteleville jäsenille. Ammatillisen opettajat kokevat, että opiskelijoiden tuen tarve on kasvanut, opiskeluvalmiudet heikentyneet ja opettamiseen on käytettävissä aiempaa vähemmän aikaa. Resurssit ovat tarpeeseen nähden tiukilla kaikilla koulutusasteilla. Oppimisen tuki on laitettava kuntoon ja koulujen eriytyminen on pysäytettävä. Koulutusleikkauksien sijaan tarvitsemme pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman, jolla varmistetaan oppimistulosten ja koulutustason nosto.

27.05.2024 Julkaisu
Lukiokoulutuksen ilmapuntari

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteutti vuonna 2024 jäsenkyselyn sen lukioissa työskenteleville jäsenille. Lukiolaisten opiskelutaidot ja elämänhallintataidot ovat heikentyneet. Resurssit ovat tarpeeseen nähden tiukilla kaikilla koulutusasteilla. Oppimisen tuki on laitettava kuntoon ja koulujen eriytyminen on pysäytettävä. Koulutusleikkauksien sijaan tarvitsemme pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman, jolla varmistetaan oppimistulosten ja koulutustason nosto.

27.05.2024 Julkaisu
Perusopetuksen ilmapuntari

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteutti vuonna 2024 jäsenkyselyn sen perusopetuksessa työskenteleville jäsenille. Peruskoulujen ryhmäkoot ovat liian suuria ja oppimisen tuki ei toteudu. Resurssit ovat tarpeeseen nähden tiukilla kaikilla koulutusasteilla. Oppimisen tuki on laitettava kuntoon ja koulujen eriytyminen on pysäytettävä. Koulutusleikkauksien sijaan tarvitsemme pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman, jolla varmistetaan oppimistulosten ja koulutustason nosto.

27.05.2024 Julkaisu
OAJ antoi lausuntonsa tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmaluonnoksesta

OAJ pitää tärkeänä, että Suomen TKI-järjestelmää kehitetään kokonaisvaltaisesti ja tasapainoisesti. Monivuotisen suunnitelman tavoite lisätä ja vahvistaa yhteistyötä läpi koko suomalaisen TKI-järjestelmän on tärkeä.

27.05.2024 Lausunto
OAJ: Lakisääteinen vientimalli tuo enemmän ongelmia kuin poistaa niitä

Lakisääteistä vientimallia pohtinut työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja ehdotus lähtee kommentointikierrokselle. Se lukitsee palkankorotuskaton lakiin, mikä on kestämätöntä erityisesti julkisen sektorin ja naisvaltaisten alojen palkkakehityksen kannalta. Lainsäädäntö tuo tullessaan myös merkittäviä tulkintakiistoja, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kiteyttää.

24.05.2024 Tiedote