• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Kiitos!

Työvuosi alkaa olla takana. On aika hengähtää ja koota voimia tuleviin koitoksiin.

20.12.2019 Blogi
Upea saldo – työhyvinvointihaasteeseen tarttunut jo 80 työnantajaa

OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020 on vasta puolivälissä, ja jo 80 työnantajaa on ottanut vastaan työhyvinvointihaasteen. Se tarkoittaa, että ympäri Suomea tehdään paljon tekoja opettajien hyvinvoinnin parantamiseksi kaikilla kouluasteilla.

19.12.2019 Uutinen
Blogi: Toimivat työtilat ovat jokapäiväinen joululahja

Heidi Savolainen ja hänen kollegansa saivat reilu vuosi sitten lahjan, joka ilahduttaa jokaisena työpäivänä. Uudet työtilat rakennettiin heidän toiveidensa mukaisiksi. Hyvä, toimiva, turvallinen ja terveellinen työtila on lahja, josta on iloa jokaisena arkipäivänä, Savolainen toteaa blogikirjoituksessaan.

19.12.2019 Blogi
Yliopistojen määräaikaisia työsuhteita koskeva ohjeistus on päivitetty

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ovat yhdessä Sivistystyönantajien kanssa päivittäneet ohjeistuksen yliopistojen määräaikaisista työsuhteista. Ennakoivaan henkilöstösuunnitteluun kannustavaan ohjeistukseen on koottu hyviä käytäntöjä luottamusmiehille ja esimiehille.

18.12.2019 Julkaisu
Kouvolan lomautusten vastustus jatkuu

Kouvolan lomautusuhka konkretisoitui 16.12., kun kaupunginhallitus päätti lomautuksista. Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Olli-Pekka Hakkarainen vakuuttaa, että OAJ:n toimijat tekevät yhä kaikkensa, jotta päätöksiä harkittaisiin vielä uudelleen. Opettajien lomautusaikaa on lyhennetty alkuperäisistä suunnitelmista, mutta se ei riitä.

18.12.2019 Uutinen
Hallinto-oikeus: Kouvola irtisanoi laittomasti

Hallinto-oikeus totesi Kouvolan kaupungin laiminlyöneen uudelleensijoitusvelvoitettaan, kun ammattiopistosta irtisanotun opettajan osaamista ei selvitetty eikä hänelle tarjottu osaamista vastaavia tehtäviä ennen irtisanomispäätöstä.

17.12.2019 Uutinen
Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluita ei pidä siirtää sote-maakuntiin

Psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisen pitää kuulua kunnan tehtäviin kuten tähänkin asti, OAJ ja yksitoista tahoa vaativat yhteisessä kannanotossaan.

16.12.2019 Tiedote
Oletko osa-aikatyötä tekevä viranhaltija? Lähetä palkkaoikaisuvaatimus työnantajalle mahdollisimman pian

Työtuomioistuin linjasi, että Jyväskylän kaupunki toimi väärin, kun se velvoitti osa-aikaisen opettajan osallistumaan täysimääräisesti veso-päiviin ja ys-aikaan. OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää päätöstä merkittävänä. Osa-aikainen viranhaltija voi hakea päätöksen perusteella korvausta takautuvasti. Lue ohjeet jutun lopusta.

16.12.2019 Uutinen
Neuvottelutavoitteet asetettu

OAJ:n hallitus päätti omista neuvottelutavoitteistaan kokouksessaan viime viikolla ja JUKOn hallitus tekee vastaavan päätöksen tiistaina 17.12. Näin valmisteluprosessi on ohi ja maalit asetettu.

16.12.2019 Blogi
Mistä lisää työrauhaa ja hyvinvointia ammattikorkeakouluun?

Ammattikorkeakoulujen opetus- ja asiantuntijahenkilöstö on asetettu viime vuosina toiminnan tehostamisen, talkootyön kasvattamisen ja rajujen leikkausten kohteeksi. Luvatun amk-rahoituksen suunnanmuutoksen pitäisi antaa henkilöstölle toivoa; pian on tilaa keskittyä työhön, kehittyä ja kehittää, mutta käykö näin?

16.12.2019 Blogi
Opetusministeri Twitterissä: "Opettajia lomauttamalla on harvoin saatu toivottuja säästöjä"

Opetusministeri Li Andersson muistuttaa Twitterissä, että opettajien lomauttaminen tuo harvoin toivottuja säästöjä. Sen sijaan se vaarantaa lasten oikeuden laadukkaaseen opetukseen.

13.12.2019 Uutinen
Arviointiuudistus menossa hyvään suuntaan

Perusopetuksen arviointia ollaan uudistamassa. Uudistuneet linjaukset sisältävä opetussuunnitelman perusteiden arviointiluku on parhaillaan lausunnolla. OAJ ehdottaa lausunnossaan arvioinnin tukipankin luomista.

13.12.2019 Lausunto
Helsinki nostaa palkkoja – varhaiskasvatuksen opettajille lisää rahaa

Helsingin varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat saavat toisenkin palkankorotuksen. Kuukausipalkka nousee aiemmin sovitun 175 euron lisäksi 46 euroa. Pääluottamusmies Merja Winterin mielestä Helsingin päätös on hyvä startti palkkaohjelmalle.

13.12.2019 Uutinen
Mitä tarkoittaakaan tes tai neuvottelutulos? – Tutustu sopimussanastoon

OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimukset päättyvät keväällä 2022. Neuvottelemaan käydään toden teolla alkuvuodesta. Neuvotteluissa on paljon osapuolia ja yksityiskohtia. Olemme keränneet keskeistä sanastoa tähän uutiseen.

13.12.2019 Uutinen
5 Educa-tärppiä hyvinvoinnista: Työhyvinvoinnin lukuvuoden kuulumiset ja muuta hyvinvointiohjelmaa

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.1.2020. Poimimme 25 vuotta täyttävän Educan valtavasta ohjelmavalikoimasta viisi vinkkiä työhyvinvoinnin ympäriltä.

13.12.2019 Uutinen