Palvelussamme on käyttökatko torstaina 26.9. klo 15 alkaen. Sen aikana jäsenhakemusta ei voi lähettää. Pahoittelemme häiriötä.

Ammattikorkeakoulujen koulutusvastuuesitykset (12 kpl) ovat olleet lausunnoilla. Esitykset vaikuttava korkeakoulupolitiikkaan ja vaativat tarkkaa harkintaa.

Otamme lausunnossamme kantaa yleisesti koulutusvastuiden säätelyyn, resursseihin ja laatunäkökulmiin. Osaajapulan ratkaiseminen edellyttää määrällisten tavoitteiden lisäksi huomiota myös laadulliseen kehittämiseen. Koulutusvastuuhakemuksia tulee arvioida taloudellisesta ja laadullisesta toteutettavuudesta, koulutusvastuun tarpeesta sekä korkeakoulun autonomian lähtökohdista.

Kun koulutusvastuista päätetään, pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että niiden hoitamiseen on riittävät resurssit. Mielestämme nyt esitetyt koulutusvastuiden laajennukset edellyttävät perusrahoituksen vahvistamista sekä opetushenkilöstön riittävyyden, opetuksen tuen ja tilojen käytön tarkastelua. Rahoitusnäkymien on oltava kauaskantoisia, jotta ammattikorkeakoulut voivat palkata riittävän määrän opetus-, ohjaus- ja tutkimushenkilöstöä.

Korkeakoulujen esityksissä on myös kaksi koulutuspoliittisesti huomionarvoista suuntaa: ammattikorkeakoulujen yksittäisen koulutusvastuun siirto toiselle alalle ja yliopiston esitys kolmen syklin purusta terveystieteissä. Nämä esitykset edellyttävät tarkkaa harkintaa.

Lataa ja lue koko lausunto (PDF)

Uusimmat lausunnot