• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Globaalin vastuun ottaminen on viisasta ja välttämätöntä

OAJ osallistuu tänään perjantaina Nenäpäivään ja lahjoittaa yhdessä vakuutusyhtiö Turvan kanssa Nenäpäivä-keräykseen yli 50 000 euroa. Lahjoitusrahaa on kerätty keväästä asti jäsenhankintakampanjalla sekä lipaskeräyksillä.

09.11.2018 Blogi
Ammatillista oppilaitosta etsimässä

Antti ja Emmi pohtivat parhaillaan mihin ammatilliseen oppilaitokseen he hakisivat opiskelemaan. Yhteishaun ja erityisoppilaitosten hakuun avataan 19. marraskuuta ”demo”, eli vuoden 2019 koulutustarjonnan sisältävä työkalu, jolla voi harjoitella hakemista kevään yhteishaussa.

07.11.2018 Blogi
Koulutuksella kestävää tulevaisuutta

Kaikki puhuvat nyt ilmastonmuutoksesta, eikä syyttä. Ongelman ratkaisut ovat monimutkaisia ja vaativat perehtymistä. Tähän kaikkeen tarvitaan kasvatusta, koulutusta, tiedettä ja tutkimusta.

06.11.2018 Blogi
Jokaisen tytön osaaminen käyttöön!

Maailmanlaajuisesti 62 miljoonaa tyttöä ei pääse koskaan kouluun. Luku on pysäyttävä, jopa toivottomuutta herättävä. Näin ei kuitenkaan tule olla, mutta siihen tarvitaan myös meidän työtämme.

11.10.2018 Blogi
OAJ:n edunvalvonnan painopiste on kirkas

OAJ on jäsentensä edunvalvontajärjestö. Sen perustehtävänä on olla vahva koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan edun rakentaja ja valvoja. Tavoitteemme on olla osaamisen ja sivistyksen merkittävin vaikuttaja yhteiskunnassa.

09.10.2018 Blogi
Eduskuntavaaleista koulutus- ja osaamisvaalit!

Kun vaalit lähestyvät kilpailu siitä, mitkä teemat näkyvät julkisessa keskustelussa, kiristyy. Viekö sote, sotu tai nato vaalikeskusteluilta kaiken ajan vai jääkö tilaa myös koulutukselle, kasvatukselle ja tutkimukselle?

05.10.2018 Blogi
Ammatillinen erityisopetus kunniaan – erityinen tuki auttaa monet työelämään

Ammatillisessa koulutuksessa kasvava joukko erityisen tuen tarpeessa olevia opiskelijoita pyrkii rakentamaan omaa elämänpolkuaan. Heillä on monenlaisia ongelmia, jotka vaikuttavat oppimiseen. He tarvitsevat rinnalleen opettajan.

03.10.2018 Blogi
Osallisuuden kokemus ja ryhmään kuuluminen kiinnittävät ammatillisiinkin opintoihin

Ammatillisen koulutuksen uudistuksen yksi keskeinen ajatus on, että 16–18-vuotias ammatillisessa koulutuksessa opiskeleva nuori on kykenevä itsenäiseen elämiseen, olemiseen ja opiskeluun. Hän on itseohjautuva ja tulevaisuudestaan tietoinen, oppimishaluinen ja oppimiskykyinen jatkuvan oppimisen ammattilainen.

25.09.2018 Blogi
Nollatoleranssi on ainoa mahdollisuus

Ylen MOT-toimitus julkaisi tiistaina 11. syyskuuta tutkimukseen, jossa nuoret kertoivat kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Kohu on jo johtanut yhden rehtorin hyllyttämiseen sekä asian käsittelyyn eduskunnan kyselytunnilla. Viesti on selvä: lasten ja nuorten seksuaaliseen häirintään täytyy olla nollatoleranssi.

14.09.2018 Blogi
Teknologia kehittää maailmaa

Teknologia on kasvava osa aivan kaikkien ihmisten elämää. Se tuo meille monin tavoin apua, mutta teknologian ymmärtäminen ja taito hyödyntää sitä vaativat aktiivisuutta ja avointa mieltä.

10.09.2018 Blogi
Oppiminen alkaa koulurauhasta

Koulujen kellot pirisivät taas pari viikkoa sitten lukuvuoden alun ja arkeen paluun merkiksi. Syksyn alku on monin tavoin uuden opettelun aikaa, kun monet lapset ja nuoret aloittavat kouluvuotensa uusissa kouluissa, luokissa ja ryhmissä.

30.08.2018 Blogi
Koulutus ratkaisee!

Ihmiskuntaa uhkaavat globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, puhtaan veden loppuminen ja alati kasvava energian tarve. Myös Suomi on uudenlaisten haasteiden edessä.

21.08.2018 Blogi
Rohkeutta uuteen lukuvuoteen

Uusi lukuvuosi on jälleen alkamassa. Noin 605 000 suomalaista lasta aloittaa työnsä ja touhunsa esiopetuksessa ja perusopetuksessa. Sirkeäsilmäisiä ja uutta ahmien oppivia eskarilaisia ja ekaluokkalaisia lähtee opintiellä kumpaisiakin noin 60 000. Heille avautuu uusi maailma liki rajattomine mahdollisuuksineen.

01.08.2018 Blogi
Minulle kaikki ja nyt

Meillä suomalaisessa yhteiskunnassa on tabuja, joista emme uskalla tai halua puhua. Yksi niistä on opiskelijan oikeudet.

18.06.2018 Blogi
Onko inhimillinen sivistys pelkkä kilpailukyvyn rakennuspalikka?

Kaikki ministeriöt julkaisivat muutama päivä sitten perinteiset tulevaisuuskatsauksensa, joiden tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hallitusneuvotteluiden pohjaksi arvioita yhteiskunnan tilasta ja poliittisista päätöksentekoa edellyttävistä kysymyksistä. Oman tulevaisuuskatsauksensa julkaisi myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

12.06.2018 Blogi