• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Laadukas opetus edellyttää rohkeaa johtamista

Koronakevät on mennyt, myös koronasyksy. Toinen koronakevät on varmasti tulossa. Koronasta tiedetään aivan liian vähän, ja virus jo muuttaa muotoaan, nyt aluksi tehokkaammaksi leviäjäksi. Mitä seuraavaksi?

03.02.2021 Blogi
Uupumista vastaan

Jos kyyniset ajatukset alkavat vallata tilaa mielestä, on hyvä pysähtyä. Mieti, mikä sinua kannattelee työelämässä? Kun arkinen työ kuluttaa voimat loppuun, on aika nostaa asia esille oman esihenkilön kanssa.

27.01.2021 Blogi
Äänestäjät ratkaisevat, pitääkö kunta huolta opettajistaan ja opetuksen laadusta

Jokainen oppija ansaitsee innostuneen opettajan, mutta tutkimus kertoo karua kieltä opettajien uupumuksesta. Äänestäjät määrittävät kuntavaaleissa, millaista tulevaisuutta kunnalleen rakentavat, kirjoittaa koulutusjohtaja Heljä Misukka.

20.01.2021 Blogi
Opetusmateriaalien tekijänoikeudet kuuluvat tutkijoille ja opettajille

Yliopistoissa lähtökohtana on, että tutkijan tai opettajan tekemän opetusmateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat kokonaisuudessaan työntekijälle. Työnantajan käyttöoikeus kyseiseen materiaaliin edellyttää aina sopimista.

19.01.2021 Blogi
Kohti parempaa

Edessämme olevaan vuoteen sisältyy paljon yhteistä uuden myönteisen odotusta, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

01.01.2021 Blogi
Takana poikkeuksellinen vuosi

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää blogissaan opettajia, rehtoreita, päiväkodinjohtajia ja muuta opetushenkilöstöä työstä, jota on tänä vuonna tehty poikkeuksellisen raskaissa olosuhteissa.

16.12.2020 Blogi
Lähityössä olevilla opettajilla ei ole mahdollisuutta joulukaranteeneihin

Joulu lähestyy, ja silloin ihmisillä on tavallistakin suurempi halu olla yhdessä läheistensä kanssa. Monet tapaavat jouluisin kaukana asuvia lapsiaan, lastenlapsiaan, vanhempiaan tai isovanhempiaan. Mutta entäs tänä jouluna?

16.12.2020 Blogi
Jatkuvassa oppimisessa pidettävä oppilaitokset keskiössä

Jatkuva oppiminen on päivän sana, ja sen edistämiseksi ollaan luomassa uusia toimintamuotoja. Oppilaitoksissa on jo valmiiksi runsaasti osaamista jatkuvasta oppimisesta. Tämä osaaminen on syytä hyödyntää, kun uutta kehitetään.

15.12.2020 Blogi
Ikääntyneet neuvottelut

Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät löytäneet yhteistä näkemystä yli 55-vuotiaiden työllisyystilanteen parantamiseksi. Eläkeputken korvaaminen ja muutosturvan parantaminen siirtyivät nyt hallituksen ratkaistavaksi. Selvää kuitenkin on, ettei työttömyysturvaa voi heikentää ilman riittävää kompensaatiota.

09.12.2020 Blogi
Miksi ammattikorkeakoulut eivät palkkaa opettajia?

Ammattikorkeakoulujen opettajamäärä on laskenut, ja yhä pienempi opettajajoukko opettaa yhä isompaa määrää opiskelijoita. Tähän on oltava erityisen painavat syyt. Mitkä ne voisivat olla?

08.12.2020 Blogi
Osaavat opettajat ovat Suomelle lottovoitto

Opettajat tuottavat työllään osaamista ja sivistystä oppijoille mutta myös hyvää ja turvallista arkea ihan jokaiselle. Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle ja erityiskiitos opettajille! He ovat Suomen kallein aarre, josta täytyy pitää huolta, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

06.12.2020 Blogi
Korona on lisännyt valtavasti esihenkilöiden työkuormaa

Päiväkodinjohtajien ja rehtoreiden työmäärä on kasvanut koronan myötä entisestään. Tämä on vaikuttanut merkittävästi heidän työinnostukseensa sekä lisännyt uupumusta. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii blogissaan työnantajia puuttumaan tilanteeseen ja palkkaamaan lisää apulaisjohtajia ja -rehtoreita.

03.12.2020 Blogi
Osoita tukesi opettajalle

Opetusalan työolobarometrin 2019 mukaan opettajat kokevat työssään väkivaltaa tai sen uhkaa aiempaa enemmän. Pelkkä opettajien vahva motivaatio työhön ei riitä, vaan arvostus ja työolot on saatava kuntoon, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick.

27.11.2020 Blogi
48 euroa on pieni hinta syrjäytymisen ehkäisystä – ammatillisen opetuksen vähimmäismäärästä on säädettävä

Ammatillisessa koulutuksessa annettavan opetuksen määrä vaihtelee rajusti. Saman osaamispisteen opiskeluun voi yhdessä oppilaitoksessa saada 20 tuntia opetusta, toisessa ainoastaan 10 tuntia. OAJ esittää, että opetuksen määrästä tulee säätää niin, että se on vähintään 18 tuntia per osaamispiste.

25.11.2020 Blogi
Hyvää Lapsen oikeuksien päivää!

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Sitä edeltää Lapsen oikeuksien teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

20.11.2020 Blogi