• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Yo-kokeiden erityisjärjestelyistä lisätyötä lukioille

Ylioppilastutkintolautakunta on laatimassa uusia määräyksiä kokelaille tehtävistä erityisjärjestelyistä tutkinnon aikana. Uudet määräykset ovat muuttuneen lain vuoksi tarpeellisia, mutta kokeiden keston jatkuva kasvu ja tarvittavien valvojien määrä on johtamassa lukioiden toiminnan kannalta kestämättömään tilanteeseen. OAJ ilmaisi asiasta huolensa lausunnossa, jonka se muutoin hyvistä, uusista määräyksistä antoi

07.03.2019 Lausunto
OAJ:ltä edustaja opettajankoulutusfoorumiin ja lukutaitofoorumiin

Erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen edustaa OAJ:tä opettajankoulutusfoorumissa ja lukutaitofoorumissa. Opettajankoulutusta kehittämään on nimetty myös SOOLin Susanna Jokimies.

07.03.2019 Uutinen
Sipoo ketjutti määräaikaisuuksia perusteetta – opettajalle korvauksia

Sipoon kunta joutuu maksamaan määräaikaisuuksien perusteettomasta ketjuttamisesta opettajalle kuuden kuukauden palkan. OAJ:n johtava lakimies korostaa, että kunnan on syytä käydä läpi kaikkien määräaikaisten opettajien tilanne.

07.03.2019 Uutinen
Laiton irtisanominen tuli kalliiksi – SAMK joutuu maksamaan lähes 200 000 euroa

Opettajan laiton irtisanominen kävi kalliiksi Satakunnan ammattikorkeakoululle. Vaasan hovioikeus määräsi Samkin maksamaan opettajalle korvauksena 21 kuukauden palkan. OAJ:n johtavan lakimiehen mukaan vaikuttaa siltä, että Samkissa on unohdettu työelämän pelisäännöt.

07.03.2019 Uutinen
Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttamisessa – OAJ vaatii lisää kielenopetusta ja kilpailutuksista luopumista

Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat kaksi vuotta kantaväestön tuloksia jäljessä. OAJ vaatii tänään julkaistavassa Kotoutumiskompassi 2019:ssä, että maahanmuuttajien kielenopetusta pitää lisätä kaikilla koulutusasteilla.

07.03.2019 Tiedote
Kotoutumiskompassi 2019

Koulutuksella pystymme vastaamaan siihen, että sivistys koskee kaikkia Suomessa asuvia ja tänne saapuvia. Meidän on tarjottava koulutusta kaikenikäiselle väestölle. Osaavat opettajat varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen haluavat tehdä töitä edistääkseen jokaisen maassa olevan opiskelua ja työntekoa. OAJ näkee kansainvälisyyden, kulttuurien ja ihmisten moninaisuuden mahdollisuudeksi. Vaikka kotoutumisen edistämiseksi on jo tehty paljon, tehtävää on yhä jäljellä. OAJ painottaa, että koulutus on parasta kotoutumista.

07.03.2019 Julkaisu
Miksi tarvitsemme uudistuksia oppilaiden oikeuksiin oppimisen tuen toteutumiseksi?

Suomessa on tällä hetkellä noin 60 000 syrjäytynyttä nuorta. Miten olisimme voineet ehkäistä tämän edes osittain? Miten syrjäytyneiden määrä saadaan laskemaan opetuksen keinoin?

06.03.2019 Blogi
Ansa Kynttilän jälki-istunto, osa 4: Syrjäytyminen seis

Jäikö läksyt tekemättä? Suomen luokattomin luokanopettaja istuttaa suomalaiset jälki-istuntopenkkiin kuulemaan, mitä kaikkea koulutuksessa pitäisi korjata. Korjausliikkeet korostuvat kevään eduskuntavaaleissa.

05.03.2019 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen myllerrys

Ammatillisen koulutuksen uusi lainsäädäntö muuttaa toimintaa oppilaitoksissa. Entinen oppituntikeskeinen tapa opettaa on tarkoitus muuttaa opiskelijan yksilöllisen oppimisen tukemiseen perustuvaksi toiminnaksi. Opiskelijan aikaisemmin hankkima osaaminen tulee konkreettisesti tunnistaa ja tunnustaa.

05.03.2019 Blogi
Varhaiskasvatuksen opettajan tehtävän vaativuus on viimein huomattu – Luottamusmies korjaa palkkarakennetta

JUKOn varapääluottamusmies, kasvatustieteen maisteri Eija Kamppuri on tuonut usean vuoden työnantajalle tietoa opettajan yhä vaativammista tehtävistä ja tarpeesta korjata palkka tehtävän vaativuuden tasalle. Joulukuussa työnantaja palautti opettajille tehtävän vaativuuden mukaisen palkkauksen ja tämän vuoden paikallisesti sovittavasta järjestelyerästä suunnattiin iso osa varhaiskasvatuksen opettajille.

04.03.2019 Uutinen
Koulutus ratkaisee ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton haasteita – OAJ:n eurovaalitavoitteet korostavat tutkimuksen ja kehitystoiminnan merkitystä

Eurooppa pysyy kilpailukykyisenä vain panostamalla koulutukseen, tutkimukseen, kehitystyöhön ja innovaatioihin. Opetusalan Ammattijärjestö on julkaissut konkreettisia ehdotuksia, jotka nostavat maanosamme ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun edelläkävijäksi ja globaalisti vetovoimaisimmaksi osaamiskeskittymäksi.

02.03.2019 Tiedote
Ratkaisuja Euroopalle 2019

Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa eriarvoistuminen, syrjäytyminen tai esimerkiksi työttömyys ja kasvava osaajapula vaativat meiltä uutta ajattelua. Kun tulevaisuus tuntuu epävarmalta ja turvattomalta, tarvitsemme ratkaisuja, jotka rakentavat parempaa huomista ja tulevaisuutta. Onneksi me suomalaiset tiedämme jo vastauksen, emmekö vain? Kasvatus. Koulutus. Tiede. Tutkimus. #koulutusratkaisee

02.03.2019 Julkaisu
Rahoitusmallit kaipaavat uutta ajattelua ja korkeakoulut luottamusta

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallit hyväksyttiin tämän vuoden alussa ja ne tulevat voimaan vuonna 2021. Korkeakoulut ovat ryhtyneet suuntaamaan toimintaansa uuden mallin mukaiseksi.

01.03.2019 Blogi
OAJ vaatii: Päiväkotien ryhmäkoot ja henkilöstömitoitus saatava viimein kuntoon

Liian suuret lapsiryhmät ja liian vähän varhaiskasvatuksen opettajia. Näiden ongelmien korjaamista OAJ on vaatinut jo pitkään.

28.02.2019 Uutinen
Varhaiskasvatuksen matematiikka hukkaa lapsia mystisesti

0.88, 0.75 ja 0.6. Tiedättekö, miten nämä desimaalit liittyvät varhaiskasvatukseen? Ne tarkoittavat laskennallisia lapsia. Lapsia ei lasketa lapsiryhmiä perustettaessa yksilöinä, vaan sen mukaan, miten monta tuntia lapset viettävät päiväkodissa.

28.02.2019 Blogi