Raskaus ei ole syy syrjiä

Syntyvyys on Suomessa historiallisen alhaisella tasolla. Koko maan tasolla pohditaan, miten syntyvyyttä saataisiin nostettua. Samaan aikaan raskaus- ja perhevapaalle jäämisestä johtuva syrjintä on kuitenkin opetusalalla arkipäivää. OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen neuvoo mitä jäsen voi tehdä, jos tulee syrjityksi raskauden tai perhevapaiden takia.

Kristiina Tuhkiainen
Kristiina Tuhkiainen
Juristi
0800 418 403

Laki kieltää työntekijän syrjinnän raskauden ja perhevapaan perusteella. Työnantaja ei voi myöskään jättää uusimatta määräaikaista palvelussuhdetta raskauden tai perhevapaan vuoksi tai päättää sitä raskaus- tai vanhempainvapaan alkuun. Raskaus tai perhevapaa eivät saa vaikuttaa millään tavalla määräaikaisen palvelussuhteen kestoon.  

Syrjintää raskaus- ja perhevapaan perusteella kuitenkin tapahtuu. Opetusalalla on paljon tapauksia, joissa ei noudateta tasa-arvolakia. Syrjintätilanteet opetus- ja kasvatusalalla liittyvät usein työhönottotilanteisiin ja erityisesti määräaikaisten palvelussuhteiden jatkamiseen. Opettajat ovat viikoittain yhteydessä OAJ:hin heihin kohdistuvan raskaus- tai perhevapaasyrjinnän vuoksi.  

Määräaikaisiin opettajiin kohdistuva raskaus- ja perhevapaasyrjintä 

Suurin osa OAJ:n lakipalveluihin tulevista yhteydenotoista koskee syrjintää määräaikaisissa palvelusuhteissa. Vaikka lainsäädäntö on syrjinnän osalta selkeä, on varsin yleistä, että opettajan määräaikainen palvelussuhde perhevapaatilanteissa päättyy tasa-arvolain vastaisesti raskaus- tai perhevapaan alkuun tai määräaikaisen palvelussuhteen lopussa, vaikka työ tosiasiallisesti jatkuisi tämän jälkeenkin.  

Onnitellessaan opettajaa perheenlisäyksestä työnantaja usein toteaa opettajalle, että katsotaan työtilannetta uudestaan, kun olet palaamassa takaisin työelämään. Jos palvelussuhde jatkuisi normaalisti, tulee sen jatkua myös niissä tapauksissa, joissa työntekijä jää raskaus- tai perhevapaalle. Näissä tilanteissa työnantajan tehtävä on hankkia sijainen perhevapaalle jäävän opettajan tilalle.  

Perhevapaauudistuksen myötä syrjintätapaukset ovat laajentuneet myös ei-synnyttäviin vanhempiin, koska he pitävät uuden lainsäädännön myötä aiempaa pidempiä perhevapaita.  

Mitä asialle voi tehdä? 

Syrjintää epäilevän opettajan kannattaa ottaa talteen kaikki viestittely työnantajan kanssa ja sanoa syrjintäepäilystä ensimmäisenä omalle esihenkilölleen. Jos tämä ei auta, seuraava porras on oma luottamusmies. Jos tämäkään ei tuo tulosta, kannattaa ottaa yhteyttä OAJ:n lakipalveluihin.  

Kanneaika eli aika jonka aikana jutun voi nostaa on syrjintätapausten osalta vain vuosi. OAJ:n juristit hoitavat paljon syrjintäjuttuja; tässäkin tapauksessa ammattijärjestön jäsenyys todella kannattaa. Raskauteen ja perhevapaaseen liittyvät syrjintäjutut ovat oikeudessa työntekijöiden kannalta varsin vahvoja, sillä työnantaja on velvollinen näyttämään, ettei syrjintää ole tapahtunut.  

Opetus- ja kasvatusalalla syrjintäjutut pyritään saamaan sovittua työnantajan kanssa ilman oikeudenkäyntiä. Mikäli sovintoon ei päästä, syrjintä on mahdollista riitauttaa käräjäoikeudessa.  Käräjäoikeus voi tuomita maksettavaksi hyvityksen, mikäli syrjintää on tapahtunut. OAJ:lla on laaja oikeusturvavakuutus myös syrjintätapausten osalta.  OAJ:n juristipalvelut ja oikeusturvavakuutus ovat jäsenetuja, joten jäsenyys kannattaa. 

Mitä voin tehdä, jos minua on syrjitty työssä raskauden tai perhevapaan vuoksi?

  • Ole yhteydessä omaan esihenkilöösi ja keskustele asiasta hänen kanssaan.
  • Myös luottamusmies voi ottaa asian esille työnantajan kanssa.
  • Mikäli asia ei hoidu paikallisesti, ole yhteydessä OAJ:n juristeihin. He selvittävät, miten asiaa kannattaa hoitaa eteenpäin ja löytyykö syrjinnälle perusteita riitauttamiseen.  
  • Myös tasa-arvovaltuutetun toimiston juristit antavat näissä tilanteissa ilmaista neuvontaa. 

Milloin raskaudesta on kerrottava työnantajalle?

  • Raskaus- tai perhevapaalle jäämisestä tulee kertoa työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. 
  • Raskaudesta tai tulevasta perhevapaasta ei tarvitse kertoa työhaastattelussa  
  • Raskaudesta tai tulevasta perhevapaasta ei tarvitse kertoa, jos määräaikainen palvelussuhde on päättymässä ja työnantaja vielä harkitsee palvelussuhteen jatkoa.

Ota yhteyttä OAJ:n lakipalveluihin

Lue lisää oikeusturvakuutuksesta

Kristiina Tuhkiainen
Kristiina Tuhkiainen
Juristi
0800 418 403

Uusimmat blogit