• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Saunan jälkilöylyissä tuumittiin sopimusneuvottelutavoitteita livenä

Keskustelufoorumi Saunassa kokeiltiin uutta Ollin jälkilöylyt -konseptia. Ensimmäisissä jälkilöylyissä 3.11. teemana oli sopimusneuvottelutavoitteet. Tunnin livelähetyksessä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vastasi ennakkoon lähetettyihin ja illan aikana esitettyihin kysymyksiin.

03.11.2021 Uutinen
Ammatilliset opettajat ovat hengästyttäviä virtuooseja - heidän ei saa antaa kuolla sukupuuttoon

Ammatillisista opettajista on joillakin aloilla jo huutava pula. Vievätkö työmarkkinat opettajamme ammatillisista oppilaitoksista, entä mistä saamme osaavia työntekijöitä, jos ei ammatillisen opettajan työ enää kiinnosta? Työn vetovoiman säilyttämiseksi on ryhdyttävä toimiin ja kuultava opettajia itseään, kirjoittaa erityisasiantuntija Eira Bani.

03.11.2021 Blogi
Nivelvaiheen koulutusten rahoitusta ollaan yhtenäistämässä, OAJ toivoo muutoksia toteutustapaan

Nivelvaiheen koulutuksia eli perusopetuksen lisäopetusta, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta sekä niiden rahoitusta ollaan yhtenäistämässä. OAJ toivoo muutoksia rahoituksen tason yhtenäistämisen toteutustapaan.

02.11.2021 Lausunto
Järjestöt esittävät ratkaisuja Suomen tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotyön aukkokohtiin

OAJ ja seitsemän muuta järjestöä ovat huolissaan keskustelusta, jossa ei tunnuta tunnistavan Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen aukkokohtia. Järjestöt listaavat avoimessa kirjeessään kuusi asiaa, joiden ratkaisemiseksi lisäraha on välttämätöntä.

02.11.2021 Uutinen
OAJ vaatii selkeitä pelisääntöjä teosten käyttöön opetuksessa

Valmisteilla oleva tekijänoikeuslain muutos ei saa johtaa tilanteeseen, jossa muut opettajat tai oppilaitos saisivat käyttää vapaasti toisen opettajan tekemiä opetusmateriaaleja ilman, että siitä sovitaan materiaalit tehneen opettajan kanssa erikseen.

02.11.2021 Lausunto
Työhyvinvointirahaston avustusten seuraava hakuaika 17.1.–11.3.

OAJ:n työhyvinrahaston avustusten seuraava hakuaika on 17.1.–11.3. Tarkempaa tietoa muun muassa hakukriteereistä tulee marraskuun lopussa. Päätökset tuettavista hankkeista tehdään touko-kesäkuussa 2022.

29.10.2021 Uutinen
Löydä sopimuksesi!

Ensi keväänä OAJ neuvottelee jäsentensä virka- ja työehtosopimuksista työnantajapuolen kanssa. Mutta minkä kaikkien sopimusten neuvotteluista OAJ vastaa?

27.10.2021 Uutinen
Varhaiskasvatuksen lakiväännössä ratkaisun hetket: Tekeekö sivistysvaliokunta maalin?

Eduskunnan sivistysvaliokunnalla on nyt ratkaisun paikka siinä, millaiseksi lapsen oikeus saada tukea varhaiskasvatuksessa muodostuu. Koulutuspolitiikan päällikkö ja jalkapallovalmentajanakin kunnostautunut Nina Lahtinen antaa sivistysvaliokunnalle kuusi vinkkiä siihen, miten pallo vihdoin saadaan maaliin: miten tuki saadaan toimivaksi?

27.10.2021 Blogi
Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA:n esite

Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA ry:n esitteestä selviää, miksi toisen asteen ammatillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulun, taiteen perusopetuksen tai vapaan sivistystyön esimiehen, johtajan tai itsenäisessä asemassa olevan asiantuntijan kannattaa liittyä OAJ:n valtakunnalliseen yhdistykseen.

27.10.2021 Julkaisu
Varhaiskasvatuksen tuesta yhä puutteelliset säädökset lakiluonnoksessa

Hallituksen esitys varhaiskasvatuslain muutoksiksi ei vieläkään sisällä täsmällisiä säädöksiä siitä, millaista tukea lapselle pitää tarjota kullakin tuen kolmesta portaasta. Täsmennyksiä ovat vaatineet OAJ ja useat muut lausunnonantajat.

26.10.2021 Lausunto
Työelämäosaaminen ja itsensä johtaminen lisäävät työhyvinvointia

Itsensä johtaminen edistää työhyvinvointia erityisesti tilanteissa, joissa rikotaan rutiinia. Kun tietää omat vastuut ja velvollisuudet, ja sen mitä oikeuksia itsellä ja työnantajalla on, niin työn tekeminen on selkeää. Ota avuksesi myös priorisointi ja aikatauluttaminen sekä keskustelut lähijohtajan kanssa.

26.10.2021 Blogi
Saunassa tapahtuu: Ollin jälkilöylyt -livet tulevat

Sauna on OAJ:n jäsenten ja päättäjien vuorovaikutteinen keskustelufoorumi. Klikkaathan itsesi mukaan Saunaan ja tulet mukaan Ollin jälkilöylyihin!

25.10.2021 Uutinen
”Kiitos ja anteeksi!” – Radio Novan juontajat muistelevat opettajiaan liikuttavalla videolla

Loka-marraskuussa Radio Novalla keskustellaan opettajien tekemän työn merkityksestä. Videolla kanavan juontajat muistelevat opettajiaan ja sanovat heille kiitos. Videolla nähdään myös kyyneleitä ja pyydetään anteeksi, ettei aikoinaan välttämättä osannut riittävästi arvostaa omia opettajia.

22.10.2021 Uutinen
Kestävää maailmaa rakentamassa

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet laadittiin vuonna 2015. Yhteensä 193 valtiota sitoutui noudattamaan niitä. Eri elämänalueille asetettiin 17 tavoitetta, ja ne muodostavat toimenpideohjelman Agenda 2030. Tämän ohjelman avulla rakennetaan kestävää maailmaa meille kaikille.

22.10.2021 Blogi
Suomi julkaisi opetuksen kärkimaiden huippukokouksessa omat kehittämiskohteensa

Opetuksen kärkimaiden ISTP-huippukokouksen päätöspäivänä osallistujamaat julkistivat omat painopisteensä, joita ne lupaavat koulutusjärjestelmissään kehittää. Suomen kolme sitoumusta tähtäävät riittävään oppimisen tukeen, opettajien työolojen parantamiseen ja koko oppimisen ketjun parempaan huomioimiseen kehitystyössä.

21.10.2021 Uutinen