• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Rehtorin pitää voida evätä väkivaltaa tehneeltä oikeus tulla kouluun – OAJ perää päättäjiltä toimia kiusaamista vastaan

OAJ vaatii päättäjiltä toimia koulussa tapahtuvan väkivallan torjumiseksi. OAJ on jo pitkään ajanut muutosta, että koulun rehtori voisi evätä toiselle väkivaltaa tehneeltä oppilaalta oikeuden tulla kouluun. Epäämisen kesto olisi korkeintaan kolme päivää, ja oppilaalla olisi velvollisuus osallistua oppilashuollon tukitoimiin.

23.09.2020 Uutinen
Valinnaiset ammatillisten tutkintojen osat vaativat vielä kehittämistä ja täydentämistä

OAJ:n mielestä ammatillisten perustutkintojen uusia, kaikille yhteisiä valinnaisia tutkinnon osia pitää vielä kehittää ja täydentää ennen niiden käyttöönottoa.

22.09.2020 Lausunto
Vaasa lomauttaa perusopetuksen opettajia kolme työpäivää

Vaasa lomauttaa perusopetuksen opettajat kolmeksi päiväksi. Lomautus kohdistetaan työn suunnitteluun eli veso-päiviin, ja se ajoittuu tälle ja ensi vuodelle. Rehtorien lomautus on 14 päivää.

22.09.2020 Uutinen
Lisää opettajia ja opetustunteja mutta myös huteja – OAJ selvitti, miten koronatukea käytetään 

Koronatilanteen vaikutusten tasoittamiseen tarkoitettu valtionavustus on todella tärkeä oppimisen vajeiden korjaamiseksi. Mutta mihin avustusta on käytetty? OAJ selvitti kysymällä asiasta 20 suurimman kunnan pääluottamusmiehiltä.

22.09.2020 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin tulossa tarkistuksia

Ammatillisen toisen asteen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin ehdotetaan tarkistuksia. OAJ:n mielestä painokertoimilla ja kustannusryhmittelyllä voidaan kyllä ohjata toimintaa, mutta perusongelmaa, rahoituksen riittämättömyyttä, niillä ei korjata. Rahoituksen siirrot saman toiminnan sisällä eivät kasvata resurssien kokonaisuutta.

21.09.2020 Lausunto
Vitosen kriteerien määrittely iso parannus päättöarviointiin, käytännön ongelmia tuo kriteerien laajuus

Perusopetuksen päättöarvioinnin uusissa kriteereissä määritellään kriteerit arvosanoille 5, 7, 8 ja 9, kun aiemmin ne oli määritelty ainoastaan arvosanalle 8. Tämä on OAJ:n mielestä merkittävä parannus. OAJ on kokonaisuutena tyytyväinen arviointikriteerien luonnokseen, mutta käytettävyyttä haittaa kriteerien laajuus.

18.09.2020 Uutinen
Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerit tarkentumassa, ongelmana kriteerien lukumäärä ja laajuus

OAJ:n näkemyksen mukaan luonnos perusopetuksen päättöarvioinnin kriteereiksi on pääasiassa onnistunut, vaikka arviointia vielä vaikeuttaakin opetussuunnitelman tavoitteiden ja niistä muodostettujen kriteerien lukuisuus. Myös kriteerien käyttöön tarvitaan tukea.

18.09.2020 Lausunto
OAJ hakee erityisasiantuntijaa viestintään

OAJ rakentaa Suomen parasta työyhteisöä ja työntekijät ovat sen kivijalka. Tule meille OAJ:hin töihin erityisasiantuntijaksi viestintäpalveluihin kehittämään järjestön työmarkkinaviestintää 1.11.2020 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tehtävä on määräaikainen. Hakuaika päättyy 30.9. klo 16.00.

18.09.2020 Uutinen
5 syytä, miksi opiskeluhuoltoa ei saa siirtää sote-maakuntien järjestettäväksi

Maan hallitus kaavailee opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden siirtämistä kunnilta uusien sote-maakuntien vastuulle. OAJ vastustaa siirtoa ja vaatii, että koulupsykologi- ja -kuraattoripalveluiden järjestäminen säilyy kuntien tehtävänä ja kunnilla säilyy oikeus päättää palveluiden järjestämisestä. Siirto maakuntiin heikentäisi opiskeluhuollon ennaltaehkäisevää, yhteisöllistä toimintaa sekä vaikeuttaisi käytännön työtä kouluissa monin tavoin.

17.09.2020 Näkemys
Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut eivät kuulu sote-maakuntiin

OAJ vastustaa oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorien ja psykologien siirtämistä maakuntien palvelukseen ja vaatii, että oppilas- ja opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestäminen säädetään nykyiseen tapaan kuntien tehtäväksi. Kunnilla pitää myös säilyttää oikeus päättää palveluiden järjestämisestä.

17.09.2020 Lausunto
Budjetti lupaa kunnille tukea ja ammatillisille opettajille töitä 

Hallitus helpottaa kuntatalouden paineita ja turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Nämä kaksi OAJ:n keskeistä tavoitetta sisältyivät maan hallituksen 16.9. esittelemään budjettiratkaisuun.   

17.09.2020 Uutinen
Opetusta annetaan nyt monella tavalla – miten käy opetuksen laadun?

Etäopetus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä. Nämä viestit toistuivat keväällä otsikoissa. Nyt koronakoulukeskustelussa on siirrytty poikkeusjärjestelyiden täyttämään hybridisyksyyn. Olennaista on satsata opetuksen laatuun ja siihen, että opettajalla on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

17.09.2020 Blogi
Kuntatalous ei voi sanella lasten oikeutta koulutukseen

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on tyytyväinen hallituksen kuntataloutta tukeviin budjettipäätöksiin. Marinin hallitus ilmoitti eilen, että se paikkaa koronan kolhimaa kuntataloutta 1,45 miljardilla eurolla.

17.09.2020 Tiedote
Koulutusviennin esteitä puretaan ammatillisella toisella asteella

Koulutusviennin esteitä ollaan purkamassa ammatilliselta toiselta asteelta. Koulutusvientikokeilut alkoivat vuonna 2017 ja ne päättyvät vuoden 2020 lopussa. Kokeilut ovat osoittaneet, että lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa.

16.09.2020 Lausunto
Sopimukset valmiina – mitä sitten tehtäisiin?

Vaikka sopimukset saatiin pitkän ja vaikean neuvottelukierroksen jälkeen neuvoteltua, työ ei lopu siihen. Kaikesta ei neuvottelujen kuluessa päästä yhteisymmärrykseen, joten yhteisiä näkemyksiä haetaan työryhmistä, jotka käynnistyvät syyskuun aikana, kirjoittaa OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

16.09.2020 Blogi