• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Kertaluontoisen rahoituksen sijaan tarvitaan pysyvää koulutuksen rahoitusta

Valtion vuoden 2022 talousarvioon ei ole tulossa merkittäviä muutoksia kasvatuksen ja koulutuksen rahoitukseen. Kasvatukseen ja koulutukseen osoitetaan kertaluontoista rahoitusta ja muutamia pysyviä lisäyksiä, kuten oppivelvollisuuden laajentamisen rahoitus. 

21.10.2021 Lausunto
Opettaja – pidä huolta vapaa-ajastasi

Pimeä varallaolo on osalle työntekijöistä arkipäivää. Viestiryhmissä keskustelu ei kuitenkaan kuulu vapaa-ajalle ja työasiat hoidetaan työaikana. Siihen jokaisella työntekijällä on oikeus.

20.10.2021 Blogi
Anderssonin ja Luukkaisen vahva viesti ISTP-huippukokouksessa: Opettajien hyvinvointi on avain koko kouluyhteisön hyvinvointiin ja hyviin oppimistuloksiin

Tiistaina käynnistyneen koulutuksen maailman kärkimaiden opetusministerien ja opettajajärjestöjen ISTP-huippukokouksen pääteema on Learning from the Past, Looking for the Future: Excellence and Equity for All. Kokouksen tavoitteena on löytää toimintamalleja, joiden avulla eri osapuolet voivat yhteistyössä parantaa opetuksen laatua ja luoda edellytyksiä tasa-arvoiseen opetukseen. Suomen kärkiviesti kokouksessa on opettajien hyvinvointi.

20.10.2021 Uutinen
Kotoutumisen edistämiseen etsitään uusia lääkkeitä

Valtioneuvosto on laatinut selonteon kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista. OAJ on tyytyväinen selonteon toimenpide-esitykseen hankintoihin laadittavista valtakunnallisista laatukriteereistä.

19.10.2021 Lausunto
Opettajan työ on hieno ammatti

Opettajan työ on huippuammatti, jossa saa tehdä merkityksellistä työtä yhteisen tulevaisuutemme puolesta. Opettajuudesta saa olla ylpeä, ja opettajan ammattiin kannattaa ehdottomasti hakeutua.

18.10.2021 Blogi
Helsingin päiväkotien tilanne on vielä pelastettavissa rahalla

Helsingin Sanomat julkaisi tänään (14.10.2021) uutisen koskien Helsingin päiväkotien varhaiskasvatuksen työntekijäpulaa ja aliresursointitilannetta. OAJ:n Helsingin Varhaiskasvatuksen Opettajat ry:n puheenjohtaja Anna Laakkonen vaatii lisää resursseja asian korjaamiseksi.

14.10.2021 Uutinen
Mistä neuvotteluissa ei sovita?

Opetusalan työehtosopimukset päättyvät talvella 2022. Mistä asioista neuvotteluissa sovitaan ja mitkä asiat eivät kuulu neuvottelupöytiin?

14.10.2021 Uutinen
Kysely: Kielten opettaminen huutaa täydennyskoulutusta

Kieltenopettajat ja varhennettua A1-kieltä opettavat luokanopettajat tarvitsevat kipeästi täydennyskoulutusta, kertoo OAJ:n, SUKOLin ja Suomen Luokanopettajien tekemä kysely. Mahdollisuudet täydennyskoulutukseen vaihtelevat huomattavasti kuntien välillä. Lasten oikeus saada yhdenvertaista opetusta ei voi riippua siitä, missä kunnassa sattuu asumaan.

13.10.2021 Uutinen
Painava sana: Hei, me selvittiin! Digiloikka vaati amk-opettajilta rohkeutta ja heittäytymistä

Ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat poikkeusoloissa tarvinneet opettajien tukea ja läsnäoloa ehkä enemmän kuin koskaan. Opettajilta on vaadittu paljon rohkeutta, luovuutta, uuden opettelua ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Ammattikorkeakoulun lehtori Minna Salakari kirjoittaa etäopetuksen vaatimasta digiloikkasta puolentoista vuoden poikkeusolojen jälkeen.

13.10.2021 Blogi
OAJ rohkaisee jäseniään käyttämään ilmoitusvelvollisuutta varhaiskasvatuksen epäkohdista

Varhaiskasvatuksen ammattihenkilöillä on ilmoitusvelvollisuus, jos he huomaavat työssään epäkohdan, joka koskee lapsen varhaiskasvatuksen toteutumista. Ilmoituksen tekemistä ei kannata pelätä, koska työntekijään ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen takia.

13.10.2021 Uutinen
Hei kuntapäättäjä! On aika hoitaa kaksivuotisen esiopetuskokeilun resurssit kuntoon

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on parhaillaan käynnissä 105 kunnassa. On syytä kysyä, onko jokaisessa kunnassa tehty kaikki mahdollinen kokeilun vaatimien kelpoisten esiopetuksen opettajien saamiseksi. Keinoja on: tehokas rekrytointi, työn vaativuutta vastaava palkkaus, työn arvostaminen ja hyvien työolojen varmistaminen. Jos kelpoisia opettajia puuttuu, kuntien on nyt aika tarttua toimeen, jotta kokeilusta saadaan luotettavia tuloksia, kirjoittaa erityisasiantuntija Auli Setälä.

13.10.2021 Blogi
Perhevapaauudistuksen vaikutukset varhaiskasvatukseen pitää ottaa huomioon

Valmisteilla oleva perhevapaauudistus vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Vaikutukset pitää ottaa huomioon ennakolta, jotta voidaan riittävin toimin ehkäistä lasten ja henkilöstön kuormittumista, muistuttaa OAJ lausunnossaan.

12.10.2021 Lausunto
Lahjoittamalla olemme lasten puolella – ole sinäkin!

Korona on koetellut monia meistä Suomessakin. Mutta kun verrataan tilannetta moniin muihin maihin, huomataan, että meillä on itse asiassa koronan keskelläkin monta syytä olla kiitollisia. Ammennetaan kiitollisuuden aiheistamme Nenäpäivänä ja tehdään hyvää maailman lapsille, kannustavat Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio.

12.10.2021 Blogi
Lakimuutos tehostaa viranomaisten puuttumista laittomaan uhkailuun

Hallitus teki keväällä esityksen laittoman uhkauksen syyteoikeuden muuttamiseksi. OAJ tuki esitystä omassa lausunnossaan, sillä opettajiin kohdistuvat laittomat uhkaukset heikentävät merkittävästi työhyvinvointia ja aiheuttavat myös yhteiskunnallista haittaa. Keväällä esitetty lakimuutos tuli voimaan lokakuun alussa.

08.10.2021 Uutinen
OAJ:n Olli Luukkainen vaatii päättäjiltä ja vanhemmilta tukea opettajan työhön

Kuluva syksy on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä osoittanut entistä selvemmin sen, kuinka iso ristiriita koulutusta ylistävien juhlapuheiden ja opetusalan työn kuormittavan arjen välillä vallitsee.

08.10.2021 Uutinen