Lausunto valtion talousarviosta

OAJ oli kuultavana valtion talousarviosta myös Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa 3.10. Tämän kuulemisen teemaksi oli annettu perustaitojen tilannekuva ja budjetti etenkin varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen näkökulmasta.

Kuulemisessa OAJ esitti näkemyksensä perustaitojen tilasta ja vaati perustaitoihin tehtyjen panostusten jatkamista suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti yli hallituskausien.

Varhaiskasvatuksen osalta kiitimme panostuksia henkilöstön koulutusmäärien nostoon ja vaadimme näihin jatkuvuutta, jotta pedagogisesti laadukas varhaiskasvatus voidaan tulevaisuudessakin varmistaa. Vaadimme pidättäytymistä lasten ja nuorten koulutuksellisia oikeuksia turvaavien normien purkamisesta, joista esimerkkinä mainittakoon paikallisista varhaiskasvatussuunnitelmista luopuminen.

Esi- ja perusopetuksen osalta OAJ kiitti kuulemisessa talousarvioesityksen oikeansuuntaisista panostuksista tasa-arvorahoitukseen, oppimisen tuen kehittämiseen, perusopetuksen vähimmäistuntimäärän nostamiseen, yksityisten oppilaitosten kotikuntakorvauksen nostoon sekä kiusaamisen vastaiseen hankkeeseen ja valmistavaan opetukseen.

Suurin kritiikkimme kuulemisessa kohdistui täysin käsittämättömään opettajien täydennyskoulutusrahoituksen leikkaukseen. Toteutuessaan tämä 14,6 miljoonan euron leikkaus vaarantaisi opettajien jatkuvan osaamisen kehittämisen ja osaltaan estäisi tavoiteltujen kehittämistoimenpiteiden toimeenpanoa käytännön opetustyön arjessa. OAJ vaatii tätä rahoitusta palautettavaksi budjettiin ja kohdennettavaksi Opetushallitukselle täydennyskoulutuksen rahoittamiseen.

Lataa ja lue koko lausunto (PDF)

Uusimmat lausunnot