• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n hallitus: Laki vientimallista on peruttava tai vähintään otettava aikalisä

27.08.2024 - 13.43 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ:n hallitus vetoaa, että maan hallitus peruu vientimallilain tai vähintään ottaa aikalisän työmarkkinamallia koskevaan asiaan tulevan sopimuskierroksen yli. Järjestön hallitus päätti aloittaa toimenpiteiden valmistelun kohti palkkavaaleja, vaikka toivoo, ettei siihen tilanteeseen ajauduta.

OAJ:n jyrkästi vastustama lakiehdotus vientimallista ei ole vielä edennyt eduskunnan käsittelyyn. Järjestön hallitus keskusteli tänään kokouksessaan asiasta ja esittää lakihankkeen vetämistä kokonaan pois valmistelusta. Vaihtoehtoisesti asiassa on otettava kunnon aikalisä, jotta neuvottelut työmarkkinamallista voidaan käynnistää myöhemmin.

– Toivomme, että hallitus ymmärtää vientimallilain mahdottomuuden ja kielteiset vaikutukset opettajille, opetus- ja tutkimushenkilöstölle sekä koko julkiselle sektorille. Lailla tulee olemaan haitalliset vaikutukset myös koko neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään sekä valtakunnansovittelijan toimintaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto painottaa. 

OAJ ei hyväksy eikä ymmärrä sitä, että opettajat ajetaan palkkakuoppaan ja lailla aiheutetaan enemmän ongelmia kuin saadaan hyötyä.

– Hallituksen pitäisi nyt malttaa valmistelun kanssa ja vähintään ottaa aikalisä sopimuskierroksen yli. Neuvottelut työmarkkinamallista voitaisiin käynnistää tulevan sopimuskierroksen jälkeen niiden keskeisten liittojen kanssa, jotka ovat siihen valmiita, Murto esittää. 

OAJ:n hallitus keskusteli tilanteesta ja vaihtoehdoista, mikäli maan hallitus vie OAJ:n neuvotteluvalmiudesta ja esittämistä ratkaisuvaihtoehdoista sekä OAJ:n ja Tehyn puheenjohtajien selvitystyöstä huolimatta vientimallilain eteenpäin. 

– OAJ:n hallitus päätti, että aloitamme välittömästi valmistelutoimenpiteet kohti palkkavaaleja. Toivomme kuitenkin edelleen, että emme joudu näihin toimenpiteisiin turvautumaan. Näin väistämättä kuitenkin tapahtuu jo ensi keväänä ja seuraavissa eduskuntavaaleissa, mikäli maan hallitus ei peru vientimallilakia tai ota työmarkkinamallin valmistelussa aikalisää, Murto sanoo. 

Koulutusleikkauksia ei pidä tehdä

OAJ:n hallitus keskusteli myös ensi viikolla käytävästä budjettiriihestä, jossa on väläytelty taas leikkauksia ammatilliseen koulutukseen. 

– Maan hallituksen pitäisi nyt keskittyä rakentamaan pitkän aikavälin suunnitelmaa koulutuksen perusrahoituksen vahvistamiseen. Rahoitusleikkauksia ei pidä tehdä millekään koulutusasteelle. Koulutus, osaamisen kehittäminen ja TKI-panostukset ovat vahvoja ajureita talous- ja tuottavuuskasvulle, Murto painottaa. 

– Tehtyjen työtuntien määrä tai työvoimakustannukset eivät ole Suomessa ongelma kilpailijamaihin verrattuna. Ongelmana on kituva talous- ja tuottavuuskasvu, jonka vahvistamiseksi olennaisia ovat koulutus- osaamis- ja TKI-panostusten lisäksi myös yrityksissä tehtävät panostukset muun muassa tuotekehitykseen ja investointeihin. Laajempaa keskustelua tulisikin käydä siitä, mikä on elinkeinoelämän ja yritysten tekemien toimien sekä yritystukien vaikutus talous- ja tuottavuuskasvun vauhdittamiseen, hän esittää.  

OAJ:n hallitus kokoontuu Helsingissä 27.–28. elokuuta. 

Jaa