• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Palkkajärjestelmätyöryhmä neuvottelee palkkaperusteryhmien määräytymisestä

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu palkkajärjestelmätyöryhmässä?

26.04.2021 Uutinen
Tieteen avoimuus ja tekijänoikeuksista luopuminen pitää erottaa selvästi, katsoo OAJ

OAJ pitää tärkeänä, että tieteen avoimuus ja tekijänoikeuksista luopuminen erotetaan selkeästi. On erittäin ongelmallista, jos opetushenkilöstöstä ne, jotka ovat valmiita luopumaan omaisuudestaan eli lahjoittamaan tekijänoikeudet korvauksetta, meritoituvat muita paremmin.

26.04.2021 Lausunto
OAJ hakee erityisasiantuntijaa

OAJ hakee koulutuspoliittiseen edunvalvontatyöhön toisen asteen ammatillisen koulutuksen erityisasiantuntijaa 1.8. alkaen tai sopimuksen mukaan. Hakemukset viimeistään 17.5.2021 klo 16.

26.04.2021 Uutinen
Pyhäjärvi harkitsee lomautusten peruuttamista

Pyhäjärven kaupunki harkitsee sittenkin vielä uudelleen henkilöstönsä lomautuksia. Kaupunki ilmoitti tästä työntekijöilleen 20.4. iltapäivällä, kun OAJ oli saman päivän aamuna nostanut tiedotteessaan esille sen, että kaikki muut kunnat olivat peruneet opetushenkilöstön lomautukset kuntien taloustilanteen korjaannuttua ja huomioineet myös vaikean pandemiatilanteen opetus- ja kasvatustyössä.

21.04.2021 Uutinen
Manifesti mielenterveydestä

STM valmisteli mielenterveyden manifestin, jonka edistämiseen työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sitoutuneet. OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick suosittelee ottamaan manifestin teesit käyttöön omalla työpaikalla.

21.04.2021 Blogi
Koulutustason nostoon tarvitaan kunnon resurssit

OAJ vaatii eduskuntaa sitoutumaan vahvasti ja yli puoluerajojen koulutuspoliittisen selonteon päätavoitteisiin koulutus- ja osaamistason nostamisesta sekä koulutuksellisen tasa-arvon turvaamisesta.

20.04.2021 Lausunto
OAJ sivistysvaliokunnalle: Koulutustason nosto ei ole mahdollista ilman riittäviä resursseja

OAJ vaatii eduskunnalta selkeää, konkreettista sitoutumista kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen riittävän rahoitustason turvaamiseen. Koulutuspoliittinen selonteko sisältää kunnianhimoisia tavoitteita, mutta toimenpiteet ja niihin tarvittava rahoitus jäävät suurelta osin riittämättömiksi.

20.04.2021 Uutinen
Opettajat kannattavat maalittamisen kriminalisointia

OAJ:n jäsenet ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi muiden akavalaisten tavoin. Tämä käy ilmi Akavan kyselystä, jonka vastaajista yli 70 prosenttia pitää maalittamisen kriminalisointia perusteltuna.

20.04.2021 Uutinen
Vain yksi kunta lomauttamassa törkeästi opettajia: OAJ vaatii Pyhäjärven kaupunkia luopumaan lomautuksista

OAJ vaatii Pyhäjärveä perumaan täksi vuodeksi suunnitellut opetushenkilöstön lomautukset. Kaupungin tilinpäätös oli yli 400 000 euroa plussalla, kun budjetin mukaan sen ennakoitiin jäävän 3,1 miljoonaa euroa miinukselle. Lomautuksille ei OAJ:n mielestä voi olla enää taloudellisia perusteita.

20.04.2021 Tiedote
OAJ vetoaa hallitukseen kehysriihessä: Oppimisvajeiden korjaamiseen tarvitaan monivuotinen elpymispaketti

OAJ vaatii, että kehysriiheen kokoontuva hallitus päättää monivuotisesta elpymispaketista oppimisvajeiden kiinni kuromiseksi. Oppimisvajeiden paikkaamiseen tarvitaan kansallinen suunnitelma ja valtion rahoitusta mutta myös kuntien ja koulutuksenjärjestäjien omat suunnitelmat.

17.04.2021 Uutinen
OAJ: hallituksen on sitouduttava turvaamaan lasten ja nuorten lähiopetus

Hallituksen on tehtävä vahva strategia siihen, miten päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen arki pidetään vapaana koronasta syksyllä heti lukuvuoden alusta lähtien. Lähiopetuksen turvaaminen kaikin keinoin on tärkein koronatoimenpide.

16.04.2021 Uutinen
Kemijärven kaupungille tuomio yt-lain rikkomisesta

Lapin käräjäoikeuden mukaan tuntiopettajan irtisanomisesta oli päätetty ennen yhteistoimintaneuvottelujen päättymistä.

16.04.2021 Uutinen
Kun on pakko tehdä työtä

Koronapandemia on osoittanut, että tiettyjä asioita kaipaa vasta sitten, kun ne on menettänyt. Tähän asti olemme kuvitelleet, että tavarat ja ihmiset voivat liikkua vapaasti. Nämä kaikki vapaudet perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin, jotka puolestaan pohjautuvat luottamukselle.

16.04.2021 Blogi
OAJ:n kysely: Luottamusmiehillä huoli oppivelvollisuusuudistukseen tarkoitettujen rahojen paikallisesta käytöstä 

Oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano on vasta alkuvaiheessa, ja sen toteuttamisessa on suuria paikallisia eroja, kertoo OAJ:n jäseniä edustaville luottamusmiehille tehty kysely.  

15.04.2021 Uutinen
Yksityisen opetusalan ja yliopiston harjoittelukoulujen lukiotyöryhmän järjestelyerästä on sovittu

Neuvotteluissa sovittiin 0,25 prosentin suuruisen erän kohdentamisesta lukiolain ja lukion opetussuunnitelmauudistuksen vaativiin muutoksiin.

15.04.2021 Uutinen