• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Innosta uupumukseen – vastavalmistuneet opettajat työelämässä

Vastavalmistuneet opettajat toivovat saavansa kunnon perehdytyksen ja mentorointia työelämänsä avussa. Aineenopettajaksi opiskeleva Annabella Nummelin toivoo blogikirjoituksessaan, että myös työyhteisö tukisi vastavalmistunutta kollegaansa ja varmistaisi siten, että töihin on kiva tulla.

14.05.2021 Blogi
OAJ kantelee Opetushallituksesta oikeusasiamiehelle – lapsen tuki ei toteudu

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoi Opetushallituksesta tehtävästä kantelusta Tuki kuntoon -webinaarin avauspuheenvuorossaan keskiviikkona. Katso tallenne jälkikäteen linkistä.

12.05.2021 Uutinen
Opettajalle korvauksia perusteettomista määräaikaisuuksista

Turun kaupungilla työskennellyt opettaja oli otettu määräaikaisiin virkasuhteisiin ilman laillista perustetta.

12.05.2021 Uutinen
Etätyö ei ole vähentänyt aivotyön vaatimuksia – opetusalalla tarvitaan työtapojen kehittämistä

OAJ toteutti yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa jäsenilleen aivotyökyselyn. Kysely osoittaa, että koronapandemian seurauksena äkillisesti kasvatus-, opetus- ja tutkimusalalla lisääntynyt etätyö ei ole juuri vähentänyt aivotyön vaatimuksia. Kyselyssä yleisiksi vaatimuksiksi nousivat niin etätyössä kuin työpaikallakin muun muassa jatkuva huomion siirtäminen asiasta tai tehtävästä toiseen, usean keskeneräisen asian mielessä pitäminen, nopea reagointi sekä useiden asioiden tarkkailu. Tarve kehittää työtapoja korostui työn sujuvuuden parantamisessa.

12.05.2021 Uutinen
Korkeakouluille ja -koulutukselle laaditaan saavutettavuusohjelmaa

Korkeakoulutuksen ja korkeakoulun saavutettavuuden edistämiseksi ollaan laatimassa ohjelmaa, johon kootaan saavutettavuudelle valtakunnalliset tavoitteet. OAJ:n mielestä monet esitetyt tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia, mutta jotta ne voitaisiin saavuttaa, tarvitaan hyvät rakenteet ja sujuvat käytännöt korkeakoulujen ja työelämän välille.

12.05.2021 Lausunto
Opetusministeri: Suomen koulutusihme on opettajien ansiota – ”koulutus on investointi koko maan tulevaisuuteen”

Opetusministeri Jussi Saramo on ylpeä siitä, että koulutus jätettiin kehysriihessä leikkausten ulkopuolelle. Suomen koulutusihme on hänestä osaavan ja sitoutuneen opettajakunnan ansiota. Siksi koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että ammatin arvostus säilyy ja päättäjät ymmärtävät koulutuksen ja sivistyksen merkityksen.

11.05.2021 Uutinen
Painava sana: Korona nosti julkisuuteen kohtaamisvajeen, joka pitää ratkaista

Vähemmän opettajia, enemmän opiskelijoita – ja jatkuvasti kasvava to do -lista. Ammattikorkeakoulun opettajan työ tuntuu välillä tehtaan liukuhihnahommalta, jossa opiskelija on tuote. Tähän tarvitaan muutos, koska kohtaamiselle ja ihmisyydelle tarvitaan aikaa, kirjoittaa Merja Öhman.

11.05.2021 Blogi
Tuki kuntoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle – osallistu OAJ:n webinaariin 12.5.

Kasvun ja oppimisen tuki ei toimi. Miten sitä pitäisi kehittää? Tule OAJ:n webinaariin ja kuule, mikä on tuen tila ja missä lainsäädännön välttämättömässä uudistamisessa mennään.

11.05.2021 Uutinen
Mistä elementeistä muodostuvat opetustyön mielekkyys, merkitys ja arvo? Katso Jaakko Sahimaan luento

Opettajan arki on moninaista, monipuolista, mutta myös vaativaa. Opettajalla on monta roolia, yhtä aikaa on oltava asiantuntija ja pedagogi ja kasvattaja. Onko tämä taakka vai voimavara? Katso tai kuuntele organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaan luento aiheesta.

11.05.2021 Uutinen
F-osiota uudistamassa

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen työryhmässä?

10.05.2021 Uutinen
Valtuusto tekee päätöksiä järjestön uudistamisesta syksyllä

OAJ:n kevätvaltuuston kolmipäiväisen kokouksen päätteeksi tehtiin linjauksia järjestöuudistuksen jatkotoimenpiteistä. Uudistuksen lisäksi vilkasta keskustelua käytiin myös ajankohtaisista edunvalvonta- ja koulutuspoliittisista asioista sekä järjestön taloudesta. Valtuuston puheenjohtaja Anna Renfors uskoo jäsenten olevan tyytyväisiä päätöksestä alentaa jäsenmaksua.

08.05.2021 Uutinen
Kevätvaltuusto hyväksyi OAJ:n ilmastoteot -ohjelman

OAJ:n valtuusto hyväksyi kevätkokouksensa toisena päivänä OAJ:n ilmastoteot-ohjelman, jossa linjataan perustavoitteet päästöjen vähentämiseksi sekä suositukset OAJ:n jäsenyhdistyksille. Lisäksi hyväksyttiin muun muassa vuosien 2019–2020 toimintakertomus sekä valittiin hallitukseen jäsen eronneen tilalle.

07.05.2021 Uutinen
Näyttöjen antamisen ja osaamisen arvioinnin väliaikaisten säännösten voimassaolo jatkumassa

Koronapandemiaan vuoksi säännöksiä näyttöjen toteuttamistavoista ja osaamisen arvioinnista on väliaikaisesti väljennetty. Säännösten voimassaoloa aiotaan jatkaa 31.7.2022 asti. OAJ:n mielestä ammatillisen koulutuksen näyttöjä on hyvä voida järjestää esityksen mukaan joustavasti.

06.05.2021 Lausunto
Opetushallitukselle esitetään valtuuksia antaa koulutusviennissä käytettäviä tutkinnon perusteita

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee ammatilliseen koulutukseen lakimuutosta, jolla annettaisiin Opetushallitukselle valtuutus antaa tilauskoulutuksessa ja koulutusviennissä käytettäviä tutkinnon perusteita. OAJ:n mielestä esitys ei riittävän vahvasti tue käynnissä olevan toiminnan kehittämistä.

06.05.2021 Lausunto
Järjestön uudistamiskeskustelu tahditti kevätvaltuuston ensimmäistä kokouspäivää

Kevätvaltuuston keskeisenä asiana on pohtia järjestön uudistamista. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vetosi kokouksen avauspuheenvuorossaan valtuutettuja pitämään mielessään järjestön tärkeimmän tehtävän – jäsenten edunvalvonnan. Valtiovallan terveiset kevätvaltuustoon toi sisäministeri Maria Ohisalo. Lisäksi OAJ palkitsi mitalein ansioituneita.

06.05.2021 Uutinen