• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Jäsen, mikä on sinun työhyvinvointitekosi?

Miten sinä satsaat työhyvinvointiisi? Jaa oma työhyvinvointiasi parantava vinkki, josta voisi olla apua muillekin, ja voita Academy of Brainin verkkovalmennuslisenssi. Osallistumisaika loppuu 31.10.

27.10.2020 Uutinen
Näissä tehtävissä Olli Luukkainen vaikuttaa

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa avoimuuden nimissä vuosittain julkistaa, mitä muita tehtäviä hän hoitaa OAJ:n puheenjohtajan työn ohella.

26.10.2020 Uutinen
Löytyykö Suomesta todella poliittista tahtoa panostaa koulutukseen?

Suomesta halutaan hallitusohjelmissa ja juhlapuheissa tehdä koulutuksen kärkimaa, ja kaikki eduskuntapuolueet ovat kertoneet luottavansa osaamiseen. Mutta löytyykö sanoille katetta, kun päätetään rahasta? OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo vertailee Suomen koulutuspanostuksia kansainvälisesti.

23.10.2020 Blogi
Työhyvinvointirahaston ensimmäinen hakukierros ensi keväänä

OAJ:n valtuusto päätti työhyvinvointirahaston perustamisesta elokuussa. Oman rahaston avulla OAJ haluaa konkreettisesti auttaa jäseniään työelämässä. Ensimmäistä hakukierrosta ja hakuohjeita valmistellaan parhaillaan.

22.10.2020 Uutinen
Kiusaamiselle stoppi – mitä siihen tarvitaan? OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä

Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa saadaan loppumaan. OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä, jotka tällä hallituskaudella pitää toteuttaa.

21.10.2020 Näkemys
Väkivallan ja kiusaamisen ehkäisy koulussa edellyttää esimiesten ja opettajien osaamisen varmistamista

OAJ muistuttaa, että jos kouluissa halutaan onnistua väkivallan ja kiusaamisen ehkäisemisessä, on tärkeää kouluttaa esimiehiä ja opettajia peruskoulutuksesta lähtien. Osaamista on tarvittaessa vahvistettava täydennyskoulutuksen avulla.

21.10.2020 Lausunto
Varhaisessa tuessa puutteita kaikilla koulutusasteilla

OAJ:n mielestä oppimisen tuen järjestelmän on oltava yhtenäinen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Tällä hetkellä varhaisessa tuessa on puutteita kaikilla kouluasteilla.

16.10.2020 Lausunto
Tulevaisuusinvestoinnit varhaiskasvatukseen ja koulutuksen laatuun tulevat tarpeeseen

Hallituksen talousarvioehdotuksen tulevaisuusinvestoinnit varhaiskasvatukseen sekä koulutuksen laatuun ja tasa-arvoon sekä Oikeus oppia -ohjelmat ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. OAJ pitää näihin tarkoituksiin varattuja määrärahoja erittäin tärkeinä panostuksina koulutuksen laatuun.

16.10.2020 Lausunto
OAJ:lle on myönnetty Great Place to Work -sertifikaatti – Hyvä työpaikka tehdään yhdessä

OAJ:lle on myönnetty Great Place to Work -sertifikaatti tunnustuksena erinomaisesta työntekijäkokemuksesta. Organisaation työntekijäkokemuksen tutkii kolmas osapuoli henkilöstötutkimuksella.

16.10.2020 Uutinen
Oppivelvollisuuden laajentaminen eduskunnan käsittelyssä – mallissa näkyy OAJ:n kädenjälki

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva lakipaketti on siirtynyt eduskunnan käsittelyyn. OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista, ja järjestön vaikuttamistyöllä pakettiin on saatu paljon parannuksia. OAJ pitää tärkeänä uudistukseen sisältyvää opinto-ohjauksen vahvistamista mutta edellyttää, että kokonaisuuden rahoituksen riittävyyttä arvioidaan.

15.10.2020 Uutinen
OAJ antaa budjettilausunnossaan risuja ja ruusuja – Lukioiden rahoitustilanne huolestuttaa

OAJ ottaa vuoden 2021 talousarviolausunnossaan kantaa hallituksen ensi vuoden budjettisuunnitelmiin. Budjetin kipupiste löytyy lukioiden tilanteesta. Vaikka valtio on lisännyt lukioiden rahoitusta, se on edelleen kaukana 10 vuoden takaisista olosuhteista. Lisäksi lukioiden rahoitusta leikataan edelleen, vaikka tehtävät lisääntyvät. Kiitosta OAJ antaa ammatillisen koulutuksen saamista 150 miljoonan EU-rahoista sekä varhaiskasvatuksen myönteisestä kehityksestä.

14.10.2020 Uutinen
OAJ ehdottaa kasvuohjelmaa turvaamaan koulutuksen perusrahoitusta

OAJ ehdottaa pitkän aikavälin kasvuohjelmaa, johon kaikki puolueet sitoutuvat ja jonka avulla turvataan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen kipeästi kaipaama perusrahoitus. Kasvuohjelma voitaisiin laatia koulutuspoliittisen selonteon yhteydessä. Ehdotus sisältyy OAJ:n lausuntoon valtion talousarvioehdotuksesta.

14.10.2020 Lausunto
Lähikontakteja kertyy, sijaiset kiven alla – ammatilliset opettajat kovilla koronasyksynä

Huoli koronaturvallisuudesta, lähi- ja etäopetuksen vuorottelu ja jatkuva toisen opettajan ryhmän valvonta oman tehtävän ohella leimaavat monen ammatillisen opettajan syksyä. OAJ:n jäsenkyselyyn vastanneet opettajat toivovat silti lähiopetuksen voivan jatkua.

14.10.2020 Uutinen
Varhaiskasvatuksen maksut alenemassa

OAJ:n mielestä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuilla on tuettava tavoitetta lisätä lasten osallistumista pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

13.10.2020 Lausunto
Päiväkotien johtajat kaipaavat lisäkoulutusta – pedagoginen johtaminen ensisijalla

OAJ:n päiväkodin johtajille tekemän kyselyn mukaan 40 prosenttia kunnallisten päiväkotien johtajista kertoo tarvitsevansa lisää osaamista ydintehtävänsä suorittamiseen. OAJ vaatii työnantajia hoitamaan varhaiskasvatuslaissa säädetyn täydennyskoulutusvelvoitteensa ja huolehtimaan lähijohdon riittävästä osaamisesta.

13.10.2020 Uutinen