• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

5 asiaa, joita ilman inkluusio ei toteudu

Kaikille yhteinen ja yhdenvertainen peruskoulu on ajatuksena hieno ja kannatettava. Suomessa pyritään siihen, että tämä ajatus myös toteutuu. Valitettavasti tavoitteen tiellä on vielä esteitä. OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen listaa blogikirjoituksessaan viisi asiaa, jotka inkluusion toteutumiseksi tarvitaan.

16.10.2019 Blogi
Ilmasto muuttuu jo – tee oma osuutesi ja auta suunnan muuttamisessa

Tänään kansainvälisenä tyttöjen päivänä valtaan OAJ:n puheenjohtajan paikan. Miksi? Koska opettajilla on tärkeä rooli kasvattajina.

11.10.2019 Blogi
Hyvää maailman opettajien päivää!

Opettajan työn arvostus näkyy oikeudenmukaisena palkkana, hyvinä työolosuhteina, kohtuullisena työmääränä ja myönteisenä koulutuspuheena, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen bloggaa maailman opettajien päivänä.

05.10.2019 Blogi
Kaksi puheenaihetta toistuivat OAJ on the roadilla

Tänä syksynä kaksi puheenaihetta toistuivat kaikilla paikkakunnilla, kun OAJ on the road -kierros pysähtyi eri puolilla Suomea. Tänään viemme kierroksen terveiset eduskuntaan.

04.10.2019 Blogi
Pois turha tunnollisuus – työ ei saa valua vapaa-ajalle

Yliopistoissa opettajien kokonaistyöaikaan tuntuu valuvan jatkuvasti uusia tehtäviä ilman, että vanhoista jätettäisiin mitään pois. Työtä tehdään kuitenkin vain sille varatulla ajalla, ja siitä ei pidä tuntea huonoa omatuntoa, OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsen Kristina Lindgren kirjoittaa.

30.09.2019 Blogi
Katsaus tilastoihin: Kenen palkka on noussut eniten ja mistä erot johtuvat?

Helsingin Sanomat julkaisi pari viikkoa sitten vertailun eri palkansaajaryhmien palkkakehityksestä. Lehden juttu herätti OAJ:n jäsenten keskuudessa keskustelua eri opettajaryhmien ansiokehityksen eroista. OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen avaa blogikirjoituksessaan ansiokehitykseen vaikuttavia tekijöitä hieman tarkemmin.

26.09.2019 Blogi
Nyt on työnantajan vuoro osoittaa arvostusta varhaiskasvatuksen opettajille

Julkisuudessa varhaiskasvatuksen opettajien työn merkityksestä puhutaan paljon, ja päättäjät osoittavat arvostavansa osaavia opettajia jo muutenkin kuin juhlapuheissa. Seuraavaksi on työnantajan vuoro tehdä osuutensa, jotta arvostus näkyy myös opettajien pankkitilillä.

21.09.2019 Blogi
Ratkaiseeko ammatillinen koulutus osaajapulan ja työttömyyden? Se on päättäjistä kiinni

Päättäjät tuskailevat työttömyyslukujen ja jatkuvan oppimisen edistämisen kanssa, yrityksiä puolestaan hiertää osaajapula. Ammatillinen toinen aste ja ammattikorkeakoulutus tarjoavat ratkaisuja, mutta vain, jos niiden laatuun satsataan.

17.09.2019 Blogi
Sopimusneuvottelut edessä

Koko OAJ-jäsenkunnan työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla 1.4.2020. Sinne on vielä yli puoli vuotta aikaa, mutta valmistelut ovat jo pitkällä. Onkin syytä palauttaa mieleen sopimusneuvottelujen prosessi ja OAJ:n eteneminen.

09.09.2019 Blogi
Vapaa sivistystyö tuottaa hyvinvointia ja luo kunnille säästöjä

Vapaan sivistystyön palvelut ovat elinikäisen oppimisen aarreaitta, jotka tuottavat kansalaisille hyvinvointia ja iloa. Näin on jatkossakin, kunhan kunnat satsaavat henkilöstön sitoutumiseen ja turvaavat näin laadukkaan opetuksen tulevaisuuden.

04.09.2019 Blogi
Onko koulukeskustelussa mopo karannut käsistä?

Koulu on rikki! Uudet ”opetuksen tavat” tuhoavat oppimisen! ”Huippumodernissa avokonttorikoulussa” ei opita! Opettajat eivät saa enää opettaa! Seuraamalla koulusta käytävää julkista keskustelua voisi päätellä, että likipitäen kaikki on koulussa pielessä. Keskustelu on polarisoitunutta, leimakirveet heiluvat. Onko koulu rikki, vai onko sitä koskeva keskustelu rikki?

28.08.2019 Blogi
Blogi: Tukkanuottasilla jäsenten edun puolesta

Vuosityöaikaan siirtyminen on esimerkki siitä, että ammattijärjestön on reagoitava opetusalalla tapahtuviin muutoksiin. Suurten muutosten keskellä avainasemassa on tilanteen jatkuva seuranta. Vain siten epäkohtiin voidaan puuttua ja varmistaa jäsenten edun toteutuminen. 

28.08.2019 Blogi
Toteutuuko koulutuksen kunnianpalautus?

Koulutuksen kunnianpalautusta todella tarvitaan. OAJ tekee kaikkensa, jotta tarvittavat panostukset ja korjaustoimet saadaan näkyväksi jäsentemme arjessa mahdollisimman nopeasti eikä vasta hallituskauden lopulla.

26.08.2019 Blogi
Valoisaa lukuvuotta!

Peruskouluissa opintiensä aloitti tämän lukuvuoden alussa 560 000 lasta. Heistä ekaluokalle meni noin 60 000 ja suunnilleen saman verran aloitti esiopetukseen. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelee 257 000 nuorta ja vanhempaa opiskelijaa, lukioissa 103 000 opiskelijaa. Ammattikorkeakouluissa osaamistaan kehittää 144 000 nuorta ja aikuista, yliopistoissa 152 000.

08.08.2019 Blogi
The Future of the Teaching Profession

Teacher’s profession is one of the most important ones in the world.

24.07.2019 Blogi