• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Määräaikaisten opettajien kesäajan palkka puhututtaa

Kesäajan palkan pihtaaminen määräaikaisilta opettajilta kuohuttaa tunteita somessa. Asian ratkaiseminen kuuluu neuvottelupöytään, vaikka työantajapuoli ei pidä asiaa ongelmana.

15.09.2021 Uutinen
Sopimusneuvottelut tulevat, nyt on aika vaikuttaa

Opetusalan työehtosopimukset päättyvät talvella 2022. Sekä kunta-alan että yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät tammikuussa. OAJ päättää lopulliset neuvottelutavoitteensa joulukuussa. Mutta miten neuvottelutavoitteet valitaan ja miten niihin pääse vaikuttamaan?

15.09.2021 Uutinen
Poikkeusolot loivat uutta osaamista kansalaisopistoihin ja taiteen perusopetukseen

Korona-aika muokkasi suuresti vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen opettajien ja esihenkilöiden työtä. Vaikka kuormitus oli tuntuva, myös opettajien osaaminen kasvoi. Tämä käy ilmi yhteistyössä tehdystä kyselystä, johon vastasi 1 084 alan toimijaa.

15.09.2021 Uutinen
Aikaa ei kannata haaskata väittelyyn  – perusopetuksen tuen lainsäädäntö saatava selkeämmäksi

Kolmiportainen tuki ei toimi, ja siksi sen lainsäädäntöä ollaan kehittämässä. Lainsäädäntöön täytyy saada lisää selkeyttä. On kaikkien etu – niin oppilaiden, opettajien kuin virkamiestenkin – että emme joudu käyttämään aikaamme ja energiaamme väitelläksemme siitä, kuka saa opettaa ketäkin ja milloin opetus kuuluu tehostettuun tukeen ja milloin erityiseen tukeen. 

15.09.2021 Blogi
Suunnittelussa uusi palkkaus- ja työaikajärjestelmä

Kevätvaltuustossa 2020 hyväksytyssä ponnessa edellytettiin uudenlaisen palkkaus- ja työaikajärjestelmän kehittämistä. Pohjaehdotusta käsiteltiin ensimmäisen kerran OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisessa toimikunnassa syyskuun alussa. Lisäksi ehdotus esiteltiin OAJ:n hallitukselle tänään.

14.09.2021 Uutinen
OAJ tietoiskuineen mukana Kuntamarkkinoilla

OAJ on kumppanina mukana Kuntamarkkinoilla 15.-16.9. OAJ tavoittelee etätapahtumana järjestettäviltä Kuntamarkkinoilta erityisesti uusia kuntapäättäjiä. Heille järjestö on tuottanut ajankohtaisen videotietoiskun varhaiskasvatuksen, oppimisen tuen ja kuntatalouden tärpeistä.

14.09.2021 Uutinen
OAJ vaatii koulutuksen perusrahoitusta kuntoon - hankemiljoonien sijasta siirryttävä puhumaan miljardeista

Mistä tulevat koulutuksen rahat ja miten ne saadaan riittämään, kun sivistyspalvelujen järjestämisestä tulee soten myötä kuntien suurin tehtävä? Esimerkiksi näitä asioita puitiin koulutuksen rahoitusta käsitelleessä OAJ:n seminaarissa viime perjantaina Akavatalossa Helsingissä.

13.09.2021 Uutinen
Jatkuva epävarmuus rahoituksesta vaikeuttaa tieteen tekemistä ja korkeakoulutusta

Marinin hallituksen ohjelmassa luvattiin vahvistaa ennakoitavan ja pitkäjänteisen perusrahoituksen roolia korkeakoulurahoituksessa. Hallituksen toimintasuunnitelmassa on todettu, että merkittävät koulutuslaajennukset edellyttävät lisärahoitusta. Hallituksen poukkoilevat toimet tieteen rahoituksessa luovat kuitenkin epävarmuutta tutkijoiden työhön ja tulevaisuuteen, kirjoittavat Tiede ja Opetus ry:n puheenjohtaja Olli Luukkainen OAJ:stä ja varapuheenjohtaja Maija S. Peltola Tieteentekijöistä.

13.09.2021 Blogi
Mikä ihmeen opettajarekisteri?

OAJ on ajanut opettajarekisteriä jo pitkään. Alkuvuodesta 2021 tuolloin tiede- ja kulttuuriministerinä toiminut Annika Saarikko nimesi kolme selvityshenkilöä tekemän selvityksen opettajarekisterin perustamisesta ja opettajatiedonkeruusta. Miksi rekisteri tarvitaan ja mistä siinä olisi OAJ:n mielestä kyse? 

13.09.2021 Näkemys
Katso seminaarimme: Miltä näyttää koulutuksen rahoitus nyt?

Koulutuksen rahoitus kääntyi tällä hallituskaudella nousuun kipeiden leikkausten jälkeen, mutta kertaluonteiset rahat eivät paikkaa murentumaan päästettyä perustaa. Mikä on tilannekuva nyt? Entä miten sote-uudistus vaikuttaa kuntien kykyyn tuottaa koulutuspalveluita? Koulutuksen rahoitus luupin alla OAJ:n seminaarissa 10.9. – seuraa ohjelmaa verkossa!

10.09.2021 Uutinen
Koulutuksen ykkösasia oppimisen tuki jäi vaille huomiota budjettiriihessä, oppivelvollisuusuudistus jää siten puolitiehen

OAJ on pettynyt Marinin hallituksen budjettiriihen päätöksiin. Oppivelvollisuuden laajentaminen toisella asteella voi onnistua vain, jos oppimiseen saa tukea jo päiväkodissa ja peruskoulussa, mutta tämä unohtui hallitukselta. Miksi hallitus ei vie aloittamiaan uudistuksia laadukkaasti loppuun? 

09.09.2021 Uutinen
OAJ:n Luukkainen huolissaan opettajien jaksamisesta

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on hyvin huolissaan opettajien sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöiden työssä jaksamisesta.

09.09.2021 Tiedote
OAJ jatkaa Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina – tavoitteena kerätä ennätyspotti hyvää

OAJ on jo neljättä kertaa Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina. Korona-aikana avuntarve on kasvanut valtavasti, ja moni lapsi on jäänyt esimerkiksi kokonaan koulutuksen ulkopuolelle. Siksi OAJ haluaa taas tehdä hyvää ja kerätä Nenäpäivässä ennätyspotin maailman lasten hyväksi.

09.09.2021 Uutinen
OAJ kannattaa yo-tutkinnon yksinkertaista kompensaatiomallia – rimaa ei saa laskea liian alas

Keväällä 2022 ylioppilastutkinnon suorittamisen aloittavat kirjoittavat vähintään viisi koetta. Yo-tutkinnosta on voimassa samaan aikaan kaksi eri lakia. Myös vaatimukset ovat erilaiset. Osalla opiskelijoista on lisäksi oppivelvollisuuden laajentumisen ansiosta oikeus viiteen maksuttomaan kokeeseen.

08.09.2021 Lausunto