• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Koronakevät uuvutti rehtorit ja laski työinnostusta

Tuoreen rehtoribarometrin mukaan korona lisäsi rehtoreiden stressiä ja vähensi työintoa. OAJ:lle koronakevään työhyvinvointia heikentävät vaikutukset eivät tule yllätyksenä. OAJ vaatii, että tilanteeseen puututaan välittömästi.

26.11.2020 Uutinen
Hallinto-oikeus kumosi Kemijärven päätöksen opettajan irtisanomisesta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kemijärven kaupungin päätöksen irtisanoa pätevä matemaattisten aineiden päätoiminen tuntiopettaja ja jakaa tämän tunteja sellaisille opettajille, joilla ei ollut kelpoisuutta.

25.11.2020 Uutinen
OAJ vaatii varmistamaan oppivelvollisuusuudistuksen rahoituksen riittävyyden

OAJ vaatii lausunnossaan, että oppivelvollisuusuudistuksen ja toisen asteen maksuttomuuden tuomat uudet velvoitteet korvataan kunnille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille kokonaan.

25.11.2020 Lausunto
48 euroa on pieni hinta syrjäytymisen ehkäisystä – ammatillisen opetuksen vähimmäismäärästä on säädettävä

Ammatillisessa koulutuksessa annettavan opetuksen määrä vaihtelee rajusti. Saman osaamispisteen opiskeluun voi yhdessä oppilaitoksessa saada 20 tuntia opetusta, toisessa ainoastaan 10 tuntia. OAJ esittää, että opetuksen määrästä tulee säätää niin, että se on vähintään 18 tuntia per osaamispiste.

25.11.2020 Blogi
OAJ ja THL vahvistavat yhteistyötään – Varhaiskasvatuksen ja koulumaailman koronaohjeistusta parannetaan

OAJ:n johdon ja THL:n johdon palaverin tavoitteena tänään oli parantaa yhteistyötä erityisesti koronatoimien osalta. Tapaamisesta oli sovittu jo aiemmin syksyllä.

24.11.2020 Uutinen
OAJ huolehtii työntekijöistään

Great Place to Work -sertifikaatti osoittaa, että OAJ:n työntekijät ovat sitoutuneita rakentamaan hyvää työpaikkaa. Henkilöstön työtyytyväisyydellä on myös suora vaikutus jäsenpalveluun.

23.11.2020 Uutinen
Hyvää Lapsen oikeuksien päivää!

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Sitä edeltää Lapsen oikeuksien teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

20.11.2020 Blogi
Vastuu työpaikan koronatoimista kuuluu työnantajalle

Korona keskustelutti myös OAJ:n valtuustossa, joka kokoontui tänään toista päivää etäkokouksessaan. OAJ:n valtuutettu Sari Aksberg haluaa muistuttaa työnantajien vastuusta opettajien suojaamisessa tartunnoilta.

19.11.2020 Uutinen
OAJ:n valtuusto päätti toimintasuunnitelmasta ja järjestöuudistuksen jatkosta

Suuntaviivat tuleville vuosille on taas linjattu. OAJ:n valtuusto hyväksyi syyskokouksessaan muun muassa järjestön toimintasuunnitelman. Valtuuston etäyhteyksin pidetty kokous päättyi torstaina 19. marraskuuta.

19.11.2020 Uutinen
OAJ lähtee vahvistamaan opettajuuden arvostusta – ”Yhdessä pystymme vaikka mihin”

OAJ käynnistää ensi vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa opettajuuden arvostusta. Järjestö haluaa havahduttaa suomalaisia siihen, miten tärkeää OAJ:n jäsenten tekemä työ on koko yhteiskunnalle. Koko OAJ-yhteisön toivotaan innostuvan mukaan jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

19.11.2020 Uutinen
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt turvaavaan lakimuutokseen tulossa OAJ:n toivomia muutoksia

OAJ vaati sivistysvaliokunnalta selvää linjausta siitä, ettei opetusta tarvitse järjestää samanaikaisesti etä- ja lähiopetuksena poikkeusoloissakaan. Vaatimus ilmenee OAJ:n lausunnosta eduskunnan sivistysvaliokunnalle perusopetuslain väliaikaisesta muutoksesta.

19.11.2020 Lausunto
Järjestöuudistuksen kohtalon hetket – Valtuusto päättää järjestön kehityksen suunnan

OAJ:n syysvaltuustossa päätetään linjauksista, jotka vaikuttavat konkreettisesti järjestön tulevaisuuteen. Lähes kaksivuotinen järjestön uudistamisprojekti on loppusuoralla ja nyt valtuutetut päättävät, mihin suuntaan järjestöä tulevina vuosina kehitetään ja millä laajuudella.

19.11.2020 Uutinen
Päiväkodin henkilöstömitoituksesta poikkeamisiin tulossa tarpeellisia rajoituksia

OAJ kannattaa valmisteilla olevaa muutosta päiväkodin henkilöstön mitoitusta koskevaan varhaiskasvatuslain pykälään. Mitoituksesta ei lakimuutoksen jälkeen saisi poiketa henkilöstöstä johtuvista syistä, kuten lomien, koulutusten, lomautusten tai sairastumisen takia.

19.11.2020 Lausunto
Kohti maailmanmestaruutta

Miten Suomi pärjää kansainvälisesti, jos koulutusjärjestelmiä verrataan koulutukseen panostamisen, varhaiskasvatuksen ja korkeakoulututkintojen suorittaneiden osalta?

18.11.2020 Blogi
OAJ:n syysvaltuusto kokoontuu etäyhteyksin

Valtuuston syyskokous alkaa tänään Helsingissä. Kokous toteutetaan koronaepidemian vuoksi kokonaan etänä. Asialistalla on isoja ja tärkeitä kokonaisuuksia. Valtuutetut päättävät muun muassa kahden seuraavan vuoden toimintasuunnitelmasta sekä järjestötoiminnan uudistamisesta.

18.11.2020 Uutinen