• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Ehdokkaat: Ei lomautusaikeille, kyllä opettajien kesäajan palkalle

Opettajien lomautus ei käy kunnan talouden tasapainottamiskeinoksi. Tätä mieltä on lähes 80 prosenttia OAJ:n vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista. Helsinkiläisistä peräti 87 prosenttia vastustaa lomautusajatusta. Ehdokkaista 70 prosentin mielestä palkka kuuluu kaikille opettajille myös kesällä.

08.06.2021 Uutinen
Korona-avustuksilla voidaan vaikuttaa oppimisvajeiden korjaamiseen

Koulutuksen koronatuella on palkattu uusia opettajia ja annettu nykyisille opettajille mahdollisuus tukiopetuksen tarjoamiseen ja jaettu ryhmiä pienemmiksi. OAJ:n mielestä lomautuskiellon pitää olla ehtona koronatuen saamiselle.

07.06.2021 Lausunto
Tasavallan presidentiltä kiitos jokaiselle opettajalle ja oppijalle – katso videotervehdys!

Tasavallan presidentti kiittää videotervehdyksessä jokaista opettajaa ja oppijaa siitä, että oppiminen on jatkunut myös koronan aikana. 

05.06.2021 Uutinen
Kurinpitolakiin tulossa oikeansuuntaisia muutoksia

Hallitus esittää perusopetuslakiin, lukiolakiin ja ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin muutoksia, jotka koskevat oppijan velvollisuuksia sekä rehtorin ja opettajien kurinpitotoimivaltaa. OAJ pitää hyvänä muun muassa sitä, että kiusaaminen kielletään lailla ja että lapsen edun ensisijaisuudesta opetusta järjestettäessä säädetään.

04.06.2021 Lausunto
OAJ:n hallitus hyväksyi varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön sopimusalasiirron

OAJ:n hallitus on hyväksynyt varhaiskasvatuksen sopimusalasiirron kunnan yleisestä työ- ja virkaehtosopimuksesta (kvtes) opetusalan työ- ja virkaehtosopimukseen (ovtes). Sopimusalasiirto tarkoittaa sitä, että kelpoiset varhaiskasvatuksen opettajat, erityisopettajat ja päiväkodin johtajat siirtyvät ovtes:iin.

04.06.2021 Uutinen
On kiitosten aika

Kiitos jokaiselle, joka omilla sanoillaan, teoillaan ja asenteellaan on osaltaan rakentanut omaan yhteisöönsä hyvää henkeä ja jaksamisen ilmapiiriä. Yhdessä on aina helpompaa kuin yksin.

03.06.2021 Blogi
Palvelukeskus perusteilla jatkuvan oppimisen ja työllisyyden edistämiseksi

Hallitus ehdottaa uuden jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen perustamista. OAJ tähdentää, että palvelukeskuksen toimintaa on rahoitettava riittävästi uudella rahalla. Nykyisiä koulutuksen määrärahoja ei pidä tähän kohdentaa myöhemminkään.

02.06.2021 Lausunto
Kansalais- ja työväenopistot ovat kuntalaisten sivistyksen sydän

Kansalais- ja työväenopistojen kursseja on koronan vuoksi jouduttu perumaan paljon, mikä on tehnyt monen ihmisen sosiaaliseen elämään ison aukon. Normaalioloissa kursseille on osallistunut vuosittain noin 500 000 ihmistä.

02.06.2021 Blogi
Neuvottelutulos varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön sopimusalasiirrosta saavutettu

Kunta-alan varhaiskasvatuksen opettajien sopimusalasiirto kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) opetusalan virka- ja työehtosopimukseen (OVTES) on saatu päätökseen KT Kuntatyönantajien kanssa.

02.06.2021 Uutinen
Jäsenyys kannattaa!

Tiivistä tietoa OAJ:n jäsenelle tai jäsenyyttä harkitsevalle tärkeimmistä jäseneduista ja järjestöstä. OAJ:n jäsen saa jäsenmaksullaan hyvät edut.

01.06.2021 Julkaisu
Näyttöjen järjestämisen erityismahdollisuuksia pitää jatkaa ammatillisessa koulutuksessa koronapandemian takia

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa hallituksen esityksen mukaista mahdollisuutta näyttöjen erityisjärjestelyihin 31.7.2022 saakka.

01.06.2021 Lausunto
Suuri enemmistö ehdokkaista: ryhmäkoot kuriin ja oppimisen tuki kuntoon

Jos uudet kuntapäättäjät valitaan OAJ:n vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista, ryhmäkokoja ja oppimisen tuen toteutumista seurataan kunnissa lähivuosina entistä tarkemmin.    

01.06.2021 Uutinen
Opettaja, vastaa OAJ:n kyselyyn korona-ajan kokemuksista!

Korona-aika on haastanut opettajia, esihenkilöitä ja kaikkia jäseniämme eri koulutusasteilla. OAJ on valvonut jäsenten etuja myös kuluneen vuoden poikkeuksellisissa oloissa. Nyt toivomme lisää tietoa opettajien korona-ajan kokemuksista.

01.06.2021 Uutinen
Laadukkaan koulutuksen ja ihmisarvoisen työn yhdistelmä kehitysyhteistyössä rakentaa parempaa tulevaisuutta

Suomen kehitysyhteistyön painopisteet ovat kohdillaan, mutta rahoituksen kehitys huolestuttaa, kirjoittavat Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio blogissaan.

31.05.2021 Blogi
Opettaja, tunne tekijänoikeudet

Voiko tekijänoikeussopimuksen ehdot olla kohtuuttomia? Millainen on hyvä oikeuksiensiirtosopimus? Voiko työnantaja käyttää opettajan laatimaan oppimateriaalia ilman lupaa? Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa?

31.05.2021 Uutinen