• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ:n rahasto jakoi tukea opettajien työhyvinvointiin lähes miljoona euroa

OAJ jakaa tänä syksynä tukea työhyvinvointirahastostaan lähes miljoona euroa. Summa jakautuu 35 kohteen kesken. Tukea myönnettiin OAJ:n yhdistysten ja jäsenten muodostamien yhteisöjen hankkeisiin, jotka edistävät opettajien, alan esihenkilöiden ja työyhteisöjen työhyvinvointia.

30.08.2021 Tiedote
Hallitus hyväksyi paikallisia sopimuksia

OAJ:n hallitus hyväksyi kesäkuun ja elokuun kokouksissaan paikallisia vuosityöaikasopimuksia Helsingin, Espoon ja Tampereen sairaalakouluihin sekä Kainuun ammattiopistoon.

26.08.2021 Uutinen
Mitä opetushenkilöstön pitää tietää lääkehoidosta – osallistu OAJ:n webinaariin

OAJ saa paljon kysymyksiä siitä, miten vastuu lasten lääkehoidosta päiväkodeissa ja perusopetuksessa jakautuu. Erityisesti jäseniä mietityttää, mikä on opettajan, rehtorin tai päiväkodinjohtajan osuus ja mistä terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastuussa. OAJ järjestää aiheesta webinaarin 14.9.

26.08.2021 Uutinen
Opiskeluhuolto siirtymässä hyvinvointialueille – OAJ vaatii täsmennyksiä

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan esityksen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisvastuu siirretään kunnilta uudelle hallintotasolle eli hyvinvointialueille. Myös opiskeluhuoltopalvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

25.08.2021 Lausunto
Hallitus toistamassa perusopetuksessa tehtyjä virheitä nyt myös päiväkodeissa – lapset jäävät ilman riittävää tukea, jos riihestä ei saada lisää rahaa

OAJ vaatii Marinin hallitukselta 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta varhaiskasvatukseen, jotta riittävä tuki voidaan lainsäädännöllä varmistaa jokaiselle lapselle päiväkodeissa. Varhaiskasvatuslakiin ollaan syksyllä säätämässä samankaltainen kolmiportainen tuki, joka perusopetuksessa on toteutunut heikosti.

25.08.2021 Uutinen
JUKO: kuntien ja kuntayhtymien luottamusmiesten kauteen vuoden jatko

Kunnan neuvottelukunta on päättänyt jatkaa kuntien ja kuntayhtymien pääluottamusmiesten, luottamusmiesten ja varaluottamusmiesten voimassa olevaa kautta vuodella.

25.08.2021 Uutinen
Työhyvinvointi osaksi kuntien toimintastrategiaa

Kuntien tärkein voimavara on osaavat ja hyvinvoivat työntekijät. Työhyvinvointi on johtamisen kivijalka ja se on saatava strategian kautta konkreettiseksi toiminnaksi.

25.08.2021 Blogi
Järjestöjen kannanotto: Määräaikainen rahoitus ei korvaa pitkäjänteisiä panostuksia tutkimukseen

OAJ ja lukuisat muut järjestöt vetoavat maan hallitukseen tieteen rahoitukseen kaavailtujen leikkausten perumiseksi. Jos massiiviset leikkaukset toteutuvat, ne merkitsevät Suomen tieteen alasajoa, järjestöt kirjoittavat.

25.08.2021 Uutinen
Eri kulttuuritaustoista tulleiden osaajien maahan jäämistä halutaan helpottaa

OAJ kannattaa hallituksen aikeita helpottaa kolmansien maiden kansalaisten tutkijoiden, Suomessa opiskelevien ja korkeakoulututkinnon suorittaneiden sekä heidän perheidensä maahan jäämistä. Avoimuutta ottaa vastaan työelämää ja yhteiskuntaa rikastuttavia eri kulttuuritaustaisia osaajia tarvitaan. Osaavan työvoiman saatavuus on tällä hetkellä usean yrityksen kasvun este, muistuttaa OAJ lausunnossaan.

24.08.2021 Lausunto
OAJ ja Tieteentekijät tapaavat yliopistojen johtoa – puheena koronan vaikutukset ja jaksamisen parantaminen

OAJ ja Tieteentekijät järjestävät yhdessä yliopistokierroksen, jossa ne tapaavat yliopistojen johtoa. Tarkoituksena on kuulla paikallisia näkökulmia valtakunnallisen vaikuttamisen tueksi.

24.08.2021 Uutinen
Painava sana: Kun koulupäivä päättyy, alkaa opettajan toinen työpäivä

Ymmärtävätkö ihmiset, miten paljon opettajat käyttävät aikaa esimerkiksi opetuksen suunnitteluun, kokeiden tarkastamiseen ja yhteydenpitoon kotien kanssa? Opettajanuransa alussa oleva Sanna Murtomäki avaa omasta näkökulmastaan työn kuormittavuutta. Hän antaa myös uuden opettajan vinkit niin kollegoilleen kuin koteihin.

19.08.2021 Blogi
Aikuisten osaamisen kehittäminen tarvitsee tekoja ja rahaa – jatkuva oppiminen ei saa jäädä tyhjiksi puheiksi

Aikuiskoulutuksen keinovalikoimaa pitää kehittää ja koulutuksen rahoitusmallit saada tukemaan jatkuvaa oppimista. Paljon puhuttu aikuisten osaamisen kehittäminen jää muuten pelkiksi puheiksi, kirjoittaa erityisasiantuntija Tuovi Manninen.

19.08.2021 Blogi
Afganistanin tytöt vaarassa jäädä ilman koulutusta ja turvaa

Erityinen huoli Talibanin noustua valtaan koskee tyttöjä ja naisia, joiden koulutuksen, työnteon ja ihmisoikeuksien pelätään nyt kärsivän 1990-luvun loppupuoliskon valloitusajanjakson tapaan, kirjoittavat blogissaan Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio.

17.08.2021 Blogi
Järjestelmäuudistus etenee takkuillen – jäsenpalveluissa ruuhkaa

OAJ:n rekisterijärjestelmä vaihtui kesällä. Rekisterissä ylläpidetään jäsenten, yhdistysten, työnantajien ja luottamushenkilöiden tietoja. Jäsenet näkevät muutoksen selvimmin uudistuneessa Omat tiedot -osiossa. Käyttöönotossa ilmeni runsaasti ongelmia.

17.08.2021 Uutinen
OAJ ja Vanhempainliitto peräänkuuluttavat malttia rokotekeskusteluun

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes muistuttavat, että yksittäiset vanhemmat tai vanhempaintoimijat eivät voi vaatia kouluja ja niiden toimijoita toimimaan valtioneuvoston asetuksia vastaan.

13.08.2021 Uutinen