Palvelussamme on käyttökatko torstaina 26.9. klo 15 alkaen. Sen aikana jäsenhakemusta ei voi lähettää. Pahoittelemme häiriötä.

OAJ kannattaa yksityisten koulutuksenjärjestäjien kotikuntakorvauksen nostamista

OAJ pitää esitettyä kotikuntakorvauksen nostamista 100 prosenttiin kannatettavana.

OAJ korostaa lausunnossaan, että täysimääräisen rahoituksen myötä myös oppimisen tukea koskevat velvoitteet on saatettava koskemaan yksityisiä koulutuksenjärjestäjiä lain mukaan yhtenevin velvoittein oppimisen tuen säädösten mukaisesti. Kunnan kanssa sopimussuhteessa toimivat yksityiskoulut käytännössä järjestävät kuitenkin jo nykytilassa kattavasti perusopetuslain mukaista oppimisen tukea.

OAJ pitää esityksessä ongelmallisena sen sisältämää rajausta yliopistojen harjoittelukoulujen ja valtionkoulujen osalta. Näiden kotikuntakorvausta ei nostettaisi nykyisestä 94 prosentista. Yliopistojen harjoittelukouluissa toteutetaan oppimisen tukea niin ikään kattavasti jo nykytilassa. Harjoittelukoulujen tarkoitus on mahdollistaa opettajien kouluttaminen koulutuksen kenttää vastaavassa toimintaympäristössä. Varsinkin erityisopettajakoulutuksen osalta harjoittelu oikeellisessa ympäristössä on oleellista.

Esitetty rahoitusmuutoksen ajankohta on oikea-aikainen oppimisen tuen säädösten uudistamisesta johtuen. Kaikki perusopetuksen järjestäjät tarvitsevat informaatio-ohjausta loppuvuodesta eduskunnassa päätettävän oppimisen tuen säädösten toimeenpanoon vuonna 2025. Yksityisten koulutuksenjärjestäjien osalta uudistusten samanaikaisuus mahdollistaa kattavan tiedottamisen ja toiminnan kehittämisen uusien säädösten mukaisesti.

Lataa ja lue koko lausunto (PDF)

Uusimmat lausunnot