• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Oppivelvollisuuslait pian eduskunnassa – katso OAJ:n oppivelvollisuusseminaarin tallenne tästä

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Miksi uudistus tehdään ja miten rahoitus järjestetään? OAJ:n seminaarissa pureuduttiin oppivelvollisuuden laajentamiseen monesta eri näkökulmasta. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa alta.

15.09.2020 Uutinen
Blogi: Ammatillinen käyttäytyminen on osa ammattitaitoa

Missä menee raja hyväksyttävän ja vastuuttoman työkäyttäytymisen välillä? Kenen vastuulla on puuttua epäasialliseen ja häiritsevään käyttäytymiseen? Työhyvinvointityöryhmä avaa teemaa blogikirjoituksella.

15.09.2020 Blogi
Tulevaisuuteen pitää panostaa nyt

Kun eletään poikkeusoloissa ja suunnataan kohti uutta, pitää päättäjien uskaltaa panostaa tulevaisuuteen. Tuottavimpia tulevaisuusinvestointeja ovat osaamisen kehittäminen, tutkimus ja innovaatiot, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoittaa.

14.09.2020 Blogi
Ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit turvattava budjettiriihessä

OAJ edellyttää, että hallitus turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit hallitusohjelman mukaisesti. Maan hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarvioesityksestä 14.–16.9.

10.09.2020 Tiedote
Selvitys: Opettajan työssä kiinnostaa mahdollisuus parantaa maailmaa – työhyvinvointia pitää vaalia

Lukioikäisten mielikuvat opettajankoulutuksesta ja opettajan työstä ovat varsin myönteisiä, kertoo tuore selvitys. Eniten nuoria arveluttaa käsitys koulujen heikentyneistä työoloista ja resursseista. OAJ:n Olli Luukkainen painottaa, että jokaiseen työyhteisöön tarvitaan toimiva mentorointimalli uusien opettajien tueksi.

09.09.2020 Uutinen
Yliopistot kovilla koulutustavoitteilla alkavalle lukuvuodelle – opetushenkilöstöä on lisättävä

Yliopistot tarvitsevat pitkäjänteistä rahoitusta ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa, jotta koviin koulutustavoitteisiin päästään. Aloituspaikkojen lisäämiseen saatiin rahaa lisätalousarviossa, mutta se ei vielä riitä. Korotettua rahoitusta tarvitaan pidemmälle aikavälille, kirjoittaa OAJ:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

09.09.2020 Blogi
OAJ:n jäsenkyselyt auttoivat koronatukipaketin saamisessa – “Jokainen vastaus on arvokas”

OAJ on koronaepidemian ajan seurannut opetustyön sujumista ja jäsentensä jaksamista jäsenkyselyillä. Vastaukset antavat arvokasta tukea OAJ:n vaikuttamistyöhön. Kyselyllä oli merkitystä muun muassa siinä, että hallitukselta saatiin tukipaketti poikkeusoloista johtuvien vaikutusten tasaamiseen koulutuksessa. Tänä syksynä OAJ selvittää kyselyillä vielä muun muassa ammatillisten opettajien ja korkeakouluissa työskentelevien näkemyksiä.

08.09.2020 Uutinen
Kuntapäättäjiltä vastuutonta korona-aikana: Opettajien lomautukset vaikeuttavat opiskelua 19 kunnassa

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen paheksuu 19 kuntaa, jotka lomauttavat tänä syksynä opettajia. Opiskelun ja tuen saannin vaikeuttaminen on Luukkaisen mielestä kuntapäättäjiltä vastuuton teko, kun tavoitteelliseen opiskeluun palaamisen pitäisi olla yhteinen kansallinen tavoite.

08.09.2020 Tiedote
Järjestöt vaativat: Ammattikorkeakoulut osaamiselvytyksen kärkeen

OAJ, Arene, Samok ja Sivista korostavat ammattikorkeakoulujen merkitystä Suomelle. Järjestöt ehdottavat maan hallitukselle kolmea keinoa, joilla voidaan tukea jatkuvaa oppimista ja tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaa sekä nostaa suomalaisten osaamistasoa.

08.09.2020 Uutinen
Auta tekemään arvioinnin kriteereistä toimivat – kommentoi luonnosta verkossa

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteeriluonnoksia voi nyt kommentoida verkossa. Opettajien näkemyksiä tarvitaan varmistamaan, että uudet kriteerit toimivat ja myös arvioinnin työmäärä pysyy kohtuullisena.

07.09.2020 Uutinen
Yliopistojärjestöjen viesti budjettiriiheen: Vapaa tutkimus ja laadukas koulutus avaimet rakennemuutokseen

Hallituksen on tärkeää hyödyntää syyskuun budjettiriihessä kaikki se potentiaali, jonka läpimurtoja synnyttävä vapaa tutkimus ja laadukas koulutus tarjoavat rakennemuutosten edistämiseen, toteavat OAJ ja viisi muuta yliopistojärjestöä yhteisessä tiedotteessaan.

07.09.2020 Uutinen
OAJ lahjoittaa 20 000 koronatutkimukseen – tutkimuksen ja koulutuksen merkitys korostuu nykytilanteessa

Koulutuksella ja tutkimuksella on laaja merkitys myös nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa ja meneillään olevan kriisin ratkaisemisessa. Tämän vuoksi OAJ lahjoittaa 20 000 euroa koronan vaikutusten tutkimukseen. Summa jaetaan kahden eri tutkimushankkeen kesken.

27.08.2020 Uutinen
7 esimerkkiä oppivelvollisuudesta – Näin OAJ:n vaikuttaminen on tuottanut tulosta

Oppivelvollisuuden laajentamista koskevan lakipaketin keskeiset linjaukset alkavat olla kasassa. Myös OAJ:n lausuntokierroksella esiin nostamia muutostarpeita on huomioitu. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen listaa asiat, jotka lakipaketissa ovat menneet hyvään suuntaan ja jotka vielä kaipaavat viilaamista.

26.08.2020 Uutinen
Kenenkään tutkinto ei saa kompastua tukiopetuksen puutteeseen

Joka viides peruskoululainen saa osa-aikaisesta erityisopetuksesta tukea oppimiseensa. Tarvetta olisi useammallakin. Kun oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle, pitää sinne ulottaa myös opiskelijan oikeus tukeen, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

26.08.2020 Blogi
Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä? – usein kysytyt kysymykset

Miksi OAJ tekee kansainvälistä hyväntekeväisyystyötä? Kaksitoista kysymystä ja vastausta Nenäpäivästä. Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina toimiminen on osa OAJ:n solidaarisuustyötä.

26.08.2020 Uutinen