• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vesa Lahtinen päätyi vahingossa luottamusmieheksi – siitä alkoi epäkohtien korjaaminen

18.03.2019 - 10.00 Uutinen
Kuvituskuva

Vesa Lahtinen päätyi luottamusmieheksi omien sanojensa mukaan täysin vahingossa. Luottamusmiehenä hän sai mandaatin korjata epäkohtia ja samalla unelmatyöhönsä yhteiskunnallista ja edunvalvonnallista perspektiiviä.

Huhtikuussa moni OAJ:läinen pääsee äänestämään luottamusmiesvaaleissa. Ehdokkaaksikin ehtii vielä asettua. Mistä luottamusmiehen hommassa on kyse? Avaamme asiaa luottamusmiesvaalien alla haastattelemalla luottamusmiehiä eri koulutusasteilta ja sopimusaloilta.

Omia kokemuksiaan avaa Vesa Lahtinen, joka toimii luottamusmiehenä Helsingin yhteislyseossa, yksityiskoulussa keskellä Kontulaa.

Miksi ryhdyit luottamusmieheksi?

 

Itse asiassa täysin vahingossa. Opettajainkokouksessa kysyttiin, alkaisinko, ja minä kysyin, mitä homma pitää sisällään. Vastaus oli, että laitat seinälle niitä ilmoituksia.

 

No, ihan niin se ei mennyt. Pian osoittautui, ettei koulussamme ollut noudatettu sopimusta. Ensimmäiset vuodet asioita laitettiin sitten yksi kerrallaan kuntoon. Joku asia oli jo työtuomioistuimessa, kun työantajapuoli lopulta ohjeisti silloista rehtoria suostumaan sopimuksen mukaiseen korvaukseen tehdystä työstä.

 

Kenelle luottamusmiehen pesti sopii?

 

Jos haluaa ottaa vastuuta opetusmaailmasta, kannattaa asettua ehdolle luottamusmiesvaaleissa. Maailmanparantajalle, jonka mielestä koulun pitää olla reilu työpaikka kaikille, luottamusmiespesti on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Suosittelen lämpimästi, sillä hyvää tekemällä hyvä lisääntyy ja maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

 

Olet ehdolla jatkokaudelle. Miksi?

 

Luottamushenkilönä toimiminen sopii hyvin luonteelleni. Jos tiedän, että joku asia on vinossa, on minulla mandaatti mennä neuvottelemaan asiasta rehtorin kanssa. Luottamusmies on työpaikalla opettajien tuki ja turva kaikissa tilanteissa, joissa työn ehdot tai työtehtävistä saatavat korvaukset eivät ole kohdallaan.

 

Opettajan ammatti kaikkinensa on minulle unelmatyö, mutta luottamushenkilönä toimiminen antaa opettajuuteen kokonaan toisenlaisen, yhteiskunnallisen ja edunvalvonnallisen perspektiivin.

 

Millaista on toimia luottamusmiehenä yksityisessä koulussa?

 

Hylli on yksityinen sopimuskoulu, sopimusneuvotteluissa pöydän toisella puolella on Sivista.

 

Yksityisissä kouluissa joka koulu on oma työnantajansa, eikä siksi ole pääluottamusmiesjärjestelmää. Luottamushenkilö on varsinaisissa neuvotteluissa yksin.

 

Yksityisessä koulussa rehtori on selkeästi toimitusjohtaja. Koulussamme Hyllissä on onneksi nyt hyvä ja sopimuksia kunnioittava rehtori. OAJ:n jäseniä on tällä hetkellä 49.

 

Kontulassa sijaitseva Hylli on hyvä koulu sellaisella alueella, jolla tarvitaan hyvää koulua.

 

Helsingissä lukioista yli puolet on yksityisiä, ja helsinkiläisistä lukiolaisista noin 40 prosenttia opiskelee yksityisissä lukioissa. Yksityiset koulut ovat kaupungin koulujen tapaan hyvin monenlaisia. Joissain keskiarvorajat ovat korkealla, ja voidaan puhua eliittikouluista kaupungin huippukoulujen, esimerkiksi Mäkelänrinteen tai Ressun tapaan. Toiset yksityiskoulut taas palvelevat omien alueidensa nuorisoa Kontulassa, Pihlajamäessä tai Kannelmäessä.

 

Mitä muita luottamustoimia Sinulla on?

 

Olen ensimmäistä kautta OAJ:n valtuustossa. Meitä yksityisten koulujen opettajia on 150 valtuutetusta vain kaksi, minä ja Tampereen yhteiskoulun Marjo Puro. Jos valtuusto olisi pienempi, meitä yksityisiä kouluja edustavia yleissivistävän ryhmän valtuutettuja ei olisi välttämättä yhtään.

 

Teksti: Maija-Leena Nissilä

 

Jaa