• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ tavoittelee sopimusneuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) tavoittelee tulevissa sopimusneuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa, joka mahdollistaisi parannukset opettajien palkkoihin ja muihin työehtoihin.

09.12.2021 Uutinen
Matematiikan osaamisen tason lasku vaatii pikaisia korjaavia toimenpiteitä

Karvin tekemän arvioinnin mukaan suomalaisten nuorten matematiikan osaamisen taso on laskenut ja eriytynyt entisestään koronapandemian seurauksena. OAJ:n mukaan tulokset eivät selity pelkästään koronalla ja vaatii nopeita toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

09.12.2021 Uutinen
Olenko yksin? Solidaarisuus on osa järjestövalmiutta

Usein kuulee todettavan, että meiltä kaikilta vaaditaan solidaarisuutta palkkaneuvottelujen yhteydessä. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työehtoja tai palkkausta saadaan parannettua vain siten, että vaatimukset esitetään yhteisrintamassa. Heikoin tarvitsee kaverikseen kaikkein vahvimman.

08.12.2021 Blogi
Sopimusneuvottelut 2022: OVTES yleissivistävä koulutus

OAJ:n jäsenistöllä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta, joista kaikista sovitaan eri pöydissä eri työnantajapuolen kanssa. Peruskoulun, lukion ja aikuislukion opettajien palvelussuhteiden ehdoista sovitaan OVTES:n osio B:ssä.

03.12.2021 Uutinen
Yliopistopäivät: Vahva kutsumus voi altistaa huonoille työolosuhteille – miten vaaran voi välttää?

Kokemus työn merkityksellisyydestä on suuri voimavara, mutta toisinaan kutsumus voi saada työntekijän sietämään työssään sellaista, mitä ei kannattaisi. Tutkijatohtori Frank Martela puhui Yliopistopäivät-webinaarissa työn merkityksellisyydestä. Moni yliopistolainen tunnisti niin merkityksen voiman kuin myös kutsumuksen sudenkuopat. Tämän jutun lopussa on linkki Yliopistopäivien tallenteeseen.

02.12.2021 Uutinen
Painava sana: Opettajat tarvitsevat aikaa pysähtyä ja ajatella työtään

Varhaiskasvatuksen opettajat tekevät yhteiskunnallisesti merkityksellistä asiantuntijatyötä. Työnteon olosuhteet haastavat työhyvinvoinnin ja laadun. Työn arkeen tarvitaan aikaa pysähtyä ja ajatella, mikä työssä on merkityksellistä, Kaisa Pelanteri kirjoittaa.

02.12.2021 Blogi
OAJ:n aluevaalitavoitteet: Koulutuksen tukipalvelut turvattava, opettajien voitava keskittyä opettamiseen

Monet koulutuksen tukipalveluista siirtyvät sote-uudistuksessa vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden vastuulle. Psykologien, kuraattorien ja terveydenhoitajien työnantaja vaihtuu.  OAJ:n aluevaalitavoitteet tuovat vaalikeskusteluun opettajien näkökulman. Hyvinvointialueiden on turvattava lasten ja nuorten sote-palvelut lähellä tarvetta, eikä sotesta saa valua tehtäviä maksettavaksi kuntien opetukseen tarkoitetusta rahoituksesta.

01.12.2021 Uutinen
Varhaiskasvatuksen tukea uudistava lakiesitys eduskunnan päätettävänä

Lapsen kehityksen ja oppimisen tukea varhaiskasvatuksessa koskeva lainsäädäntöuudistus on edennyt valiokunnista eduskunnan päätettäväksi. OAJ:n esitykset varhaiskasvatuksen erityisopettajan roolin vahvistamiseksi tuen tarpeen arvioinnissa ja erityistä tukea tarvitsevien lasten opetuksessa eivät menneet läpi sivistysvaliokunnassa. Sivistysvaliokunta ehdottaa kuitenkin parannuksia kehityksen ja oppimisen tukeen varhaiskasvatuksessa.

01.12.2021 Uutinen
Täällä se nyt on, toivottu avoin keskustelufoorumi Sauna

Jäsen, oletko joskus toivonut voivasi kertoa suoraan OAJ:n päättäjille, mitä olet kasvatus-, koulutus-, opetus- ja tutkimusalan asioista mieltä? Nyt sinulla on siihen aito mahdollisuus. OAJ:n strategiaan on kirjattu seuraava lupaus: lisäämme osallistumismahdollisuuksia ja vuorovaikutusta jäsentemme kanssa. Tästä on kysymys OAJ:n jäsenten keskustelufoorumissa, Saunassa.

01.12.2021 Blogi
Yliopistolaisten työhyvinvointi pandemia-aikana

Kuluneen puolentoista vuoden aikana yliopistoissa on keskusteltu työhyvinvoinnista enemmän kuin pitkään aikaan. Työhyvinvointiin välillisesti tai välittömästi liittyneitä kyselyjä ovat tehneet niin työnantajat, ammattijärjestöt kuin opiskelijajärjestötkin.

30.11.2021 Blogi
Valtuutetut tutustuivat uuden palkkaus- ja työaikajärjestelmän hahmotelmaan

Valtuuston edellyttämän uudenlaisen palkkaus- ja työaikajärjestelmän kehittämistä on edistetty tulo- ja palkkapoliittisen toimikunnan voimin tämän syksyn aikana. Opetusvelvollisuuteen (opv) perustuvaa hahmotelmaa esiteltiin ensimmäistä kertaa myös syysvaltuustossa yleissivistävien opettajien valtuustoryhmälle.

29.11.2021 Uutinen
Työolobarometri selvittää opettajien työoloja – kysely käynnissä

OAJ tekee kahden vuoden välein opetusalan työolobarometrin, jossa selvitetään opetusalan ammattilaisten työhyvinvointia, työoloja ja turvallisuutta. Kysely on lähetetty satunnaisotannalla 8 000 OAJ:n ja FSL:n jäsenelle viime viikolla.

26.11.2021 Uutinen
Rehtorien uupuminen on kroonistunut

Tänään julkistettu Rehtoribarometri 2021 -tutkimus kertoo, että vastuu koulutuksen jatkumisesta pitkittyneen pandemian kriisioloissa on jäänyt pitkälti rehtoreiden harteille, ja kuluneen vuoden aikana heidän uupumuksensa on syventynyt ja kroonistunut. Myös työn imu on romahtanut vuoden takaisesta.

25.11.2021 Uutinen
OAJ:n kampanja tavoitti yli puolet suomalaisista ja vahvisti opettajien arvostusta

Ilman opettajia emme yksilöinä emmekä yhteiskuntana olisi tässä. Tätä viestiä OAJ nosti syksyllä esiin isolla kampanjalla. Uunituoreen kampanjatutkimuksen tulokset kertovat, että viesti meni perille. Kampanja sai suomalaisilta positiivisen vastaanoton ja onnistui vahvistamaan ammatin arvostusta.

24.11.2021 Uutinen
Neuvottelutavoitteilla on hintansa

Sopimusneuvottelut ovat palikkapeliä, jossa erikokoisille tavoitteille on laskettuna oma hintansa. Peliä pelataan kustannusraamissa, joka on sovittu yhdessä työnantajapuolen kanssa.

24.11.2021 Uutinen