• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Koulutuksen uudistustahti kiihtyy

Pian loppuva lukuvuosi on muuttanut koulutusta joka alalla. Monia uudistuksia on käynnistynyt jo ennen kuin edellisiä on saatu valmiiksi, ja isompien uudistusten lisäksi on ollut käynnissä useita valtakunnallisia ja paikallisia kehittämishankkeita.

27.05.2019 Uutinen
Miten kesä vaikuttaa päiväkotien toimintaan? Erityisasiantuntija vastaa

Kesällä oppimisympäristö saattaa laajentua enemmän ulos, mutta muutoin päiväkotien toimintaa ohjaavat normaaliin tapaan varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelmat. Erityisasiantuntija Kirsi Suttonin mukaan suunnittelutyö saattaa jopa lisääntyä ryhmien ja päiväkotien yhdistämisten vuoksi.

27.05.2019 Uutinen
Suurlähettiläät huolissaan saksan jäämisestä paitsioon kielivalinnoissa – OAJ jakaa huolen

Ensi vuonna A1-kielen opetus aloitetaan ensimmäisellä luokalla. Saksan, Sveitsin ja Itävallan suurlähettiläät ovat huolissaan siitä, että harva lapsi valitsee enää saksaa A-kieleksi. He toivovat englannin rinnalle monipuolisesti muita kieliä. Myös OAJ liputtaa laajan kielivalikoiman puolesta.

27.05.2019 Uutinen
Kiitoksen, ylpeyden ja levon aikaa

On jälleen se aika vuodesta, jolloin suurella osalla henkilöstöstä työ kouluissa ja oppilaitoksissa on päättymässä ja siirrytään erittäin hyvin ansaitulle tauolle. Esimerkiksi päiväkodeissa ja tutkimuksen parissa töitä vielä tehdään, ja esimiehet jatkavat vielä viikkojen ajan valmistautumista ensi lukuvuoteen. Pian heillekin koittaa levon aika.

27.05.2019 Blogi
”Ekologisuus on erittäin tärkeää soitinrakentamisen opetuksessa” – opettajat ilmaston asialla Maailma kylässä -festareilla.

Maailma kylässä -festivaalien teema on tänä vuonna ilmastonmuutos. OAJ patistaa kouluja, oppilaitoksia ja päiväkoteja ilmastotekoihin yhdessä lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kanssa.

25.05.2019 Uutinen
”Se on luontainen se tarve auttaa toista” – opettajat ihmisen asialla myös kansainvälisesti

Maailma kylässä -festareiden leppoisan tunnelman taakse kätkeytyy valtava määrä työtä paremman maailman puolesta. OAJ laittaa jatkossa enemmän paukkuja globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.

25.05.2019 Uutinen
Pois pirstaleisista projekteista – Yliopistojen ja amkien rahoitus on saatava pitkäjänteisesti kuntoon

OAJ julkaisi tänään laajat tiede- ja innovaatiopoliittiset linjauksensa, joiden avulla Suomi voidaan nostaa tieteen, tutkimuksen, innovaatioiden ja osaamisen kärkimaaksi.

23.05.2019 Uutinen
OAJ:n tiede- ja innovaatiopoliittiset linjaukset 2019: Suomi on nostettava tieteen, tutkimuksen, innovaatioiden ja osaamisen kärkimaaksi

Kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen edunvalvojana OAJ julkaisee omat tiede- ja innovaatiopolitiikan tavoitteensa ja linjauksensa. Haluamme korostaa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen omaleimaista ja toisiaan tukevaa toimintaa, joka vahvistaa yhteiskuntaamme ja osaamistamme eri puolella maata, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. OAJ:n tiede- ja innovaatiopoliittiset linjaukset on laaja kokonaisuus teemoja tutki¬muksen ja kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edellytysten vahvistamiseksi sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa. Näitä tavoitteita haluamme edistää yhdessä eri tahojen – niin poliittisten päättäjien kuin korkeakoulu- ja tiedepoliittisten toimijoidenkin – kanssa.

23.05.2019 Julkaisu
Opsia 2019

Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat, Specialister för undervisnings- och bildningsväsendet Opsia ry on opetus- ja sivistystoimen sekä varhaiskasvatuksen ja toisen asteen johtavien ja itsenäisessä asemassa olevien asiantuntijoiden valtakunnallinen etujärjestö. Esite on tarkoitettu tulostettavaksi.

23.05.2019 Julkaisu
Kari Kinnunen: Työyhteisö tarvitsee toimintamallin vihapostin käsittelemiseen

Juuri julkaistu Häiritsevä palaute –sivusto tarjoaa selkeitä ohjeita tilanteisiin, joissa työntekijä saa vihapostia tai joissa koko työyhteisön maine on uhattuna. Sivustoa voi käyttää ennakointiin, ensiapuun ja koulutukseen.

23.05.2019 Uutinen
OAJ tekee hyvää Maailma kylässä -festivaaleilla

OAJ on mukana Maailma Kylässä -festivaaleilla Helsingin Kaisaniemessä 25.–26. toukokuuta. OAJ:n osastolla järjestöyksikön asiantuntijat kertovat OAJ:n työstä globaalin oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolesta. Tällä hetkellä OAJ on mukana Planin ja Nenäpäivän kampanjoissa.

22.05.2019 Uutinen
Lukion erityisopettajat voivat siirtyä vuosityöaikaan syksystä lähtien

Kunnallisissa lukioissa työskentelevät erityisopettajat voivat siirtyä vuosityöaikaan ensi elokuusta alkaen. Lisäksi erityisopettajilla on mahdollisuus työskennellä opetusvelvollisuustyöajassa. Uusi sopimus ei vaikuta muihin lukiossa työskenteleviin opettajiin. Erityisopettaja Heli Ketovuori näkee vuosityöajassa positiivisia mahdollisuuksia, kunhan muutoksessa huomioidaan erityisopettajien työn luonne.

22.05.2019 Uutinen
”Taitaja ei synny tyhjästä, opettaja hioo timantit” – opettajuuskin esillä Taitaja-kisoissa

Opiskelijat ovat pääosassa, mutta opettajuuskin vaikuttaa taustalla Joensuussa järjestettävässä Taitaja2019-ammattitaitokilpailussa. Opettajan tehtävänä on löytää jokaisesta opiskelijasta tulevaisuuden tekijä, sanoo OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen.

21.05.2019 Uutinen
Amkien luottamusmiehet: Toiveikkuus ja voimattomuus vaihtelevat

Lahden ammattikorkeakouluissa on käyty yt-neuvotteluja; Savoniassa niiltä on säästytty viime vuosina. Ammattikorkeakoulujen luottamusmiehet olivat koolla Akavatalon Valopihalla 14.-15.5.

21.05.2019 Uutinen
Kielenopetuksen varhentamiselle opsit – kunnissa alkaa päivitystyö

OAJ on tyytyväinen uusiin kieltenopetuksen varhennuksen opetussuunnitelmiin. Paikalliset opetussuunnitelmat on päivitettävä vuoden 2019 loppuun mennessä.

21.05.2019 Uutinen