• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Taiteen perusopetukseen tarvitaan riittävän valmis ops

Taiteen perusopetuksen paikallisten opsien loppuvääntö on meneillään taiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa ympäri Suomea. Onneksi täydellisyyttä ei tarvitse saavuttaa, vaan opsia voi viilata paremmaksi vuosien mittaan.

17.04.2018 Uutinen
OAJ:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 40/2018 vp)

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ pitää lakiesitystä uudeksi varhaiskasvatuslaiksi hyvänä. Se sisältää vahvan ja pitkäjänteisen suunnitelman varhaiskasvatuksen laadullisesta, pedagogisesta ja sisällöllisestä kehittämisestä vuoteen 2030 ja vahvistaa toteutuessaan merkittävästi suomalaista kasvatus- ja koulutuspolitiikkaa ja lasten oikeuksia laadukkaisiin palveluihin.

17.04.2018 Lausunto
OAJ:ltä kiitosta uusista koulutuspanostuksista

OAJ:ltä kiitosta uusista koulutuspanostuksista.

11.04.2018 Tiedote
Aikuisten osaamiseen on panostettava

Suomi tarvitsee nopeita panostuksia osaamiseen ja koulutukseen, jotta pula osaajista ei heikennä talouden kasvua. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan panostuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan sekä osaamisen kehittämiseen.

09.04.2018 Blogi
OAJ:n kysely osoittaa: Lukioihin tarvitaan lisää oppimisen tukea

OAJ edellyttää, että erityisopetusta ja opintojen ohjausta on jatkossa tarjolla riittävästi kaikissa lukioissa. Erityisopettajia on saatavilla useimmissa suurissa lukioissa, mutta resurssit ovat riittämättömät ja erityisopettajia on kaikkiaan liian vähän. Useampi kuin joka viides lukio ei tarjoa erityisopetusta lainkaan.

06.04.2018 Tiedote
Valtuustovaalit kiinnostivat vaihtelevasti

OAJ:n valtuustovaalien tulokset ovat selvinneet. Aktiivisimpia äänestäjiä olivat OAJ:n yleissivistävien opettajien piireistä Lappi, 56,6 prosenttia, FSL, 56,3 prosenttia ja Pääkaupunkiseutu, 56,1 prosenttia. Yhteensä vaaleissa äänesti 37,5 prosenttia äänioikeutetuista.

05.04.2018 Uutinen
OAJ:n kysely puolueille: Oppivelvollisuutta aiotaan uudistaa

Eduskuntapuolueet haluavat uudistaa oppivelvollisuutta, selviää OAJ:n puolueille tekemästä kyselystä. Se, miten oppivelvollisuus muuttuu, näyttää riippuvan eniten seuraavan hallituksen kokoonpanosta.

26.03.2018 Uutinen
Paljonko me halutaan palkkaa – 3000!

Suuren Narinkkatorin puolikas kaikui tänään satojen ja satojen lastentarhanopettajien ja muun yleisön iloisista kannustushuudoista lastentarhanopettajien palkkauksen parantamiseksi.

24.03.2018 Uutinen
Työnantaja, leikkiraha ei riitä!

Lastentarhanopettajilla on korkea koulutus, ja he tekevät äärimmäisen vaativaa ja vastuullista työtä. Työnantajankin on korkea aika tunnustaa työn arvo ja kasvaneet vaatimukset myös palkkauksessa.

23.03.2018 Blogi
Luukkainen ja Grahn-Laasonen Lissabonissa: Opettajien ammatin arvostusta on vaalittava

Opettajan professio on muutoksessa, mutta sen ytimessä on aina oppijan yksilöllisten tarpeet huomioiva oppimisen edistäminen, OAJ:n Olli Luukkainen muistutti koulutuksen huippukokouksessa Lissabonissa. Suomi nimesi Lissabonista kolme kehittämistavoitetta.

23.03.2018 Uutinen
Andreas Schleicher suitsuttaa Suomea: opettajat huipputuottavia

Pisa-tutkimuksesta vastaava OECD:n apulaispääsihteeri Andreas Schleicher suitsutti suomalaisopettajia koulutuksen ISTP-huippukokouksessa Lissabonissa.

23.03.2018 Uutinen
Henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia korkeakouluyhteisön päätöksiin on vahvistettava, ei vähäteltävä

Yliopistolaki, jossa yliopistoista muodostettiin itsenäisiä julkisoikeudellisia toimijoita, on ollut voimassa yhdeksättä vuotta. Laki on arvioitu kahteen otteeseen. Molemmilla arviointikerroilla (valtioneuvosto 2012, OKM 2016) ja myös henkilöstöltä heti yliopistolakiuudistuksen alkumetreillä on tullut vahva viesti, että vaikuttamismahdollisuudet ovat kaventuneet ja johtamisjärjestelmiin ollaan tyytymättömiä.

22.03.2018 Näkemys
Korkeakouluista tehtävä ensin hyviä työpaikkoja – ja sitten parhaita

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen henkilöstön työssäjaksaminen ja kuormittuminen on otettava vakavasti ja työolojen kehittämiseen on puututtava vaikuttavin lisäpanostuksin.

21.03.2018 Näkemys
Ammattikorkeakoulu läpäisi selviytymiskokeensa – nyt epäkohdat on korjattava

Ammattikorkeakoulu on kantanut viimeisen kuuden vuoden aikana oman vastuunsa Suomen taloudellisen tilan kohentamistalkoissa. Kellekään ei pitäisi olla enää epäselvää, että valtion kohdistamat mittavat perusrahoituksen leikkaukset (-22 % eli 200 miljoonan muutos vuosittaisessa rahoituksen tasossa) vaikuttavat ammattikorkeakoulutuksen opetukseen ja osaamiseen sekä työ- ja opiskeluhyvinvointiin.

20.03.2018 Näkemys
Ministerit ja opettajajärjestöt koulutuksen huippukokoukseen – keskiössä opettajan professio

Pisa-tutkimuksessa menestyvien maiden opettajajärjestöt ja opetusministerit pohtivat tällä viikolla opettajuuden haasteita ja mahdollisuuksia.

20.03.2018 Uutinen