• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Työtaakka kasvoi opsin myötä

Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto on lisännyt opettajien työmäärää. Eniten työtaakkaa on kasvattanut jatkuva arviointi.

16.03.2018 Näkemys
Lakiluonnos lupaa lisää laatua varhaiskasvatukseen

OAJ:n mielestä valmisteilla oleva varhaiskasvatuslain uudistus edistäälakiin kirjattujen tavoitteiden ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumista, ja tukee henkilöstön hyvinvointia ja ammatissa kehittymistä.

15.03.2018 Lausunto
OAJ:n uusi oppivelvollisuusmalli

Suomalaisten aiempi hyvä osaamistaso on viime vuosina alkanut laskea. Koulupudokkaiden määrää ei ole saatu vähenemään, ja jokainen uusi nuorten aikuisten ikäluokka on matalam­min koulutettu kuin edeltäjänsä. OAJ esittää ratkaisuksi uutta oppivelvollisuusmallia, jossa muun muassa esiopetus olisi kaksivuotinen ja oppivelvollisuus kattaisi myös toisen asteen opinnot siihen saakka, kun nuori täyttää 19 vuotta. OAJ:n mielestä viimeistään vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ja tulevassa hallitusohjelmassa on otettava kantaa oppivelvollisuuteen, ja tarkasteltavaksi on otettava koko koulutuspolku.

14.03.2018 Julkaisu
”Järjestelmä, joka mukautuu yksilön kehitykseen” – OAJ:n oppivelvollisuusmalli tekisi koulupolusta eheämmän

OAJ esittää merkittäviä muutoksia oppivelvollisuuteen. OAJ:n oppivelvollisuusmallissa lasten ja nuorten koulupolku muuttuisi joustavammaksi ja yksilöllisen tuen tarpeet huomioivaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on koulutuksen tasa-arvon turvaaminen.

14.03.2018 Uutinen
OAJ esittää: Viisivuotiaat eskariin ja oppivelvollisuus toiselle asteelle

Opetusalan Ammattijärjestö tarjoaisi esiopetusta jo viisivuotiaille ja ulottaisi oppivelvollisuuden ammatillisen tutkinnon tai lukion suorittamiseen asti. Oppimisen tukea OAJ lisäisi erityisesti opintopolun alkumetreille.

14.03.2018 Tiedote
Suunnittelu on varhaiskasvatuksen opettajan ydintehtäviä

Suunnitteluaikaa ja ylimääräisiä vapaita. Kompensoidaanko lastentarhanopettajien palkkaa ”erityiseduilla”? Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen muistuttaa sopimushistoriasta.

09.03.2018 Uutinen
OAJ tyytyväinen lukiolain valmisteluun, mutta esittää muutoksia pykäliin ja kehittämisen jatkamista

Opiskelijan oikeus henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen ja erityisopetukseen sekä korkeakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö saavat kiitosta OAJ:n lausunnossa luonnoksesta uudeksi lukiolaiksi.

07.03.2018 Lausunto
Liittokierros oli sekä tyypillinen että poikkeuksellinen

Sopimusneuvottelut kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalalla saatiin maaliin 6. maaliskuuta. Neuvottelukierros oli haastava, mutta kaiken kaikkiaan neuvottelujärjestelmä osoitti jälleen kerran toimivuutensa.

07.03.2018 Blogi
Seksuaalinen häirintä tietoon kunnon ohjeilla

OAJ muistuttaa lausunnossaan, että lapsen ja nuoren ilmoittama seksuaalinen häirintä pitää ottaa koulussa ja oppilaitoksessa käsittelyyn aina, riippumatta siitä, onko häirintää ollut koulussa vai muualla.

06.03.2018 Lausunto
JUKO vahvistui ja saavutti tavoitteensa

JUKO pitää liittokierroksella syntyneitä sopimuksia tasoltaan kohtuullisina. Työnantaja koordinoi vahvasti neuvotteluja, mutta JUKO vastasi siihen omalla yhtenäisyydellään.

06.03.2018 Uutinen
Yksityisen opetusalan sopu tyydyttää

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää sovittelussa syntynyttä yksityisen opetusalan sopua tyydyttävänä. Ratkaisu on selvästi yleiskorotuspainotteinen.

02.03.2018 Tiedote
OAJ kannattaa kielivarannon vahvistamista

OAJ kannattaa kieltenopiskelun varhentamista ja vahvistamista kaikilla koulutusasteilla sekä tuntikehyksen laajentamista varhennetun kielenopiskelun toteuttamiseksi.

02.03.2018 Lausunto
Jäsenen opas 2018

Jäsenen opas on käsikirja, jossa on tietoa jäsenyyden tuomista eduista ja vaikutusmahdollisuuksista, keskeisimmät asiat työsuhteen ehdoista, palkkauksesta, opettajan oikeuksista ja vastuista sekä velvollisuuksista. Oppaan lopussa on uransa alkupuolella oleville tietoa työnhausta ja siitä, miten opintonsa valmiiksi saaneet voivat liittyä OAJ:n jäseneksi.

28.02.2018 Julkaisu
Sivistystyönantajat osoittaa välinpitämättömyyttä henkilöstöstä ja opiskelijoista

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen paheksuu Sivistystyönantajien päätöstä hylätä yliopistojen sovintoesitys. – Hylkäys kertoo, kuinka vieraantunut yliopistojen ja yksityisen opetusalan työnantaja on henkilöstönsä tilanteesta.

27.02.2018 Tiedote
OAJ: Peruskoulufoorumin tavoitekuva huutaa tekoja – katso 5 tavoitetta

Perusopetuksen tulevaisuutta pohtinut peruskoulufoorumi julkisti tänään tavoitekuvan, joka ohjaa Suomea peruskoulun pelastamisessa. Nyt poliittisten päättäjien tehtävänä on ryhtyä tekemään visiosta totta.

16.02.2018 Näkemys