• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ toi nykykoulun eduskuntaan – jäseniltä terveiset suoraan päättäjille

Opettajan ammatti on Suomen tulevaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä ja sen vetovoimasta on pidettävä kiinni. Tästä oltiin samaa mieltä eduskunnassa Maailman opettajien päivän aattona perjantaina 4.10, kun OAJ toi kansanedustajille terveisiä jäseniltään.

04.10.2019 Uutinen
Kaksi puheenaihetta toistuivat OAJ on the roadilla

Tänä syksynä kaksi puheenaihetta toistuivat kaikilla paikkakunnilla, kun OAJ on the road -kierros pysähtyi eri puolilla Suomea. Tänään viemme kierroksen terveiset eduskuntaan.

04.10.2019 Blogi
OAJ-risteilyn myynti alkaa perjantaina 4.10. klo 9 - varmista nopeasti paikkasi!

OAJ-risteilyn myynti alkaa perjantaina ja nyt voit lähteä matkaan ystäväsi kanssa. Upeaa ohjelmaa on jälleen kerran luvassa. Ole nopea, sillä paikat täyttyvät pian!

03.10.2019 Uutinen
Opettajarekisteri turvaisi työmarkkinoiden toimivuuden ja lisäisi opettajan ammatin vetovoimaa

Suomi tarvitsee opettajarekisterin, sillä julkinen rekisteri lisäisi alan vetovoimaisuutta ja helpottaisi opettajatarpeen ennakointia. OAJ ja viisi tutkimuslaitosta ehdottavat, että OKM ryhtyisi selvittämään opettajarekisterin perustamista ensi tilassa.

03.10.2019 Näkemys
OAJ hakee koulutuspoliittista asiantuntijaa

Haemme Helsingin Pasilassa sijaitsevaan toimistoomme koulutuspoliittista asiantuntijaa edunvalvontaosastolle vuoden 2020 alusta alkaen tai sopimuksen mukaan.

03.10.2019 Uutinen
Opettajapulasta kärsivästä Ruotsista neuvo Suomelle: arvostakaa opettajia!

Palkkaus, työolot ja urakehityksen puute ovat syitä, joiden vuoksi Ruotsista puuttuu kymmeniä tuhansia päteviä opettajia. Ruotsin Lärarförbundetin puheenjohtaja kertoo opettajapulan syistä ja siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä, jotta tilanne ei olisi meillä jatkossa yhtä huono.

02.10.2019 Uutinen
Miten käyttää tet-harjoittelussa vapautuvat tunnit? OAJ:n vinkit opettajille!

Työelämään tutustumisen takia vapautuvat oppitunnit on pidettävä heti pois, sanoo virka- ja työehtosopimus, joka ei tunne tuntipankkeja. Siitä, mihin tunnit käytetään, opettajat sopivat yhdessä rehtorin kanssa, kertoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Anneli Vainik.

02.10.2019 Uutinen
OAJ:n mielestä kilpailukieltojen käytön pitäisi olla nykyistä rajatumpaa

Työ- ja elikeinoministeriön työryhmä selvitti työsopimuslain kilpailukieltosopimuksia ja kilpailevan toiminnan kieltoa koskevien säännösten toimivuutta. Keskeisin havainto on, että työsopimuksessa kilpailukieltoehtojen käyttö ilman laissa vaadittua erityisen painavaa syytä on yleistynyt.

01.10.2019 Lausunto
OAJ Kuopion väkivallanteosta: ”Jokainen tällainen tapaus on liikaa”

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on järkyttynyt kuopiolaisessa ammattiopistossa tapahtuneesta väkivallasta. Hän korostaa, että jokaisella opiskelijalla ja opettajalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.

01.10.2019 Uutinen
Varaa majoitus Educa 2020 -tapahtuman ajaksi

Rekisteröidy jo nyt tammikuussa järjestettävään Educaan, valtakunnalliseen opetusalan suurtapahtumaan. Varaa samalla majoitus juhlavuoden Educaan.

01.10.2019 Uutinen
Pois turha tunnollisuus – työ ei saa valua vapaa-ajalle

Yliopistoissa opettajien kokonaistyöaikaan tuntuu valuvan jatkuvasti uusia tehtäviä ilman, että vanhoista jätettäisiin mitään pois. Työtä tehdään kuitenkin vain sille varatulla ajalla, ja siitä ei pidä tuntea huonoa omatuntoa, OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsen Kristina Lindgren kirjoittaa.

30.09.2019 Blogi
Pohjoismaiset opettajajärjestöt koolla Tuusulassa – aiheina digitalisaatio ja järjestöjen kehittäminen

Järjestö ja jäsenyys, digitalisaatio, työaikajärjestelmät, työhyvinvointi, maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Skaala on laaja, kun pohjoismaisten opettajajärjestöjen johto ja asiantuntijat kokoontuvat yhteistyöjärjestö NLS:n Suomessa tänään alkavaan kolmipäiväiseen järjestöseminaariin.

30.09.2019 Uutinen
Ryhmähengestä selkänojaa työajan rajaamiseen – OAJ:n korkeakoulupäivässä pureudutaan työaikaan

OAJ:n korkeakoulupäivässä keskustellaan tänään muun muassa työajan rajaamisesta ja rahoituksen riittävyydestä. Ulla Kangasniemi kannustaa puhumaan työyhteisössä porukalla siitä, että työtä ei tehdä yli sovitun. Outi Ylitapio-Mäntylä on huolissaan siitä, millä voimavaroilla yliopistoissa edistetään jatkuvaa oppimista ja rahoitetaan koulutuspaikkojen lisäys.

27.09.2019 Uutinen
Katsaus tilastoihin: Kenen palkka on noussut eniten ja mistä erot johtuvat?

Helsingin Sanomat julkaisi pari viikkoa sitten vertailun eri palkansaajaryhmien palkkakehityksestä. Lehden juttu herätti OAJ:n jäsenten keskuudessa keskustelua eri opettajaryhmien ansiokehityksen eroista. OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen avaa blogikirjoituksessaan ansiokehitykseen vaikuttavia tekijöitä hieman tarkemmin.

26.09.2019 Blogi
OAJ:n työhyvinvointihaaste poikii hyviä tekoja ympäri maata

OAJ:n viime kesänä liikkeelle panema työhyvinvointihaaste näyttää aiheuttavan positiivista kierrettä. Mukaan lähteneet työnantajat tekevät monenlaisia pieniä ja suuria tekoja, joilla pyritään lisäämään työhyvinvointia.

26.09.2019 Uutinen