• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Educa verkossa starttasi tänään – mukana jo yli 6 500 rekisteröitynyttä!

Perinteinen Educa-tapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna verkkotapahtumana.

29.01.2021 Uutinen
Kansalaiset haluavat nostaa koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kuntavaalien ykkösaiheeksi

Kolme neljästä suomalaisesta pitää tärkeänä, että kuntavaaliehdokas haluaa parantaa koulutus- ja kasvatuspalveluja. Tulos käy ennakkotietona ilmi OAJ:n teettämästä Taloustutkimuksen kyselystä, johon vastasi 1 005 suomalaista tammikuussa 2021.

29.01.2021 Tiedote
Kansainvälisyys keskiössä Educa verkossa -tapahtuman ensimmäisenä päivänä

Educa-verkossa tapahtuman ensimmäisen messupäivän ohjelma on suunnattu erityisesti kansainväliselle yleisölle.

28.01.2021 Uutinen
OAJ ja KT Kuntatyönantajat ohjeistavat rehtoreita, koulun- ja päiväkodinjohtajia ja muita esihenkilöitä koronatilanteesta johtuvista velvoitteista

Jos koronaepidemia vaatii opetushenkilöstön laajempaa tavoitettavissa olemista tai poikkeavia järjestelyjä, on huolehdittava, että työaikajärjestelyt ovat OVTES:n työaikamääräysten mukaisia. OAJ on ohjeistanut asiassa omia luottamusmiehiään ja KT Kuntatyönantajat palkka-asiamiehiään.

28.01.2021 Uutinen
OAJ: Kiusaamisen ehkäisemisen toimenpideohjelma on askel oikeaan suuntaan

Useat OAJ:n jo pitkään ajamat tavoitteet kiusaamisen torjumiseksi ovat etenemässä ministeriöiden julkistamassa toimenpideohjelmassa. Perusopetuksen rehtorille esitetään oikeutta evätä opetus turvallisuussyistä loppupäivää pidemmäksi ajaksi. Ohjelmassa myös vahvistetaan johtajien, rehtoreiden ja opettajien osaamista sekä muiden viranomaisten, kuten poliisin, roolia.

27.01.2021 Uutinen
Puoluejohtajien live-keskustelu koulutuksesta lauantaina 30.1. – Katso suorana tästä!

Politiikan ykkösnimet kohtaavat OAJ:n koulutuskeskustelussa lauantaina 30.1. klo 11.30-13. Seuraa livelähetystä ja osallistu keskusteluun aihetunnisteilla #educa2021, #koulutusratkaisee ja #kuntavaalit2021.

27.01.2021 Uutinen
Yhteysopettajana OAJ:ssä 2021

Yhteysopettajat ovat OAJ:ssä tärkeä linkki järjestötoiminnan ja jäsenistön välillä. Tiivis ja osaava yhteysopettajaverkosto on järjestön ja jokaisen opettajan etu. Yhteysopettaja tai yhteyshenkilö löytyy lähes jokaisesta päiväkodista, koulusta, oppilaitoksesta ja korkeakoulusta.

27.01.2021 Julkaisu
Uupumista vastaan

Jos kyyniset ajatukset alkavat vallata tilaa mielestä, on hyvä pysähtyä. Mieti, mikä sinua kannattelee työelämässä? Kun arkinen työ kuluttaa voimat loppuun, on aika nostaa asia esille oman esihenkilön kanssa.

27.01.2021 Blogi
Katso jäsenvideo ja osallistu arvontaan!

Katso Educa verkossa -tapahtuman viikonloppuna OAJ:n jäsenvideo, osallistu arvontaan, ja voit voittaa jonkin 60 arvottavasta palkinnosta!

26.01.2021 Uutinen
Ovtesin paikallinen järjestelyerä maksuun huhtikuussa

Kunnallisessa opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksessa maksetaan 0,8 prosentin paikallinen järjestelyerä ja ammatillisissa oppilaitoksissa 0,4 prosentin järjestelyerä. Pääluottamusmiehet neuvottelevat parhaillaan erän kohdentamisesta.

25.01.2021 Uutinen
OAJ vaatii: Koulutuksen rahoitus nostettava Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolle

Koulutuspoliittisessa selonteossa on linjattava Suomen koulutuksen rahoituksen nostamisesta muiden Pohjoismaiden tasolle. OAJ vaatii myös, että opettajien ja esihenkilöiden osaamista on jatkuvasti kehitettävä, ja takeena osaamisesta ovat korkeat kelpoisuusvaatimukset. OAJ antoi lausuntonsa selonteon luonnoksesta perjantaina. Eduskunnan käsittelyyn selonteko menee lähiviikkoina.

22.01.2021 Uutinen
Koulutuksen rahoitus nostettava Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolle

OAJ:n mielestä valmisteilla oleva valtioneuvoston koulutuspoliittinen selonteko sisältää välttämättömiä tavoitteita Suomen tulevaisuudelle. Muun muassa varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nosto, perusopetuksen oppimistulosten laskun ja eriytymisen kääntäminen sekä koulutustason nosto toisen asteen tutkintojen ja korkeakoulutettujen määrää lisäämällä ovat Suomelle välttämättömiä.

22.01.2021 Lausunto
5 messutärppiä työhyvinvointiin

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa. Virtuaalisilla ohjelmalavoilla on tarjolla monipuolinen kattaus kasvatuksen ja koulutuksen ajankohtaisasiaa. Tässä viisi vinkkiä työhyvinvoinnin aiheisiin.

21.01.2021 Uutinen
Opetushenkilöstöä ei saa kuormittaa ”hybridiopetuksella”

Hybridiopetus tai samanaikaisesti annettu lähi- ja etäopetus ei OAJ:n mielestä ole mahdollista toteuttaa laadukkaasti. Opettajalta ei voi edellyttää kaksinkertaista työtä.

20.01.2021 Uutinen
Oppivelvollisuuden kysymykset puhuttivat OAJ:n livelähetyksissä

OAJ järjesti tammikuussa kolme oppivelvollisuuden laajentamista käsittelevää keskustelu- ja infotilaisuutta, joissa katsojat saivat esittää kysymyksiä OAJ:n asiantuntijoille. Paljon keskustelua herättivät esimerkiksi kysymykset toisen asteen maksuttomuudesta, uudistuksen rahoituksesta sekä opinto-ohjauksesta.

20.01.2021 Uutinen